Nyt batteri indeholder kontroversielt affald: Lader op af sig selv og holder 28.000 år

Plus29. april 2022 kl. 11:2815
Nyt batteri indeholder kontroversielt affald: Lader op af sig selv og holder 28.000 år
Batteriet fra Silicon Valley-virksomheden NDB producerer elektricitet ved at omdanne den energi, der frigives fra radioaktivt henfald. Illustration: NDB.
Allerede næste år kan batterier produceret af genanvendt grafit fra atomreaktorer ramme markedet, hævder virksomheden bag.
Artiklen er ældre end 30 dage

To fluer med ét smæk. Det hævder den amerikanske startup Nano Diamond Battery (NDB) fra Silicon Valley at komme til at gøre med et batteri, der genanvender radioaktivt affald til at producere selvopladelige batterier med en forventet levetid på op mod 28.000 år.

Batterierne kan anvendes i elbiler, smartphones, droner og meget andet, men »det bedste af det hele er«, som NDB skriver, batteriernes levetid. Det gør dem særdeles velegnede til eksempelvis pacemakere og rumfartøjer, hvor det enten er svært eller direkte umuligt at udskifte et batteri.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
29. april 2022 kl. 20:32

Bobbin-type LiSOCl2 celler kan holde i 40 år. Det er mere end nok i de fleste tilfælde. Permanent hukommelse i elektronik, holder normalt heller ikke mere end 40 år, så i de fleste tilfælde, giver det ikke mening med større levetid. Både flash, eeprom og eprom taber langsomt deres information, og har oftest kun en levetid på 40 år.

13
29. april 2022 kl. 20:19

Realistiske forventninger til effekt</p>
<p>Inden nogen nu går helt amok, så er det vigtigt med realistiske forventninger til effekten disse batterier kan levere:</p>
<p>Stort set ingenting.</p>
<p>Vi taler ganske få mikroampere.</p>
<p>Deres primære marked, hvis det nogensinde bliver til noget, bliver at få halvlederhukommelser og realtids-ure i funktion uden andre energikilder, applikationer hvor man idag typisk bruger LithiumThionyl batterier der "kun" holder 10-20 år.

Det er muligt at lave kemiske batterier der holder 100-200 år, hvis de fremstilles til, at kun kunne levere få mikroampere. Det tror jeg er bedre end radioaktive batterier. Selvom de kortsluttes vil de holde længe, da der er grænser for, hvor meget energi de leverer.

Vi har derudover brug for batterier til implanter. Her, er det mest lovende så vidt jeg ved, at anvende noget der svarer til naturlige muskler, der forsynes af energien i blodet. Musklerne er i stand til at fungere som en slags negativ modstand, ved at de ved en stimulering, leverer mere energi fra sig, end de tilføres, for at stimulere. Jeg er ikke sikker på, hvor gode strømgeneratorer der er udviklet endnu. De skal både være kompatibel med kroppen, helst ikke udstødes, og de skal også gerne holde længe. Dette kan være svært. Men, hvis det lykkes, vil de formentligt kunne levere en betydelig energi, i mange år, i modsætning til LiOn batterier, der skal oplades. De vil kunne anvendes i pacemakers, i kunstige hjerter, og mange andre former for implanter - også dem, der kræver konstant stor energi. Vi skal bare spise en smule mere, for at forsyne dem. Radioaktive batterier, kan heller ikke levere energimængder der er i nærheden, med mindre at det skal klacificeres som højradioaktivt atomaffald.

Jeg tror ikke på stor fremtid i radioaktive batterier. Radioaktive materialer er uønsket i forbrugerelektronik. Vi kan i dag købe LiOn batterier der holder garanteret 20 år i superbrugsen. Og den typiske levetid er noget større! Disse er lavet til, at kunne trække en stor strøm. Det er muligt, at lave batterier, der decideret fremstilles til kun små strømme, som holder mange flere år, også som kemiske batterier.

12
29. april 2022 kl. 17:59

Er jeg den eneste det venter på en pressemeddelse fra Elon om at han har købt firmaet for et ukendt milliardbeløb, og alle hans Hyperloop bobslæder vil blive drevet af denne fantastiske energikilde om et par måneder!?

Sarkasme kan forekomme XD

11
29. april 2022 kl. 17:30

Man kan supplere med endnu en servietberegning, nemlig at 1 g 14C udgør en radioaktivitetsmængde på ca 210,000,000,000 Bq. Det er sjovt nok også (meget ca) det omtrentlige 14C-indhold i al den biomasse, der årligt afbrændes i danske kraft[/varme]værker (4 millioner tons-ish?).

Herfra finder vi at reaktorgrafit har en beta aktivitet på 4 GBq/ton, hvilket ud fra de 210GBq/g for C14 må betyde at der er 19mg C-14 per ton grafit.

Det skal nok være billigt at få ud.

Jeg har en mistanke om at reaktorgrafit også i fremtiden kommer til at lede efter en plan for langtidsopbevaring.

10
29. april 2022 kl. 17:01

"selvopladelige batterier med en forventet levetid på op mod 28.000 år."

Kan vi så forvente mobiltelefoner med lang holdbarhed? ?

9
29. april 2022 kl. 16:04

Inden nogen nu går helt amok, så er det vigtigt med realistiske forventninger til effekten disse batterier kan levere: Stort set ingenting.

Korrekt.

Der er lavet ligende med tritrium beta henfald.https://www.youtube.com/watch?v=uzV_uzSTCTM

Tritium og C14 er dyre matrialer, radioaktive, og producere meget lidt effekt. Hvis du skal have så stor mængde radioaktiv matriale at det kan bruges til andet end sleep forsyning af low power microcontroler, så kræves der tilladelser og papir arbejde som ved andet arbejde med radioaktive isotoper.

Der findes også 'atom batterier' der virker via. den termiske effekt af henfald, og sterling generator eller Seebeck effekt til at konvertere til elektrisk energi.https://en.wikipedia.org/wiki/Radioisotope_thermoelectric_generator

7
29. april 2022 kl. 15:38

En hurtig beregning siger at beta-henfaldsenergien fra 1g ren C-14 er ca 15mW til at starte med. Så gang selv konverteringseffektivitet og en realistisk mængde C-14 på.

Man kan supplere med endnu en servietberegning, nemlig at 1 g 14C udgør en radioaktivitetsmængde på ca 210,000,000,000 Bq. Det er sjovt nok også (meget ca) det omtrentlige 14C-indhold i al den biomasse, der årligt afbrændes i danske kraft[/varme]værker (4 millioner tons-ish?).

Jeg tror, vi er ganske langt fra en produktgodkendelse her, når man taler om krav til (manglende) indhold af radioaktive nuklider i produkter. Et sted mellem 9 til 12 størrelseordner, ville jeg gætte (afhænger selvsagt af, hvor stort et batteri det drejer sig om. Teslaen med selvopladende batteri bliver svær at få godkendt).

5
29. april 2022 kl. 14:58

Det lyder som endnu et firma der er ude på at malke investorer for deres surt tjente penge med et luftkastelprojekt.

3
29. april 2022 kl. 14:28

Beta henfald er afgivelse af en elektron. Der frigives ikke neutroner og dermed bliver omgivende materiale ikke radioaktivt. Afgivet effekt er sandsynligvis meget lille, måske bare i microwatt størrelse.

2
29. april 2022 kl. 14:26

Inden nogen nu går helt amok, så er det vigtigt med realistiske forventninger til effekten disse batterier kan levere:

Stort set ingenting.

Vi taler ganske få mikroampere.

Deres primære marked, hvis det nogensinde bliver til noget, bliver at få halvlederhukommelser og realtids-ure i funktion uden andre energikilder, applikationer hvor man idag typisk bruger LithiumThionyl batterier der "kun" holder 10-20 år.

1
29. april 2022 kl. 14:12

"Med andre ord består batteriet af en radioaktiv diamant i en ikke-radioaktiv diamant."

Jeg er bestemt uden for mit fagområde her, men betyder det ikke, at efter endt anvendelse så har man en ikke-radioaktiv diamant inden i en radioaktiv diamant, altså at indkapslingen bliver radioaktiv i stedet for grafitbrændslet?