Nyt atlas viser hvor udsatte vi er for seks typer naturkatastrofer
Én ud af tre mennesker på Jorden bor steder, hvor man potentielt er udsat for jordskælv, omkring en milliard mennesker lever i 155 lande, hvor der er risiko for at opleve oversvømmelser, mens 414 millioner mennesker lever i nærheden af én af jordklodens 220 farligste vulkaner.
Det viser et nyt atlas for Jorden, som EU-Kommissionens særlige Joint Research Center netop har offentliggjort.
Atlasset opgør, hvor mange mennesker der potentielt er i farezonen for at blive udsat for op for seks forskellige naturkatastrofer. Samtidig viser det den udvikling, som er sket over de seneste 40 år, hvor stadig flere mennesker bosætter sig tæt på kyst eller vand, hvor risikoen er større for oversvømmelser og stormflod.
Udviklingen gennem 40 år
Atlasset tager udgangspunkt i jordskælv, vulkaner, tsunamier, tropiske cykloner, stormflod og oversvømmelser.
Læs også: Spørg Scientariet: Kan man forhindre supervulkaner i at gå i udbrud?
Den globale eksponering for disse farer er fordoblet mellem 1975 og 2015 hovedsageligt på grund af urbanisering, befolkningstilvækst og den socioøkonomiske udvikling.
Og samtidig svinger trusselniveauet afhængigt af verdensdelene, hvor f.eks. nybyggede områder langs kysten i Japan er i potentielt langt større risiko for tsunamier end nummer to og tre på listen, Kina og USA.
Størst risiko for oversvømmelser i Asien
Asiatiske lande har størst risiko for oversvømmelser – faktisk bor 76,9 procent af verdens befolkning udsat for oversvømmelser i Asien.
Set med europæiske briller er oversvømmelse en naturkatastrofe, som tyskerne og franskmændene især skal være opmærksomme på, eftersom omkring 8 millioner tyskere (cirka 10 procent), og 5,7 millioner franskmænd (cirka 9 procent) lever nær floder, der kan gå over sine bredder.
Samlet set ligger hele 11 procent af det bebyggede areal på Jorden i områder med fare for oversvømmelser.
Jordskælv er den største trussel
Den største trussel mod mennesker er jordskælv, for mennesker der lever i områder med seismologisk aktivitet er næsten fordoblet på 40 år – fra 1,4 milliard i 1975 til 2,7 milliarder i 2015, svarende til cirka hvert tredje menneske på kloden.
Læs også: Jordskælv annullerer kystsikring: Havbunden løftet flere meter
I Europa lever 170 millioner mennesker i områder, der potentielt har størst risiko for at blive ramt af netop jordskælv – og det svarer til cirka hver fjerde europæer.
Men den tektoniske aktivitet er størst i Italien, Rumænien og Grækenland, hvor omkring 80 procent af befolkningen reelt vil kunne blive ramt af et jordskælv, der forandrer hverdagen markant.
Kombinerer satellitdata med viden om byggeri
Det er andet år i træk, at The Atlas of the Human Planet udkommer.
Læs også: VIDEO Mini-tsunami i Rødvig: Vandstanden steg en halv meter på få minutter
Forskerne måler den potentielle risiko for at blive ramt af naturkatastrofer ved hjælp af et såkaldt GHSL-datasæt (Global Human Settlement Layer), hvor de samtidig har lagt viden om globale naturkatastrofer ind.
I GHSL kombinerer de ved hjælp af rumlige modelleringsteknikker jordobservationer, data fra satellitobservationer gennem 40 år samt åbne data om fysiske egenskaber og dynamik i bebyggelser i et globalt kort i fin skala.
Præsenteret på FN-konference
EU-Kommissionen har netop præsenteret det nye atlas på konferencen Global Platform for Disaster Risk Reduction, i Mexico.
Målet er, at atlasset giver verdens lande langt bedre viden til at forebygge effekterne af naturkatastrofer.
Samtidig viser atlassets data om udviklingen over 40 år tydeligt, hvordan urbaniseringspolitikker i de enkelte lande kan enten øge eller mindske risikoen ved naturkatastrofer.
