Nyfødte børn smittet med svine-MRSA
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyfødte børn smittet med svine-MRSA

Svine-MRSA har i mindst seks nordjyske tilfælde forårsaget øjenbetændelse hos nyfødte børn, mens bakterien i fire andre tilfælde har ført til betændelse i den ydre øregang - ligeledes hos nyfødte.

Det fortæller hygiejnesygeplejerske Tinna Urth fra Region Nordjylland, der er en del af regionens MRSA-enhed og samtidig ansat af Statens Serum Institut til at holde foredrag og vejlede om svine-MRSA.

Læs også: Forskere: Myndighederne vildleder - MRSA kan smitte gennem kød

»Jeg har set tilfælde, hvor nyfødte har haft tegn på betændelse i form af for eksempel gule skorper under øjnene. Ved podning har vi fundet ud af, at MRSA 398 (svine-MRSA, red.) var årsag til infektionen,« siger Tinna Urth.

Forældrene til de smittede spædbørn er alle ansat i svineproduktioner og har selv været bærere af MRSA-bakterien.

Læs også: Protest fra landbruget holder MRSA-svinefarme i hemmelighed

»Hvis moderen er smittet med MRSA, er der en stor sandsynlighed for, at barnet også får det på grund af den naturligt tætte kontakt,« siger overlæge hos Statens Serum Institut Robert Skov.

Nettet strammer til

Sundhedsstyrelsen har tidligere konkluderet, at det ikke giver mening at fjerne MRSA-smitte fra folk, der arbejder på svinefarme, fordi smitten kommer igen.

»Men nu må alvoren snart gå op for myndighederne,« siger formanden for den Grønne Gruppe i 3F, Arne Grevsen, der repræsenterer ansatte i landbruget. Han har tidligere kritiseret myndighedernes holdning til de smittede landbrugsmedarbejdere.

Læs også: Sundhedsstyrelsen: Det giver ingen mening at fjerne MRSA fra smittede landmænd

»Nettet strammer altså til nu - om både myndigheder og landbrug,« siger han og tilføjer, at han har en fornemmelse af, at parterne efterhånden er plukkemodne i forhold til at diskutere, hvilke yderligere tiltag der skal gøres for at dæmme op for MRSA-smitten.

Smittebærere under to år behandles ikke

Ud over de ti tilfælde med betændelse i øjne og ører kender Tinna Urth til yderligere tre sager med spædbørn, der har haft andre infektioner på grund af svine-MRSA. Ud fra et hensyn til patienterne er de dog for specifikke til, at hun kan fortælle om dem.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at der i løbet af årets første otte måneder er konstateret 23 tilfælde af svine-MRSA i spædbørn under et år. I 2013 var der 17 tilfælde.

Læs også: Landbruget: Ingen vej tilbage – vi skal leve med MRSA for altid

Børn under to år bliver ikke behandlet for svine-MRSA, medmindre de har fået infektioner på grund af bakterien. Det vil sige, at de sagtens kan være bærere af smitten de første to år af deres liv.

»Deres bakterieflora ændrer sig efter de to første leveår, så de ofte spontant taber bærertilstanden. Derfor behandler vi dem ikke, medmindre de bliver syge af bakterien,« siger Tinna Urth.

Fra vugge til grav med MRSA. Epidemien med de superresistente svinebakterier er nu landsdækkende. Det samme er kampen mod svinebønderne. Fra Als og Haderslev i syd til Skanderborg og Odder i Østjylland, til Mors og Thy mod nord og ligeledes på Fyn og Sjælland. På et borgermøde i Odder hen i oktober vil disse alvorlige smittekilder blive endevendt - herunder også farerne for babyer og børn. Klik ind på www.sickpigs.dk og find MRSA-plakat. Print ud. Omdel i dit nabolag.

  • 8
  • 7