Nyt center: Danmark skal samle viden om antibiotikaresistens
Antibiotikaforbruget skal ned over hele verden, og det skal Danmark hjælpe til med.
Således er det i dag kommet frem, at et nyt internationalt videns- og forskningscenter inden for antibiotikaresistens skal have adresse et sted i Danmark og med tiden huse 400-500 ansatte.
Det fortæller Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse, hvori de annoncerer, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i dag sætter underskriften på et ’memorandum of understanding’ på et møde i Seattle.
»Antibiotikaresistens er en af de største trusler mod folkesundheden. Allerede i dag dør omkring 33.000 europæerne hvert år af infektioner med bakterier, der har udviklet resistens mod antibiotika. På globalt plan anslår WHO en vækst til 10 millioner mennesker årligt i 2025 og dermed flere end der dør af cancer. Den udvikling skal vi have vendt gennem et internationalt samarbejde,« siger sundhedsministeren i den forbindelse.
Læs også: Danske svin får mindre antibiotika og zink
Indsats over for udviklingslandene
Antibiotikaresistens er en stigende trussel mod helbredet hos både mennesker og dyr, og vi er efterhånden udmærket klar over her i Danmark, at forbruget skal ned.
I mange andre lande, er indsigten og indsatsen endnu knap så stor, og der kommer derfor til at ligge en afgørende opgave for centret i at samle de ypperste hjerner inden for området for at blive endnu klogere på resistensmekanismerne – og ikke mindst sørge for at dele ud af erfaringerne i hele verden.
Det fremgår ikke præcis, hvornår det er planen er åbne det selvstændige center, som foreløbig har fået titlen ”The International Centre for Interdisciplinary Solutions on AMR”, men det fremgår af pressemeddelelsen, at de nærmere detaljer skal diskuteres, så snart underskriften er sat.
Læs også: Antallet af infektioner med MRSA fortsætter med at stige
Danmark er langt fremme
At centret kommer til at ligge i Danmark, er ifølge Miljø- og Fødevareministeriet kulminationen på længere tids drøftelser med Verdensbanken om, hvor centret bedst blev placeret.
I den forbindelse siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V):
»I Danmark er vi allerede langt fremme inden for forskningen på området. Den viden skal vi dele og udvikle sammen med eksperter fra hele verden, så den gør en forskel for flest mulige.«
Aftalen indgås mellem Sundheds- og Ældreministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet på den ene side og Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR) på den anden.
Derefter påbegyndes de nærmere drøftelser i samarbejde med Verdensbanken og CGIAR System Organization.
