Nyt billede af Uranus

Billedet er taget under afprøvningen af teleskopets nye adaptive optik i juli 2001. Det er sammensat af tre billeder taget med forskellige filtre i det nærinfrarøde område og bearbejdet af astronomer fra Kobes Universitet i Japan. Subaru-teleskopet er et 8,2 meter teleskop, der er placeret i 4.200 meters højde på bjerget Mauna Kea på Hawaii.

Billedet viser Uranus med sit ringsystem og to af dens måner; Miranda øverst i midten og Ariel nederst til venstre. På billedet vises metan, som er hovedbestanddelen af Uranus´atmosfære, med blåt. Billedet skal bruges til at undersøge sammensætningen i atmosfæren på planeten og dens måner.

Uranus blev opdaget den 13. marts 1781 af den engelske astronom William Herschel, med sit hjemmelavede 16 centimeter teleskop. I første omgang troede man, det var en komet, men det viste sig siden at være en planet udenfor Saturns bane og den blev døbt Uranus.

Uranus kredser omkring Solen i en elliptisk bane med et omløb på 84 år. Banens middelradius til Solen er 2,8 milliarder kilometer. Til forskel fra andre planeter roterer Uranus på siden i forhold til sit baneplan. Siden 1851 er der fundet mere end 10 måner og 10 ringe omkring planeten. Uranus er kun blevet besøgt af en rumsonde en gang, det var Voyager, der passerede forbi 1986. Der er foreløbig ingen planer om at sende flere sonder ud til planeten.