Nyt angreb på omstridt dansk klimateori
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt angreb på omstridt dansk klimateori

Den danske fysiker Henriks Svensmarks hypotese om, at intensiteten af den kosmiske stråling styrer Jordens klima og derved er helt eller delvist ansvarlig for den globale opvarmning, er igen udsat for seriøs beskydning i verdens mest kendte, videnskabelige tidsskrifter.

Mike Lockwood fra Rutherford Appleton Laboratory i England og Claus Fröhlich fra World Radiation Center schweiziske Davos har studeret data for solens aktivitet gennem de seneste 100 år.

De har fundet, at sol-aktiviteten toppede mellem 1985 og 1987. Siden da har antallet af solpletter og intensiteten af kosmiske stråling været modsat rettet den effekt, der ifølge Henrik Svenskmarks teori skal til for at forklare den globale opvarmning.

De nye målinger får ikke Henrik Svensmark til at forkaste sol-teorien.

Undersøgelsen "Recent changes in solar outputs and the global mean surface temperature" offentliggøres i et af de kommende numre af tidsskriftet Proceedings of The Royal Society A, men er omtalt i denne uges udgave af Nature.

Klimaforskeren Stefan Rahmstorf fra klimacenteret i Potsdam i Tyskland vurderer, at de nye soldata er sidste søm i kisten for Svensmark teori.

Selv siger den danske fysiker, der arbejder på Danmarks Rumcenter under DTU, til Nature, at hans teori ikke kan forkastes uden videre.

»For temperaturen i troposfæren er der en bemærkelsesværdig korrelation med solaktiviteten,« fremhæver han.

Mike Lockwood står dog fast på, at ingen af de troposfæriske data viser den tendens, som solteorien beskriver.

Kloden kan blive endnu varmere

Henrik Svensmark får opbakning fra støtter som Nir Shaviv fra Hebrew University i Jerusalem, der mener, at der kan være forsinkelse i Jordens reaktion på solaktiviteten på grund af inerti i verdenshavene.

Jasper Kirkby fra Cern i Schweiz, en anden Svensmark-støtte, står fast på, at klimavariationer i fortiden har været påvirket af solaktiviteten, og at det derfor er nødvendigt at forstå sammenhængen.

Ken Carslaw fra Leeds University mener også, at solen kan have en vis betydning. Men det er ikke nødvendigvis særligt godt:

»Hvis effekten har været en afkøling i de seneste tiår, har drivhusgasserne måske haft større indflydelse på klimaet end hidtil antaget, og den fremtidige globale opvarmning kan derfor blive endnu større,« argumenterer han.

jeg prøvede at redigere, fordi mit indlæg to gange forsvandt efter (mislykket) preview.

Efter at have ofret endnu engang kræfter på redigering, fik jeg følgende lakoniske respons

Der ser ikke ud til at du kan redigere det indlæg ... :-(

Så I slipper.
mvh/pek

  • 0
  • 0

Varme kapaciteren for atmosfære/jorden systemet er da helt klart betragtelig, men hvis temperaturen har fulgt solaktiviteten som Svensmark påstår, så må man jo ud fra disse statistiske data kunne udlede størrelsen af inertien og dermed kunne forudsige hvornår temperaturen kulminere og begynder at flade ud/aftage. Det må da være ret simpel statistik.

  • 0
  • 0