Nyeste ESA-satellit skal advare om dårlig høst

23. juni 2015 kl. 16:08
Nyeste ESA-satellit skal advare om dårlig høst
Illustration: ESA / ATG Medialab.
Europas serie af Sentinel-satellitter skal overvåge miljøet fra rummet. Det nyeste medlem af familien kan med et kamera holde øje med afgrøder på jorden.
Artiklen er ældre end 30 dage

ESA-satellitten Sentinel-2A blev i nat løftet i kredsløb af en Vega-raket fra Fransk Guyana og er den anden satellit i flåden, der udgør det såkaldte Kopernikus-projekt.

Den nyeste ESA-maskine tilføjer et højopløsningskamera til agenturets rum-arsenal – en essentiel del af den værktøjskasse, der skal lade Kopernikus-satellitterne overvåge klimaet på hjemplaneten, forklarer Volker Liebig, der leder ESA’s jord-observationsprogram.

Læs også: ESA opsender satellit, der kan spotte forsvundne fly

Data fra rumkameraet bliver offentligt tilgængelige, og fordi kameraet overflyver de samme områder med korte mellemrum vil data afsløre ændringer i vegetation med 'hidtil uset præcision', lyder det fra direktøren i en meddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det vil understøtte vigtige områder til gavn for samfundet såsom fødevaresikkerhed og skovovervågning,« understreger Volker Liebig.

Aflæser planters helbred

Nærmere bestemt er det nye Sentinel-kamera indstillet til at se efter 13 specifikke bølgelængder fra en højde på 786 kilometer. Fire af disse ligger i det spektrum, som planter og klorofyl reflekterer, hvilket kan bruges til at aflæse planters helbred.

Sentinel-2 satellitten overvåger et 290 km bredt område ved hver overflyvning Illustration: ESA / ATG Medialab.

»Det er særligt vigtigt for fødevareovervågning, og for mig er fødevaresikkerhed blandt de vigtigste anvendelsesmuligheder for Sentinel-2,« siger Volker Liebig til BBC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til næste år vil en tvilling til den nye satellit blive sendt i rummet. Sammen skal de to satellitter kunne afbillede planeten systematisk på fem dage og give viden, der for eksempel kan bruges til at advare om risiko for hungersnød.

»Det vil hjælpe FN’s fødevareprogram med at forudsige dårlig høst og reducere spekulation på det globale fødevaremarked,« fortæller Volker Liebig til det britiske medie.

Fra luftforurening til havniveau

Sentinel-1A blev sendt i rummet sidste år og har med sine radarbilleder allerede hjulpet forskere med at forstå årsagen til det store jordskælv i Nepal tidligere på året. Dens efterfølger er resultatet af et konsortium med ikke mindre end 40 europæiske selskaber med Airbus i spidsen.

Læs også: Jordskælv igen: Satellitter over Nepal udpeger nye jordskælvszoner

De 20 ESA-satellitter er opdelt i familier og forventes opsendt i starten af det nye årti. Illustration: Airbus Space.

I alt 20 satellitter er planlagt i Sentinel-familien, der tilsammen skal give komplet viden om klodens tilstand. For eksempel skal Sentinel-4 give opdateringer om luftforurening på timebasis, mens Sentinel-6 skal måle forandringer i havniveauet med få centimeters usikkerhed.

De næste dage vil ifølge det europæiske rumagentur gå med at kalibrere satellittens instrumenter. ESA forventer at kunne sætte Sentinel-2A på arbejde om tre til fire måneder.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger