Nye vinduer indsamler energi fra regn og vind

14. april 2015 kl. 17:506
Nye vinduer indsamler energi fra regn og vind
Illustration: ACS Nano.
Vinduer, der selv kan skifte farve og indsamle elektricitet fra regn og vind skal fremover kunne drive trådløse netværk, mener forskere.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ny type vinduesglas kan høste nok energi fra omgivelserne til at lade en smartphone eller drive et trådløst netværk, mener forskerne bag glasset. Det nye vinduesglas består af en sandwichkonstruktion, der gør det muligt at absorbere energi fra regn og vind og udnytte den som elektricitet.

Forskerne fra Georgia Institute of Technology har publiceret deres forskningsresultater i den seneste udgave af tidsskriftet ACS Nano.

Opfindelsen er kun den seneste type såkaldt ‘smart glass’, men forskernes glas udmærker sig ved ikke blot selv at bruge energien til at tilpasse sig omgivelserne, men samtidig at levere energi.

Læs også: Nye sensorer til fly høster al deres energi fra temperaturforskelle

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trods de mange lag i det nye vinduesglas er det som udgangspunkt stadig helt gennemsigtigt. Forskernes artikel melder dog ikke noget om prisen på deres opfindelse. Illustration: ACS Nano.

To forskellige lag af glasset står for at indsamle energi fra henholdsvis vind og regndråber. Det yderste lag i glasset udnytter den ladning regndråberne har opnået på vej ned gennem atmosfæren. Denne statiske elektricitet indsamles af den let nubrede overflade på glasset.

For at opsamle vindenergi har forskerne lagt to plasticlag ind i glasset, som er adskilt af et elastisk lag, som giver efter når vinden rammer ruden, hvormed de to plasticlags relative bevægelse skaber en lille elektrisk ladning.

Energy Harvesting

Små elektriske apparater kommer i mange tilfælde til at finde deres egen energi i omgivelserne i stedet for at være drevet af et batteri. Energien opsamles typisk fra lys, varme eller bevægelse.

Energien kan bruges fra alt til at drive mobiltelefoner eller festivaludstyr til at drive vigtige målere på rørledninger.

Læs også: Energihøst rykker nærmere

Tilsammen udgør lagene, hvad forskerne kalder en ‘triboelectic nanogenerator’, som skaber omkring 130 mW pr. kvadratmeter. Det er ifølge fysik-nyhedssitet Phys.org nok til at oplade en smartphone i dvaletilstand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne selv peger på trådløse netværk som en mulig aftager for energien, da det gør den trådløse enhed ‘uafhængig og bæredygtig’, som forskerne blandt andet skriver i tidsskriftartiklen. Forskergruppens fokus fremover bliver at finde en måde at lagre den høstede energi, eksempelvis ved hjælp af gennemsigtige kapacitorer i glasset.

Læs også: Hjertebanken giver energi nok til at drive pacemaker

Glassets energi bruges i den nuværende version blandt andet til at ændre glassets farve, så det kan gå fra at være transparent, når lyset er svagt, til at dæmpe lysindtaget, når solen står lige på ruden.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
15. april 2015 kl. 17:51

Tænker at det var lettere at sætte en lille solcelle eller anden energihøster nær vinduet til at levere strøm til det. At indbygge det i glasset lyder skægt, men også kompliceret.

3
15. april 2015 kl. 09:28

En 8 GW vindmølle ...

Det var godt nok en gevaldig vindmølle - mon ikke der lige røg en faktor 1000, som beregningen også viser; men ellers er jeg helt enig med dig :-)

Forskerne selv peger på trådløse netværk som en mulig aftager for energien, da det gør den trådløse enhed ‘uafhængig og bæredygtig’, ...

Hvis noget skal være bæredygtigt, skal det i hele sin levetid producere mere energi eller give større energibesparelser end svarende til den merenergi, der er brugt til at producere det og skal bruges til genanvendelse eller skrotning. Det er næppe tilfældet her og er iøvrigt også et problem ved moderne LED belysning, der drives fra en 230 V konverter. På grund af de relativt store ressourcer, der skal bruges til at producere og genanvende konverteren, i kombination med konverterens relativt korte levetid, som typisk er langt mindre end levetiden for LED'erne, er denne teknologi ikke nær så "grøn", som energibesparelsen umiddelbart giver indtryk af. Bl.a. derfor burde fremtidens LED belysning drives fra et lavspændt DC net med batteri backup og delvist drevet af solceller.

2
15. april 2015 kl. 09:09

Som ikke-teknisk person synes jeg det lyder som om det koster en masse penge at spare nogle færre penge.

Det er vel kun store glashuse med stort vinduesareal der kan høste energi i mængder der kan være interessante. Og hvad vil sådan et vindue mon komme til at koste, og hvor længe holder det ....

Men det kan da godt være at princippet godt kan bruges andre steder - nogle gange fører forskning til nogle uventede, men brugbare løsninger.

1
15. april 2015 kl. 08:56

regne regne. En 8 GW vindmølle leverer 61 millioner gange 130mW og har en kapacitetsfaktor der nok ikke er lavere end dette vinduesglas.

Nu skyder jeg bare men 61 kvkm specialtfremstillet glas fylder nok en smule mere i regnearket end 1 Vestas eller Siemens mølle.

Det har nok relevans et eller andet sted i den menneskelige aktivitets mangfoldighed, men en rolle i opladning af mobiltelefoner for ikke at tale om i energiforsyningen generelt, næppe.