Nyskabelse inden for universitetsverdenen: Privat fond finansierer varigt professorat

En privat fond finansierer for første gang et varigt professorat ved et dansk universitet.

Det er en bevilling fra Villum Fonden oprettet af Villum Kann Rasmussen, grundlæggeren af Velux, der har gjort det muligt at ansætte den amerikanske topforsker Charles Marcus fra Harvard University som Villum Kann Rasmussen-professor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Der findes flere eksempler på, at private fonde og virksomheder har finansieret tidsbegrænsede stillinger ved danske universiteter, men Charles Marcus er ansat i et varigt professorat. Konstruktionen kaldes på engelsk for 'endowed chair' og er ikke set før i Danmark.

Institutleder John Renner Hansen fra Niels Bohr Institutet er begejstret:
»Det er en fantastisk mulighed, som Villum Fonden viser. Den generøse donation fra fonden repræsenterer en ny måde at tiltrække exceptionelt gode forskere til danske universiteter ved at garantere forskerne varige og attraktive ansættelsesvilkår.

Kjeld Juel Petersen, direktør for Villum Fonden, oplyser, at fonden længe har ønsket at afprøve denne model til markant at styrke de danske forskningsmiljøer.

Charles Marcus skal lede nyt grundforskningscenter

Charles Marcus skal stå i spidsen for et nyt grundforskningscenter, Center for Quantum Devices, der har fået en bevilling på 61 mio. kr. over fem år fra Danmarks Grundforskningsfond.

Han har tidligere været på gæsteophold ved Niels Bohr Institutet og har derfor særdeles godt kendskab til instituttet.

Villum Fondensbevilling på 38 mio. kr. gør det også muligt at ansætte fem personer i post.doc.-stillinger ved centeret.

Centeret er for tiden ved at blive indrettet i H.C. Ørsted Institutets bygninger, hvor det vil råde over en hel etage. Centeret vil forske inden for kvanteelektroniske komponenter som halvledende nanotråde, kulstofnanorør og superledere.

De nye laboratorier forventes at stå færdig til april.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er glædeligt, at en privat fond har forståelse for grundforskningens betydning. Derfor: Hurra. Men det er bekymrende, at vi er nået dertil, at landets politiske ledelse mangler denne forståelse. Eller at vi har brugt pengene på noget andet...

  • 0
  • 0

... med at pengene er brugt allerede et par gange.

Men det som jeg ser er det mest glædelige og overaskende er at VKR fonden går ind et langvarigt forløb.

Hidtil har fonden givet meget store donationer. Bagsvær kirke , Koldinghus Villum Kann Rasmussen Kollegiet er givet som gaver og der har været en massiv støtte til frontforskning de senere år.

Men dette er en nyhed.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten