Nyt atomkraftværk til briterne for første gang i 20 år
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt atomkraftværk til briterne for første gang i 20 år

For første gang i 20 år får Storbritannien et nyt atomkraftværk. Det står klart, efter at det statsejede franske elselskab EDF og den britiske regering er blevet enige om en aftale, der vil sikre de første to af en række nye reaktorer til briterne.

»Dette markerer næste generation af atomkraft i Storbritannien, der vil spille en afgørende rolle både for forsyningssikkerheden på lang sigt og for at dække vores energibehov,« siger premierminister David Cameron i en pressemeddelelse.

EDF skal bygge to EPR-reaktorer på hver 1.600 MW. Det er samme type, som bygges i Olkilouto i Finland og Flamanville i Frankrig. EPR står for European Pressurized Reactor og er en tredjegenerations trykvandsreaktor, der er udviklet af Areva, EDF og tyske Siemens.

Investering på 141 milliarder kroner

Ifølge aftalen, der har været forhandlet i cirka to år, er EDF blive garanteret en såkaldt ‘strike price’ på 814 kroner pr. produceret megawatttime i 35 år for atomkraftværket i Hinkley Point. EDF har samtidig planer om at bygge to tilsvarende reaktorer i Siezewell i Suffolk, og sker det, vil strike-prisen faldet til godt 788 kroner, oplyser ministeriet.

EDF vil sammen med sine partnere investere 141 milliarder kroner det nye kraftværk, der skal levere strøm til seks millioner husholdninger, og som vil reducere det britiske CO2-udslip med ni millioner ton om året.

Regeringen forventer, at konstruktionen vil generere 25.000 job, hvoraf godt halvdelen vil gå til britiske virksomheder. 5.600 personer vil arbejde på projektet, mens konstruktion er på sit højeste, og 600 personer i hele værkets levetid på 60 år. Hvert år skal værket producere 26 TWh.

Regeringen, der står foran en gigantisk oprydningsopgave fra de gamle atomkraftværker, skriver, at EDF og partnerne er forpligtet til at lægge midler til side, så der er penge til dekommissionering.

Kina får lov til at eje britiske atomkraftværker

Energiminister ED Dawey siger, at kraftværket bliver det første nogensinde, der bliver bygget, uden at britiske penge er involveret direkte. Det vil der formentlig komme mere af.

Repræsentanter fra den britiske regering har netop været i Kina, hvor EDF er meget aktive i byggeriet af nye atomkraftværker. Her præsenterede man en aftale, der åbner for kinesiske investorer til ny britisk atomkraft.

I starten kan kineserne kun erhverve en mindre andel, men sigtet er at åbne for, at kinesiske investorer kan eje majoriteten af aktierne i nye atomkraftværker. Det skal ske under ‘hensyn til forsyningsikkerheden’ og vil omvendt betyde, at britiske industrivirksomheder som Rolls-Royce, International Nuclear Service og Mott MacDonald får adgang til det kinesiske marked.

Polen vil bygge flere atomkraftværker

Det er ikke kun briterne, der nu skuer op for atomkraften. Også Polen er i gang. Her har regeringen netop offentliggjort en køreplan, der skal føre det til første polske atomkraftværk fra 2024.

Polakkerne vil have flere værker, så i 2024 skal mindst ét andet værk være under planlagt eller under opførelse. Målet er, at næste værk åbner i 2029, skriver Nucnet.

Polen er sammen med Tjekkiet, Ungarn og Slovakiet partner ‘The Visegrad Four’, som arbejder for, at EU støtter udviklingen af atomenergien i Europa.