Nyt alko-armbånd vil holde styr på antallet af sommerøl i dit blod
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt alko-armbånd vil holde styr på antallet af sommerøl i dit blod

Illustration: BACtrack

Firmaet BACtrack har netop vundet en konkurrence søsat af det amerikanske institut for alkoholmisbrug, NIAAA, med et simpelt alko-armbånd. Dermed sikrede den amerikanske virksomhed sig hovedpræmien på 1,2 millioner med et gummiarmbånd, en Bluetooth-sender og en sensor, der vender ned mod håndroden. Det skriver spectrum.ieee.org.

Konkurrencen gik ud på at opfinde en effektiv metode til at måle alkoholniveauet i blodet og integrere denne på en måde, så det er nemmere at få folk til at bruge den. Deltagerne blev blandt andet bedømt på præcisionen af målingerne, hvor hurtigt og ofte der kan måles, samt hvor nemt produktet ville være at markedsføre.

De kriterier levede BACtrack altså bedst op til.

»Hele vores idéudvikling har haft som mål at udvikle noget, folk rent faktisk vil gå med,« siger direktør for BACtrack Keith Nothacker til spectrum.ieee.org. Han mener, at de måleinstrumenter, der findes nu, enten er klodsede eller bygger på tvang. For eksempel bliver spritbilister i USA af de sociale myndigheder i visse tilfælde tvunget til at bære en fodlænke med en alkoholmåler.

I idéfasen aflivede man for eksempel ideen om at integrere sensoren i en sok for at gøre den til en del af den daglige rutine. I stedet endte man ved det diskrete armbånd, der ifølge Keith Nothacker minder mere om en sportsgadget end et alkometer.

Måler elektriske spændingsforskelle

Armbåndets sensor har tre elektroder, der måler på de elektriske spændinger, som skabes, når alkohol trænger ud gennem huden. Spændingen, der skabes, er nemlig et direkte udtryk for antallet af ethanol-molekyler ved huden, som igen er proportionelt med indholdet af molekyler i blodet.

Ved at sammenholde antallet af molekyler ved huden med et defineret nulpunkt, kan man derfor udregne et ret præcist estimat af koncentrationen af alkohol i blodet. Firmaet har testet produktets præcision ved at holde det nye armbånds resultater op mod resultater fra det velkendte alkometer, man puster i, og der var en klar overensstemmelse.

Armbåndet styres med en app, og som bruger kan man også kan vælge, hvor ofte man vil have foretaget målinger. Disse data kan så eksporteres.

Ifølge BACtrack selv giver de løbende data nye muligheder for diabetespatienter, eks-alkoholikere og hjertepatienter, men også for almindelige mennesker, der vil vide, om det er sikkert og lovligt at køre bil eller ej.

Markant forsinket måling

Ulempen ved armbåndet er, at alle målemetoder, der er baseret på målinger af alkohol på huden, har en forsinkelse på mindst 30 minutter fra alkoholen indtages, til den kan måles ved huden.

»Jagten på den perfekte gadget, der kan måle alkoholniveauet i blodet uden at komme i kontakt med det, er derfor ikke helt slut endnu,« siger Kathy Jung, der arbejder som projektleder i NIAAA, der stod for konkurrencen. Men hun sætter pris på den opmærksomhed, konkurrencen har skabt for området.

Keith Nothacker fortæller også, hvordan der er blevet stillet bekymrede spørgsmål om, hvorvidt den nye, præcise målemetode vil opfordre til, at folk dyster på fuldskab. Den bekymring deler han ikke med spørgerne:

»Hvis folk vil være fulde, skal de nok blive det, og sådan har det været gennem mange århundreder. Hvorfor ikke give dem mere information om deres beruselse, når de bliver det?« siger Keith Nothacker.

Han mener derfor ikke, at firmaets diskrete gadget vil sætte yderligere gang i drikkekonkurrencer, når armbåndet allerede i løbet af 2016 kommer på hylderne i USA.

Se Keith Nothacker demonstrere og nominere sit BACtracks-produkt

Emner : Sensorer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten