Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Nyt 3D-printpulver: Gør det let at se komponentgranulat i fødevareproduktion

PLUS.
Sådan ser det færdige produkt ud - 3D-printet med både hvid og blå nylonpulver samt metalpulver. Denne kombination skal øge sikkerheden, hvis et knækket komponentstykke skulle falde ned i fødevareproduktionen. Illustration: Teknologisk Institut

3D-printede komponenter til fødevareproduktion har fået en bedre kvalitet.

Teknologisk Institut har igennem flere omgange forbedret 3D-printede komponenter til fødevarebranchen.

Den seneste forbedring er blåt nylonpulver, der gør det lettere at se små knækkede komponentstykker på produktionslinjen.

»Det er noget vi kan se, der er behov for i fødevareindustrien, og noget der endnu ikke findes inden for 3D-print,« siger instituttets egen konsulent og 3D-print specialist, Morten Lisberg Jørgensen i en pressemeddelelse.

Der findes allerede blå pulver til 3D-printning, der er godkendt til fødevarekontakt, men det specielle ved Teknologisk Instituts pulver er, at det også indeholder metal.

Det nye pulver indeholder henholdsvis hvidt nylonpulver, en del metalpulver og en del blå nylonpulver.

Metallet i den 3D-printede komponent boner ud, når fødevarerne bliver kører igennem produktionslinjens røntgen eller metaldektor, selvom granulatstykket kun er 1x1 millimeter.

Førhen var komponenterne grå, men nu, hvor der er tilføjet blåt nylon, er det lettere se de små granulatstykker på produktionslinjer, hvor man hverken har røntgenscannere eller metaldetektorer.

Dette gør 3D-print endnu mere egnet til fødevareproduktion, fortæller instituttet i pressemeddelelsen.

De printede komponenter giver især en stor designfrihed med meget få samlinger. Med færre samlinger i komponenterne, desto færre steder kan bakterier ophobe sig.

Teknologisk Institut forventer, at den nye blå pulver bliver endnu mere attraktivt for fødevarebranchen end den tidligere variant.

Emner : 3D-print