Nyt anlæg til ekstremregn bliver kæmpe aktivitetspark
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt anlæg til ekstremregn bliver kæmpe aktivitetspark

De ekstreme regnskyl, der stadigt hyppigere drukner lavtliggende huse og veje, tvinger landets kommuner til at indrette enorme reservoirer til at opsamle regnvand i. Men tunge, pludselige regnskyl kommer kun gennemsnitligt et par gange om året. Det efterlader de dyre tekniske anlæg ubenyttede, hvis kommunerne ikke gør som eksempel i Roskilde.

Roskilde er en af de kommuner, hvis kloakker har været på overarbejde de seneste somre, men er nu helt fremme på beatet ved som den første af landets kommuner at kombinere regnvandsopsamling og aktivitetspark for cyklister, skatere og rulleskøjteløbere.

»Det er nyskabende, at vi kombinerer et teknisk anlæg til overfladisk regnvandsafledning med rekreative faciliteter til glæde for byens borgere,« erklærer Roskildes borgmester, Poul Lindor Nielsen, om anlægget, der skal stå færdigt til februar næste år.

Ideen med at udnytte udtørrede vandløb til såkaldte snake-runs, hvor man på hjul kan bevæge sig nedad i bugtende forløb, stammer fra USA, hvor skatere i mange år har benyttet udtørrede cementkanaler og flodlejer.

I et 40.000 kvadratmeter stort område ved den nye kreative bydel Musicon, der bl.a. også kommer til at huse et rockmuseum, har Roskilde, sammen med Lokale- og Anlægsfonden, udviklet det tekniske anlæg til også at være et rekreativt område. Det bliver et sammenhængende kanalforløb på 145 meter, der bevæger sig ned mod en stor bowle.

Ekstra vand fra udvidet Holbækmotorvej

Regnvandsdelen er fra starten overdimensioneret for at tage højde for det ekstra overskudsvand, der vil akkumuleres på Holbækmotorvejen, når Fløng-udvidelsen står færdig.

Den tekniske del af projektet, der har projektstart på næste mandag, er budgetteret til 19,7 millioner kroner - aktivitetsparken til 12.840.000 kroner.

»Det er betondelen af aktivitetsparken, der er dyr, både fordi det skal kunne holde til at rulleskøjter og skateboards, og for at gøre samlingerne så gnidningsfrie som muligt,« fortæller Lise Hammershøj, kommunikationsansvarlig i Roskildes Musiconsekretariat.

Kun et enkelt bassin i hele anlægget, der allerede er døbt Rabalder Parken, vil konstant være fyldt og således fungere som grobund for forskellige vand-aktiviteter.

I vintermånederne kan man skøjte på et af regnvandsbassinerne og kælke og snowboarde på bakkerne.

Den flade mark bliver bakket

Overskudsjorden fra kanalanlæggene bliver brugt til at anlægge bakker, så der også opstår rare opholdssteder i læ for vinden. Og der bliver indrettet en skulpturel rutsjebane, nedgravede trampoliner, vandlegeplads, hængekøjer og stålgelændere, der bl.a. kan bruges til parkour, en slags forhindringsløb, og udendørs fitness.

Det er arkitekt og skater Søren Nordal Enevoldsen, der har designet og udviklet Fælledparkens nye skatepark, som også står bag Rabalder Parken.

Den bliver støttet af Lokale- og Anlægsfonden med 2.570.000 kroner, netop fordi projektet er unikt ved at udnytte et teknisk anlæg til kreative formål:

»Projektet gør passive investeringer i et nødvendigt teknisk anlæg til en investering i aktiv fritid - og aktiv fremtid. Musiconbydelen er kun ved at blive født, og Rabalder Parken er et flot eksempel på, at faciliteter til idræt og fritid bliver planlagt fra starten, så man undgår at skulle indhente det forsømte senere, når nye beboere savner steder i deres lokalmiljø, hvor de kan være aktive og mødes,« siger Torben Frølich, direktør for Lokale- og Anlægsfonden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det kun regnvand der skal oplagres med dette system eller er det en blanding af kloak- og regnvand? Jeg har personligt ikke lyst til at holde picnic et sted hvor der svømmer lorte rundt i de sidste vandpytter..

Hvordan advarer man brugerne om indkommende regn? Vil der blive sat højttalere og blinklys op eller foregår det på en anden måde?

  • 0
  • 0

Jeg synes det er en rigtig god måde at tænke multifunktionelt, man må bare håbe at der så er en masse skatere og folk på rulleskøjter i Roskilde, så området ikke bare kommer til at ligge øde hen!

  • 0
  • 0

at man tilsyneladende ikke har tænkt Lokal Afledning af Regnvand ind i dette projekt. LAR vil være billigere og desuden til gavn for grundvandsdannelsen.

Svend Broberg

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten