Nyt benspænd: Solcellevilkår ændres halvanden uge før ny pulje åbnes

29. september 2015 kl. 09:028
Solcellebranchen er dybt frustreret over annoncering af nye vilkår i sidste sekund, før ny støttepulje åbnes: Nu kan solceller ikke mere opsættes med håndværkerfradrag, og det gør et privat anlæg 5.000 kroner dyrere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kun halvanden uge før det igen er muligt at ansøge om pristilskud til solceller i en større pulje – i alt 40,99 MW – er vilkårene for de kommende solcelle-ejere pludselig blevet forringet.

Læs også: Så åbner solcelle-ballet igen for private - for en stund

Det viser brancheforeningen Tekniqs nærlæsning af vilkårene for at få del i støttepuljen, som blev offentliggjort sidste onsdag den 23. september på Energinet.dk's hjemmeside. Puljen åbnes på torsdag den 1. oktober.

Af hjemmesiden fremgår det, at solcelleanlæg ikke kan få del i tilskudspuljen, hvis man samtidig har tænkt sig at anvende Boligjobordningen, hvilket hidtil har været tilladt under den 'gamle' Boligjobordning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En oplysning, som ikke fremgik af høringsudgaven af den bekendtgørelse, som vilkårene for uddeling af den nye pulje hviler på.

5.000 kroner dyrere

Ifølge Tekniqs beregninger vil de nye vilkår gøre et husstands-solcelleanlæg cirka 5.000 kroner dyrere, og det vil få konsekvenser for hele solcellemarkedet, mener underdirektør i brancheforeningen Simon O. Rasmussen:

»Vi finder det meget uhensigtsmæssigt, at vilkårene ændres i allersidste øjeblik. Vores medlemmer har lavet salgsmateriale og måske købt moduler ind i tiltro til, at høringsnotatet viste de rette vilkår. Nu holder priserne ikke mere – og det vil helt sikkert koste kunder,« siger han.

Han tilføjer, at det også vil mindske udbredelsen af solceller, når vilkårene forringes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Kommunernes million-solcelleplaner lammet af lovfnidder

Ifølge Skats hjemmeside kan man få tilskud til opsætning af solceller i den nye Boligjobordning, men ingen fortæller altså, at man så ikke samtidig kan få tilskud til elproduktionen.

Men hvorfor skal solcelle-ejerne egentlig have både i pose og sæk – altså både et pristillæg til strømmen og Boligjobordningen?

»Solceller skal ikke have mere i pose og sæk end andre VE-teknologier som for eksempel varmepumper. Her kan forbrugerne både få tilskud fra energispare-midlerne og fra Boligjobordningen,« påpeger Simon O. Rasmussen.

Hovsa-ændring er dårlig administration

Fra brancheforeningen Dansk Solcelleforening kalder formand Flemming Kristensen hele fremgangsmåden omkring de nye vilkår for ’rigtig dårlig administration’:

»Man kan altså ikke melde ud med så væsentlig en ændring på vilkårene for forbrugere og branchen ganske få arbejdsdage, før udbuddet af en ny solcellepulje går i gang,« siger han.

Han tilføjer, at hans medlemmer i forvejen arbejder med et solcelle-regelsystem, der dybest set er uigennemskueligt og har været stærkt præget af stop-go-politikker lige siden 2012:

Læs også: Solcellebranche i knibe: Høj støttesats mangler EU's underskrift

»De usikkerheder og den manglende kontinuitet, som solcellebranchen i Danmark har eksisteret under, er dræbende for enhver branche,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hverken høringsudgaven af bekendtgørelsen eller styrelsens notater til energipolitisk udvalg om den nye bekendtgørelse oplyser som nævnt, at vilkårene nu er ændret, og at man ikke både kan få pristillæg og fradrag for Boligjobordningen.

I en mail fra Energistyrelsen til Tekniq bekræfter styrelsen, at de nye vilkår gælder fra 23. september, og at de indebærer, at ansøgere om solcellestøtte nu skal oplyse, at de ikke har tænkt sig at bruge Boligjobordningen.

Forbud mod dobbeltstøtte fra 2014

I e-mailen angiver styrelsen, at den nye praksis kommer fra en afgørelse fra Europa-Kommissionen fra oktober 2014, hvor støtten til solceller, hustandsmøller m.v. blev godkendt. Og at det fremgår af disse afgørelser, at de danske myndigheder har bekræftet, at der ikke vil kunne ydes nogen investeringsstøtte til de anlæg, der modtager støtte under den anmeldte støtteordning.

Energistyrelsen har herefter vurderet, at kravet i afgørelserne fra Europa-Kommissionen bevirker, at en ansøger ikke kan opnå støtte efter reglerne om eksempelvis solceller og samtidig modtage eksempelvis fradrag under Boligjobordningen.

Kravet gælder generelt for al supplerende investeringsstøtte og ikke kun for Boligjobordningen. For god ordens skyld gøres der opmærksom på, at dette krav ville gælde, uanset om kravet er anført i bekendtgørelserne eller ej.

Det fremgår ikke af e-mailen, hvorfor det nye princip ikke er blevet meldt ud langt tidligere.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
4. oktober 2015 kl. 11:18

Det er ikke lykkedes mig at logge på og anmelde mit kommende anlæg på energinet.dk Til sidst ringede jeg og fik at vide, at jeg skulle søge på en pdf-blanket via e-boks (!). Men jeg har ikke fået svar og har ikke hørt om andre med problemer. Er der nogen her, som ved noget om det?

Jeg blev også sat i udsigt af sælgeren af anlægget, at jeg ville få håndværkerfradrag. Gad vide, om jeg kan sende dem en regning på beløbet.

6
29. september 2015 kl. 12:29

Netop fordi solceller dykker så hastigt i pris, kan staten ikke leve med det, det var nøjagtigt hvad der gik galt sidste gang. Pludselig er det en helt fin forretning, og hver mand og hans lillebror sætter celler på taget hurtigere end lovgiverne kan sige 'hovsa'.

Mit indlæg var ironisk ment. For uanset at nogen her altid argumenterer med at solceller i disse år gennemgår en prisrevolution, så med en pris på 77 øre/kWh er private solceller ikke rentable.

5
29. september 2015 kl. 12:21

Hvad med at gøre det hele meget mere simpelt: Salg af el fra private solceller afregnes på samme måde som seneste aftalte havmøllepark. 77 øre/kWh i halvdelen af solcelleanlæggets anslåede levetid. Det burde alle kunne leve med, især nu hvor solceller jo styrtdykker i pris.

Netop fordi solceller dykker så hastigt i pris, kan staten ikke leve med det, det var nøjagtigt hvad der gik galt sidste gang. Pludselig er det en helt fin forretning, og hver mand og hans lillebror sætter celler på taget hurtigere end lovgiverne kan sige 'hovsa'.

Det kan kun støttes med begrænsede puljer. Man kan vel kalde det salgsaftaler med elselskabet; hvor de lover at aftage de næste xxxx kWh for xx øre, og derefter til markedspris.

4
29. september 2015 kl. 11:10

...især nu hvor solceller jo styrtdykker i pris.

Og så skal man naturligvis vente med at købe, til prisen er faldet godt og dybt.
Lige her og på fx elbiler er omsætningen i Danmark af meget lille betydning for det globale prisfald - vi tæller i debatten men ikke en 'prut' i den globale produktionsvolumen, der styrer priserne.

Prøv at udregne en afskrivning udfra de støttefri priser på et forfjors solcelle-anlæg og udregn den reelle pris for de sidste to års strøm.

Det er politiske tossestreger for folk der (vælg selv)

  1. så gere vil føle sig gode og gøre noget eller
  2. er helt blændet af et totalt og lidet rationelt skattehad.

Lars :)

PS! Jeg er helt med på at klima er et reelt og alvorligt problem, men det løses bare ikke af fantaster og slet ikke af folk, der tænker mere på tilskud skattefradrag eller som privat ønsker sig en Tesla.

3
29. september 2015 kl. 10:50

Der er megen lidt fornuft i at støtte, støtte, støtte sådan. Det er fint at forske og udvikle. Men man skal ikke bruge milliarder på at støtte en udrulning af kun 3/4 færdig teknologi til endnu for høje priser.

Ja, der gives nogle gange gode grunde til at støtte - men det er da bestemt ikke her.

Der er da ingen grund til at støtte håndværk, der allerede har fuld beskæftigelse, eller hvor man højst skal køre ret få km for at finde arbejde.

Det er meningen at alle erhverv skal retfærdiggøre sig selv eller omstille til anden produktion.

Lars :)

2
29. september 2015 kl. 10:20

Ja, det er mildt sagt en rodet situation. Et virvar af forskellige typer støtte, puljer, som bliver stormløbet osv.

Hvad med at gøre det hele meget mere simpelt: Salg af el fra private solceller afregnes på samme måde som seneste aftalte havmøllepark. 77 øre/kWh i halvdelen af solcelleanlæggets anslåede levetid. Det burde alle kunne leve med, især nu hvor solceller jo styrtdykker i pris.

1
29. september 2015 kl. 10:07

Er det bare endnu en overimplementering af EU-regler? Eller er der andre hensyn oveni?

Uanset årsag, forekommer det ikke kønt at det først kommunikeres klart ud efter lukketid, hvis det jf. artiklen har været kendt viden i et års tid.

Generelt har det formentligt begrænset betydning, da solceller for private efter 2012 som regel kun giver økonomisk god mening med en batteribank og dermed i begrænset omfang har interesse i at gå ind under ordningen med fast pris på salg solcellestrøm.