Kun halvanden uge før det igen er muligt at ansøge om pristilskud til solceller i en større pulje – i alt 40,99 MW – er vilkårene for de kommende solcelle-ejere pludselig blevet forringet.
Læs også: Så åbner solcelle-ballet igen for private - for en stund
Det viser brancheforeningen Tekniqs nærlæsning af vilkårene for at få del i støttepuljen, som blev offentliggjort sidste onsdag den 23. september på Energinet.dk's hjemmeside. Puljen åbnes på torsdag den 1. oktober.
Af hjemmesiden fremgår det, at solcelleanlæg ikke kan få del i tilskudspuljen, hvis man samtidig har tænkt sig at anvende Boligjobordningen, hvilket hidtil har været tilladt under den 'gamle' Boligjobordning.
En oplysning, som ikke fremgik af høringsudgaven af den bekendtgørelse, som vilkårene for uddeling af den nye pulje hviler på.
5.000 kroner dyrere
Ifølge Tekniqs beregninger vil de nye vilkår gøre et husstands-solcelleanlæg cirka 5.000 kroner dyrere, og det vil få konsekvenser for hele solcellemarkedet, mener underdirektør i brancheforeningen Simon O. Rasmussen:
»Vi finder det meget uhensigtsmæssigt, at vilkårene ændres i allersidste øjeblik. Vores medlemmer har lavet salgsmateriale og måske købt moduler ind i tiltro til, at høringsnotatet viste de rette vilkår. Nu holder priserne ikke mere – og det vil helt sikkert koste kunder,« siger han.
Han tilføjer, at det også vil mindske udbredelsen af solceller, når vilkårene forringes.
Læs også: Kommunernes million-solcelleplaner lammet af lovfnidder
Ifølge Skats hjemmeside kan man få tilskud til opsætning af solceller i den nye Boligjobordning, men ingen fortæller altså, at man så ikke samtidig kan få tilskud til elproduktionen.
Men hvorfor skal solcelle-ejerne egentlig have både i pose og sæk – altså både et pristillæg til strømmen og Boligjobordningen?
»Solceller skal ikke have mere i pose og sæk end andre VE-teknologier som for eksempel varmepumper. Her kan forbrugerne både få tilskud fra energispare-midlerne og fra Boligjobordningen,« påpeger Simon O. Rasmussen.
Hovsa-ændring er dårlig administration
Fra brancheforeningen Dansk Solcelleforening kalder formand Flemming Kristensen hele fremgangsmåden omkring de nye vilkår for ’rigtig dårlig administration’:
»Man kan altså ikke melde ud med så væsentlig en ændring på vilkårene for forbrugere og branchen ganske få arbejdsdage, før udbuddet af en ny solcellepulje går i gang,« siger han.
Han tilføjer, at hans medlemmer i forvejen arbejder med et solcelle-regelsystem, der dybest set er uigennemskueligt og har været stærkt præget af stop-go-politikker lige siden 2012:
Læs også: Solcellebranche i knibe: Høj støttesats mangler EU's underskrift
»De usikkerheder og den manglende kontinuitet, som solcellebranchen i Danmark har eksisteret under, er dræbende for enhver branche,« siger han.
Hverken høringsudgaven af bekendtgørelsen eller styrelsens notater til energipolitisk udvalg om den nye bekendtgørelse oplyser som nævnt, at vilkårene nu er ændret, og at man ikke både kan få pristillæg og fradrag for Boligjobordningen.
I en mail fra Energistyrelsen til Tekniq bekræfter styrelsen, at de nye vilkår gælder fra 23. september, og at de indebærer, at ansøgere om solcellestøtte nu skal oplyse, at de ikke har tænkt sig at bruge Boligjobordningen.
Forbud mod dobbeltstøtte fra 2014
I e-mailen angiver styrelsen, at den nye praksis kommer fra en afgørelse fra Europa-Kommissionen fra oktober 2014, hvor støtten til solceller, hustandsmøller m.v. blev godkendt. Og at det fremgår af disse afgørelser, at de danske myndigheder har bekræftet, at der ikke vil kunne ydes nogen investeringsstøtte til de anlæg, der modtager støtte under den anmeldte støtteordning.
Energistyrelsen har herefter vurderet, at kravet i afgørelserne fra Europa-Kommissionen bevirker, at en ansøger ikke kan opnå støtte efter reglerne om eksempelvis solceller og samtidig modtage eksempelvis fradrag under Boligjobordningen.
Kravet gælder generelt for al supplerende investeringsstøtte og ikke kun for Boligjobordningen. For god ordens skyld gøres der opmærksom på, at dette krav ville gælde, uanset om kravet er anført i bekendtgørelserne eller ej.
Det fremgår ikke af e-mailen, hvorfor det nye princip ikke er blevet meldt ud langt tidligere.
