Nyt bor skal lede efter liv flere kilometer inde i Mars
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt bor skal lede efter liv flere kilometer inde i Mars

Illustration: NASA

Et kort bor, der skal mase sig flere kilometer ned i Mars’ overflade trods den svage tyngdekraft, er netop blevet testet i Californien. Det skriver popsci.com.

»Det siger sig selv, at vi før eller siden vil få brug for sådan et bor,« siger direktør for Planetary Science i Nasa Tim Green.

Efter at man er nået langt med at undersøge Mars’ overflade for liv, øges nysgerrigheden for, hvad der gemmer sig i planetens kerne. Og med den massive stråling, der rammer overfladen af Mars, er det langtfra usandsynligt, at alt levende er søgt ind i den røde planet.

Derfor er Honeybee Robotics, The American Museum of Natural History, USG, Nasa, og The Planetary Society gået sammen om at fremstille det ultimative rum-bor.

Boret i sig selv er kun godt fire meter langt, men det hænger i et kabel, der også forsyner det med energi. Dybden, man kan bore i, afhænger derfor i teorien kun af, hvor langt det medbragte kabel er.

Ikke desto mindre er der endnu en lang række tekniske problemstillinger, der skal knuses, før de første prøver af Mars’ indre kan skaffes.

Svagere tyngdekraft

For det første skal boret kunne tvinge sig nedad trods den relativt svage tyngdekraft på Mars. Med en tyngdekraft, der kun måler omkring en tredjedel af den, vi oplever på Jorden, kan man ikke på samme måde bruge vægt for at trænge ned i den hårde undergrund.

I stedet skal borets fremdrift skabes ved at boret maser sig mod siderne af hullet, hvorved boret skubber sig nedad. Det giver problemer, hvis boret ender i et lag af sand, vand eller andre porøse jordlag.

Derudover aner man ikke, hvad der venter under overfladen.

»Der kan pludselig være lag af hård sten, faldne meteoritter og diverse indlejrede materialer i undergrunden. Boret skal kunne gennemtrænge alle disse variationer,« siger direktør for udforskningsteknologier i Honeybee Robotics, Kris Zacny til popsci.com.

Rumfarts-venligt

Boret skal desuden være nemt at transportere op i rummet. Det skal være stærkt, let og skal kunne trænge flere tusind meter ned i Mars i sin søgen efter liv. Dette problem mener forskerne bag projektet dog at have løst.

Med en fremdrift, der er uafhængig af vægten, kan boret forsynes med energi og hæves igen med et kabel, der er langt nemmere at transportere end et enormt bor.

Boret skal også kunne fungere uden mandskab. Det skal kunne rense sig selv, styre sig selv, og hvis noget går galt, skal det selv finde op af hullet igen.

Optimismen omkring boret er stor:

»Snart skal vi bare til Mars!,« siger Kris Zacny.

Rettelse: Artiklen var ved en fejl blevet udstyret med et foto af Jupiters måne Europa, der ikke er nævnt i teksten men kun i den citerede artikel. Ydermere fremstod det som om, at Europa er en måne til Mars. Det er nu rettet, og vi beklager fejlen.

Videnskab er ALTID godt. Men samtidig med, at vi leder efter liv i rummet, er vi ved at udrydde biodiversiteten på Jorden. Hvad er det værd for vores efterkommere, at det enste der er tilbage af regnskoven og mange danske naturtyper, er det, de kan læse i bøger?

Videnskab uden klogskab er ikke meget bevendt.

  • 7
  • 2

Der er mere vand i form af is på Mars og dens måne Europa end på Jorden

Kunne man ikke få artiklernes forfattere til at godkende overskrifter og appetitvækkere, så vi slap for den slags evnendelige fejl ?

  • 12
  • 0