Mobilkunder har i mange år kunne til- og fravælge et bredt udvalg af tjenester efter behov. Den mulighed skal elforbrugere have i fremtiden, men som udgangspunkt først på Bornholm.
Projekt Ecogrid 2.0 skal teste, hvordan det fungerer, når kommercielle aktører og elkunder indgår en kontrakt, hvori private virksomheder for et årligt beløb overtager ansvaret for at øge fleksibiliteten i den enkelte husstands elforbrug samt tilbyder en række tilhørende ydelser.
De kommercielle aktører konkurrerer om at levere de mest attraktive abonnementer, men der er ikke mulighed for at vælge 12 GB data eller musiktjeneste til.
Virksomheder kæmper i stedet om kvalitet på forskellige ydelser som eksempelvis reducering af elregning ved at udnytte perioder, hvor elektricitet er billigst, service i forhold til elbiler, rabat på udskiftning af varmepumpe eller gratis energirådgivning.
»Det er det første forsøg af sin slags. Derfor skal vi gennem demonstrationen finde ud af, hvilke pakkeløsninger som kan være attraktive for elforbrugere. Ligesom konkurrerende mobilselskaber kan serviceudbydere på elmarkedet føre en lignende konkurrence på abonnementer,« pointerer Jørgen Christensen forskningsdirektør i Dansk Energi, der er projekleder på Ecogrid 2.0.
Fleksibelt forbrug
Partnerne i Ecogrid-projektet ønsker at fremme et fleksibelt elforbrug i det liberaliserede marked for elektricitet, da det bidrager til, at Danmark kan have en højere andel af varierende vedvarende energi.
Hvor det første Ecogrid-demonstration overvejende fokuserede på en central styring af elforbruget, arbejder anden runde af demonstrationsprojektet altså på at gøre det mere markedsorienteret.
»Denne gang får vi konkurrerende aktører til at lave det opsøgende arbejde og dermed styre elkunderne mod et mere fleksibelt forbrug ved at lokke dem med billigere el og forskellige pakkeløsninger,« forklarer Jørgen Christensen.
Kommercielle kontrakter
Samspillet mellem elforbruget og den stigende andel af fluktuerende energi i elsystemet bliver i fremtiden tættere, mener Søren Dyck-Madsen, medarbejder hos Det Økologiske Råd med fokus på bl.a. energisystemer.
Det danske energisystem udvikler sig parallelt med forøgelsen af vedvarende energiD erfor kan et projekt som Ecogrid 2.0 være en demonstration af et potentielt nyt kontrakt-koncept på elmarkedet, argumenterer han.
»Det er vigtigt at få indhentet erfaringer for, hvordan en sådan ny kontraktmåde mellem forbrugere og kommercielle aktører kan foregå, hvilke krav forbrugerne vil stille, hvor god økonomien er, og hvor store fleksible forbrug de kommercielle aktører kan opnå,« påpeger Søren Dyck-Madsen.
Resultater fra forsøget på Bornholm vil siden kunne bruges som model for udrulningen af en lignende ordning i Danmark.
En lille gulerod
Imidlertid er det ikke problemfrit at overtale forbrugere til at lade deres elforbrug påvirkes af kommercielle aktører, når den økonomiske gulerod er lille. Forskningsdirektør hos Dansk Energi er dog overbevist om projektets potentiale.
»Udfordringen bliver jo netop at få dette system til at hænge sammen. På grund af den lave elpris er det økonomiske incitament lavt, men det kan lade sig gøre, ligesom det er lykkes at motivere nogle borgere til at opdele affald uden store økonomiske gulerødder, argumenterer Jørgen Christensen.
Kunder, der har eldrevne varmepumper, kommer til at kunne hente den største fortjeneste, mens husstande uden ikke kan forvente megen økonomisk fortjeneste, da deres elforbrug er markant lavere.
Software og konkurrence
Serviceudbyder-firmaerne, som er en del af forsøget, skal fremstille en optimeringssoftware, der baseret på en specialdesignet algoritme kan tilrettelægge elkundernes forbrug ud fra deres præferencer og markedsprisen på el.
En kunde kan f.eks. stille krav til lave temperatursvingninger i stuen om vinteren eller hjælp til optimering af driften af deres varmepumpe.
»Et firmas optimeringssoftware kan være bedre til at forudsige fleksibilitet i forbruget sammenlignet med andre, derfor vil virksomheders aftaler med kunderne formentlig variere, afhængigt af hvad de kan tilbyde med deres teknologi. Det er dog afgørende, at kunder let kan skifte mellem de to virksomheder og deres software, hvis konkurrencen skal have betydning,« påpeger forskningsdirektøren.
Når virksomhederne har udviklet deres software, begynder projektet, som løber frem til 2019. Dansk Energi håber at implementere systemet senest ved udgangen af 2016.
1.900 bornholmske husstande deltager i en demonstrationen af projektet, hvor de private hjem skal kunne vælge mellem to konkurrerende private serviceudbydere.
Demonstrationsforsøget er støttet af statsstøttepuljen EUDP, som lægger 48,6 millioner i kassen, som indeholder en tilsvarende egenbetaling fra projektets partnere. De tæller ud over Dansk Energi blandt andre IBM, Insero Software, Østkraft samt DTU Elektros Center for El og Energi.
