Nyhedsanalyse: Kommer pc-brændselscellen snart?

Hvis man putter penge nok i forskning og udvikling, så kommer der også et brugbart produkt ud af det - sådan har vi vænnet os til at tænke, fordi alt tilsyneladende er muligt inden for halvlederindustrien.

Men et af de produkter, som stadig ikke har materialiseret sig i et markedsmodent produkt, trods en heftig indsats hos mange af verdens største og stærkeste elektronikvirksomheder, er den lille brændselscelle til bærbare computere. Spørgsmålet er, om vi nu endelig står ved korsvejen, hvor tingene begynder at ske.

De seneste fem år har vi set en stadig større klub af fabrikanter, som indledningsvist har præsenteret en lovende prototype med stor selvsikkerhed, men siden hørte man ikke mere til den.

I 2002 demonstrerede således den tyske opstartsvirksomhed Smart Fuel Cells en mikro-brændselscelle, der kørte på metanol, altså træsprit. Firmaet berettede glædestrålende, at man allerede havde udleveret eksemplarer til den første, potentielle OEM-fabrikant, og at man forventede at producere 100.000 enheder årligt inden 2004. Smart Fuel Cells eksisterer stadig, men den mindste, sælgende brændselscelle vejer 7,5 kg.

Klubben af fabrikanter tæller adskillige store navne, såsom den japanske industrigigant NEC, der i 2003 fremviste en anden metanol-prototype, der kunne drive en bærbar computer i fem timer. Samme år fremviste Toshiba endnu en prototype på en tysk industrikonference.

Samsung er længst

Den producent, der tilsyneladende er kommet længst, er koreanske Samsung.

Ifølge flere tekniske medier har Samsung demonstreret en ny prototype, som er beregnet til montering i en docking-station til en bærbar computer, altså en sokkel til skrivebordet, hvor alle forbindelser til ekstern netforbindelse, skærm og tastatur er tilsluttet.
Den skal med 20 Watts maximum effekt være i stand til at drive en Samsung Q35 pc i en hel måned med otte timers daglig brug fem dage om ugen, og Samsung er her i januar 2007 citeret for at love, at den bliver markedsført i slutningen af i år.

I 2004 viste japanske Casio en veldesignet, lille PEFC-celle (Polymer Electrolyte Fuel Cell) med samme størrelse som et lithium-ion-batteri til en pc, men med fire gange så stor kapacitet, dvs. til 8-16 timers brug. Efter firmaets egne oplysninger var det verdens mindste brændselscelle, men det skal nok tages med et gran salt.

Prototyper var allerede set noget mindre hos de tyske Fraunhofer Institutter, og en serieproduceret model fra Casio venter vi på endnu. Casio håbede dengang, at markedsintroduktionen skulle ske i 2007, så håbet er måske ikke helt slukket endnu.

IBM og Sanyo præsenterede i 2005 en prototype, som skulle fremstilles specielt til IBM's Thinkpad-modeller. Cellen kunne drive en bærbar computer i op til otte timer eller bruges til at oplade computerens indbyggede lithium-ion-batteri.

Men der er ikke noget nyt. Panasonic fremviste allerede i januar i fjor en metanol-prototype med 20 timers driftstid.