Nyopdagede dværgstjerner skal svare på Einsteins bølge-teori

Astronomer har fundet to hvide dværge, der er ved at rotere ind i hinanden med halsbrækkende fart. Hvide dværge er udbrændte kerner af stjerner som Solen, og de to nyopdagede dværge er så tæt på hinanden, at deres omløbstid blot er 13 minutter.

Dværgenes tiltrækning på hinanden er så voldsom, at den mindste deformeres med tre procent. Hvis Jorden bulede ligeså meget ud, ville vi få bølger, der var 195 kilometer høje.

Om 900.000 år, hvilket blot svarer til at blinke i den astronomiske skala, vil de smelte sammen og måske eksplodere som en supernova.

Stjernedans skal afprøve Einstein-teori

Fundet af dværgstjernerne åbner mulighed for at afprøve både Einsteins generelle relativitetsteori og bedre forstå hvor nogle supernovaer stammer fra.

Rotationen skaber nemlig en meget præcis tidsmåling, som kan benyttes til at måle ændringer i stjernesystemet. Den generelle relativitetsteori forudsiger, at objekter i bevægelse vil skabe bølger i rum-tid, de såkaldte gravitationsbølger. Disse bølger fjerner energi og får stjernerne til at bevæge sig tættere på hinanden, samt kredse hurtigere og hurtigere.

»Selvom vi endnu ikke har målt gravitationsbølger med moderne instrumenter, kan vi afprøve deres eksistens ved at måle ændringen i afstanden mellem de to stjerner. Da disse to hvide dværge ikke ser ud til at udveksle materiale og dermed masse, er de et perfekt laboratorium til at udføre denne slags undersøgelser,« siger J. J. Hermes fra Texas Universitet i Austin i en artikel i tidsskriftet Astrophysical Journal Letters.

Astronomerne vil foretage disse undersøgelser om et par måneder, når de to hvide dværge igen kommer frem fra bagved Solen.

Kredser om hinanden med 600 km/sek

De to hvide dværge blev fundet af astronomen Warren Brown fra Smithsonian med MMT-teleskopet på Whipple-observatoriet i Arizona.

De kredser om hinanden med over 600 kilometer i sekundet. Den klarest af de to indeholder en fjerdel af Solens masse pakket sammen på et område svarende til Neptuns størrelse. Dens ledsager har omkring halvdelen af Solens masse og er på størrelse med Jorden.

De to stjerner er så tæt på hinanden, at de ikke kan adskilles på billeder, men via deres spektra har Warren Brown og hans kollegaer været i stand til at se forskellen på de to stjerner og bestemme deres relative bevægelser. Set fra Jorden passerer de ind foran hinanden cirka hvert sjette minut.

Forklaring på sjælden type supernova

Nogle astronomiske modeller forudsiger, at hvide dværge der smelter sammen som disse er kilde til en sjælden klasse af lyssvage supernovaer (underluminous supernovaer). Hvis dette er tilfælde burde sådanne hvide dobbelte dværgstjerner optræde med samme frekvens som disse lyssvage supernovaer.

Selvom deres undersøgelser endnu ikke er afsluttede, påpeger Warren Brown, at foreløbig ser undersøgelserne ud til at støtte dette.

Resultaterne bliver offentliggjort i det kommende nummer af tidsskriftet Astrophysical Journal Letters.

Emner : Universet
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Her er lidt data fra deres paper: http://arxiv.org/abs/1107.2389

Banen ses næsten fra siden (i = 87 grader) så de to hvide dværge eklipser hinanden. Perioden er 765,2062+-0,003 sek. Afstanden er ca. 1kpc.

Primæren er He-type, M1 = 0,25 mSol, R1 = 0,0353+-0,0004 rSol, hvilket er indenfor 5% af de teoretiske forudsigelser for denne type.

Sekundæren er CO-type M2 = 0,55 mSol med R2 = 0,0132+-0,0003 rSol, indenfor 4% af teorien.

Man skal lægge mærke til den, kan man nok sige, utrolige præcision de har opnået, og den strenge test af stjerne-modellerne. Man forstår godt at han faldt ned af stolen da han opdagede at det er et binært system.

 • 0
 • 0

Dværgenes tiltrækning på hinanden er så voldsom, at den mindste deformeres med tre procent.

Er det den med mindst masse, der er den mindste, eller er det den med mindst radius, der er den mindste?

Jeg gætter på, at det er den med mindst masse, men størst volumen, der er omtalt som "den mindste", men det står mig ganske uklart!

 • 0
 • 0

14th September 2006, manchester.ac.uk: General Relativity survives gruelling pulsar test - Einstein at least 99.95% right!: http://www.jodrellbank.manchester.ac.uk/ne... Citat: "... the double pulsar system should lose energy causing the two neutron stars to spiral in towards each other by precisely the amount that we have observed - thus our observations give an indirect proof of the existence of gravitational waves [as predicted by Einstein] ..."

 • 0
 • 0

...er faktisk, at selvom de to stjerner er i en så tæt og hidsig bevægelse, så er der ikke nogen direkte kontakt med masse-overførsel. Det forventes først at ske om ca. 0,9 millioner år. Lige nu er der kun en mindre deformation, som givetvis er gensidig. Primæren står for det meste af det udsendte lys, så det er dens facon man kan slutte sig til.

Stort set siden Taylor og Hulse opdagede deres binære pulsar for ca. 35 år siden har man kunnet se banen forandre sig ved at der udsendes gravitations-bølger, og præcisionen øges som tiden går. Det skulle gå særlig stærkt i dette system fordi de to stjerner er så tæt på hinanden.

 • 0
 • 0

Ved netop denne slags objekter kan det ses, at rummet ikke krummer, for deres fælles omdrejningspunkt vil formentlig ligge uden for dem begge, dersom deres masser er nogenlunde lige store.

Eftersom der ikke forefindes en masse midt mellem de to stjerner, kan der ej heller forekomme en krumning (fordybning) af rummet i deres omdrejningspunkt.

Det betyder, at tyngdekraften ikke er en egenskab ved rummet, men kan derimod være en kraft i lighed med den elektriske og den magnetiske.

Hvordan tyngdekraften skal forstås, kan være langt anderledes end den indtil dato er blevet forstået. Især dersom den er en kraft med dertilhørende kraftfelt og dermed ladninger.

Jeg har selvfølgelig min egen idé om, hvordan tyngdekraften kan forstås som en kraft med tilhørende kraftfelt, men vil dog ikke her fremføre den, da tråden ikke handler om tyngdekraft men om de to dværgstjerner og om muligheden for at kunne observere de af Einstein påståede tyngdebølger.

Jeg synes blot det var rimeligt at komme med indlæget, da det netop er sådanne objekter som disse der viser, at der ikke forekommer en krumning af rummet og at tyngdekraften derfor ej heller er en egenskab ved rummet.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten