Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Nyt bilmærke genopliver batteriskifte: Første station er ved at blive bygget

PLUS.
Den første såkaldte swap-station er ved at blive opført i Slagelse. Nio satser på, at der er et hul i markedet for biler, der kan skifte deres batterier. Illustration: Nio

Drop den langsommelige ladestander og skift det gamle batteri ud med et nyt på ingen tid. Engang var det kuren mod den frygtede ‘rækkeviddeangst’ for danske elbilister.

Det virker som en evighed siden, men konceptet, som selskabet Better Place som de første lancerede i Danmark for over 10 år siden, bliver nu vakt til live igen af elbilproducenten Nio.

Den første af de nye batteriskiftestationer placeres på Idagårdsvej 12 i Slagelse, tæt på Vestmotorvejen, oplyser Nio Danmark til Ingeniøren.

Nyheden kommer få uger efter, at bilproducenten meldte sin ankomst på det danske marked med luksusmodellen Nio ET7, som skulle kunne mønstre op til 1.000 kilometer på en opladning.

En ekstra bekvemmelighed

Med den lange rækkevidde in mente kan man spørge sig selv, om der i dag er samme risiko for at opleve rækkeviddeangst i en elbil, som dengang Better Place byggede batteriskiftestationer i Danmark og siden kuldsejlede med projektet.

»Det er klart, at du ikke på samme måde er afhængig af at skulle bytte batteriet i en Nio. Men det er en ekstra bekvemmelighed, vi tilbyder kunderne, at de på bare få minutter kan få skiftet batteriet og dermed være kørende igen i stedet for at skulle bruge tid på en opladning,« siger Head of User Development for Nio i Danmark Anja Bruun Meineche.

Stationen i Slagelse bliver ikke den eneste, som Nio-kunder efter planen skal kunne benytte sig af, når de vil undgå en ladestander eller eksempelvis skal på langfart.

I løbet af de kommende år vil Nio etablere flere stationer i Danmark, men Anja Bruun Meineche vil ikke sætte tal på, hvor mange det bliver og hvornår.

»Der er vi afhængige af de godkendelser, vi kan få, og af andre aktører, men ambitionen er selvsagt, at stationen i Slagelse ikke bliver den eneste, og at vores swap stationer også etableres i andre dele af landet, når muligheden byder sig«.

Her er en video, hvor den norske elbilforening tester en batteriskiftestation tidligere i år:

Fremtidssikret løsning

I Better Place-tiden var det en del af det månedlige abonnement, at batteriet kunne skiftes. Når kunderne købte en Renault Fluence Z.E.-elbil for knap 200.000 kroner, skulle der betales et abonnement til Better Place til minimum 18.000 kr. årligt.

Abonnementet omfattede blandt andet leje af bilens batteri, fri adgang til skiftestationer og ubegrænset strøm fra Better Place-ladestandere.

Nio er ikke klar til at løfte sløret helt for de danske priser, men ifølge Anja Bruun Meineche bliver der også med Nio tale om en ny måde at kunne eje elbil på, som hun formulerer det.

I Norge sælges bilerne med såkaldt 'Battery as a Service' (BaaS-aftale), så kunderne kan vælge at købe bilen, men ikke batteriet, og så i stedet abonnere på strøm, med udskiftning af batterier og en vis mængde gratis opladninger inkluderet i abonnementet. Det kræver således en BaaS-aftale at få adgang til batteriskiftestationerne.

Man kan eksempelvis købe SUV-modellen Nio ES8 med et 100 kWh-batteri inkluderet, eller spare 160.000 norske kroner (knap 120.000 danske) og i stedet abonnere på batteriet for 1.500 danske kroner om måneden.

Fordelen ved at skifte batteriet er også, at man altid er sikker på at have det nyeste batteri, og batteriets sundhedstilstand er altid i top.

Man skal altså ikke frygte, at et sundt batteri skiftes ud med et, der er slidt, når batteriskiftestationen først går i gang.

»Batterierne bliver løbende bedre, og det er altså også noget, eksisterende kunder kan få glæde af, når de skifter batteriet på en af vores stationer. Derudover er det i øvrigt vores ambition, at swap-stationerne bliver i stand til at sende strøm tilbage til elnettet, når der er behov for det.«

Hvis man foretrækker at skifte batteriet frem for at lade det op, er der heller intet til hinder for det teknisk. Det slider ikke på bilen, forsikrer Anja Bruun Meineche.

På længere sigt er det Nios forhåbning, at de nye batteriskiftestationer kan betjene andre biler end Nios egne, hvis ellers andre bilproducenter er med på idéen.

Emner : Elbiler
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kundesegmentet er jo ikke pendlere men folk på lange køreture (ferie osv.) samt folk uden hjemmeladere - tænker det går op for flere og flere folk pt. at de egentligt meget sjældent kører mere en de 400 km de fleste elbiler klarer i dag - og så er bilen tanket og klar hver morgen. Konceptet er prøvet før men naturligvis ikke med kinesisk funding..

  • 22
  • 0

I princippet kan deres system minimere risiko for at stå med en bil der har tabt meget i værdi. Derfor må det være noget for et leasing selskab - specielt hvis en hel flåde af biler skal leases og specielt hvis der køres mange kilometer/år. Men som forbruger der kører op til 15.000 km/år vil abonnementet nok være for dyrt. Der skal altså flere "side busineses" til for at kunne nedbringe prisen på abonnement. (f.eks. deres net balancering)

  • 11
  • 0

Nogen der vil vædde?

Jeg ville langt hellere bruge den tid, plus endda mere, på at tisse, købe en kop kaffe, måske en sandwich, eller hvad der nu er muligt på stedet.

Den reelle målgruppe må være ganske lille.

Langt mindre end nødvendig for overskud i forretningen.

  • 16
  • 2

Helt enig, målgruppen er alt for lille.

Men tilgengæld fortjener de biler der understøtter relativt nem udskiftning af batteri ekstra opmærksomhed. Det er mit indtryk at en bil med slidt batteri i dag reelt kun kan køres på lossepaldsen, og det er jo uholdbart. Det burde faktisk være et krav fra EU, i hvert fald ved første tanke.

Det bliver lige pludselig hurtigt kompliceret når man begynder at tænke lidt mere over det. Skal disse standardiseres? Skal prisen for disse også reguleres? Standardiseret batterier bliver hurtigt en hamsko for batterier med ny og bedre teknologi, hvilket jo nok er tilfældet for hver ny bilmodel. Og det bliver også noget nod med prisregulering.

Men som altid er løsningen er producenten skal være ansvarlig for genbrug og "afvikling" af egne producerede produkter....det er den eneste måde at skabe incitimaent for at producere bæredygtigt.

  • 5
  • 6

Men tilgengæld fortjener de biler der understøtter relativt nem udskiftning af batteri ekstra opmærksomhed. Det er mit indtryk at en bil med slidt batteri i dag reelt kun kan køres på lossepaldsen, og det er jo uholdbart. Det burde faktisk være et krav fra EU, i hvert fald ved første tanke.

Udskiftning af batteriet er ikke svært. Der er et problem med at bilfabrikanterne tager en alt for høj pris på et nyt batteri. Der er eksempler på at batteriet koster mere end bilen.

Jeg tror årsagen skal findes i den generelle batterimangel. Fabrikanterne kan sælge alle de biler de kan producere. Produktionen af biler er begrænset af tilgængelige batterier. Et salg af et batteri som reservedel medfører automatisk en ny bil mindre produceret. Producenten vil hellere sælge en hel bil end de vil sælge et batteri.

En anden ting er hvad der skal ske med de defekte batterier. Men det er der ved at være styr på. Der er virksomheder der har som specialle at udvinde metaller og materialer ved knusning af det brugte batteri. Det er derfor ikke et problem for genbrug at der ikke er en standard for batterierne.

  • 4
  • 2

Der er langt fra fordele i det end blot den ene, at du sparer tid på opladning. Som artiklen også nævner giver det mulighed for batteristationen at kunne bidrage til netstabiliteten samt, at der ikke behøves at trække med en så høj effekt, der belaster nettet. Dertil har forbrugeren også mulighed for at opgradere sit batteri i tilfælde af en lang køretur eller i tilfælde af det bliver nedslidt.

Jeg er med på at der er et marked for brugte bilbatterier, men jeg har aldrig hørt eller læst noget om at batterierne oftest holder længere end bilerne. Har du en kilde på det? :)

  • 2
  • 1

Jeg ville langt hellere bruge den tid, plus endda mere, på at tisse, købe en kop kaffe, måske en sandwich, eller hvad der nu er muligt på stedet.

Det ville jeg ikke! Det var super fedt at det kun tog 5 min at tanke - og så skulle man ikke engang ud af bilen. Mindre fedt at man skulle tanke så tit ;-)

Som ellers tilfreds BetterPlace kunde vil jeg mene muligheden for succes primært afhænger af om det er en teknisk 'god' løsning - så man kan få andre mærker med på vognen! (..og løsningen med en gigantisk klump i bagagerummet var absolut ikke god) Udfordringen er nok at der stadig er for stor konkurrencefordel i at have de bedste batterier. Tesla demonstrerede jo allerede for flere år siden at de også 'let' kan lave batteriskift...

  • 4
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten