Nye vindmøller vil producere strøm til ingen verdens nytte
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nye vindmøller vil producere strøm til ingen verdens nytte

En planlagt, voldsom udbygning med vindkraft i Danmark risikerer at ende som et miljøflop.

Vindmøllernes uforudsigelige elproduktion kræver nemlig, at vi i langt højere grad kan skrue op og ned for elforbruget i takt med vinden, end det sker i dag - ellers vil vindmøllerne i stigende grad producere strøm til ingen verdens nytte. I yderste konsekvens må møllerne standses.

Vicedirektør Lars Aagaard, brancheorganisationen Dansk Energi, mener, at der bør gribes ind:

»Politikerne har sagt, at de vil have masser af vindkraft. Men der mangler en strategi for, hvordan vi skal anvende strømmen, så den får mest værdi,« siger han.

Strømpris: nul kroner

Allerede i dag har vi problemet inde på livet. I 2007 var der således 83 timer i det vestdanske område, hvor vindmøllestrømmen blev solgt til nul kroner. Det tyder ifølge systemekspert Poul Erik Morthorst fra Risø DTU på, at der er noget galt:

»Når vi allerede nu ser nul-priser, er det tegn på, at mekanismerne er presset. Og hvordan vil det så ikke gå, når der kommer mange flere vindmøller,« siger Poul Erik Morthorst.

Både Morthorst og Aagaard mener, at der mangler konkrete initiativer fra politisk hold, som kan være med til at sikre, at den stærkt stigende vindmøllestrøm rent faktisk bliver brugt optimalt, så den erstatter fossile brændsler og gerne i transport- og varmesektoren. Det kan for eksempel være at installere varmepumper på varmeværkerne eller ved at indføre flere elbiler i Danmark.

Endelig er det også muligt at motivere den almindelige forbruger til at sætte vaskemaskinen i gang om natten og dermed bruge mere strøm på de tidspunkter, hvor der er et overskud i systemet.

Det kræver dog intelligente elmålere og et nyt takstsystem, som er baseret på timepriser - såkaldt fleksibelt elforbrug.

Politikere afviser fleksibilitet

Civilingeniør og ph.d. Mikael Togeby, der er partner i konsulentfirmaet Ea Energianalyse mener, at fleksibelt elforbrug bør fremmes hurtigt.

»Jo længere vi venter med at handle, jo dyrere kan det blive at integrere vindkraften,« siger han.

Energipolitikerne siger imidlertid nej. De mener, teknologien er for dyr. Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, forsikrer dog, at politikerne er opmærksomme på problemet med den overskydende vindmøllestrøm. For eksempel har man fremmet brug af elpatroner i varmeværkerne:

»Men der skal ske noget, og jeg tror også, at der vil komme nye initiativer. Blandt andet omkring afgifterne, hvor det er oplagt at ændre dem, så det bedre kan betale sig for forbrugerne at flytte deres elforbrug,« siger han. Han vil dog ikke ind på, hvornår disse initativer kommer på banen.

Ifølge det seneste politiske energiforlig skal de eksisterende 3.000 MW vindkraft udbygges med 40 procent senest i 2012.

Jeg elsker bare når folk bruger ordet "uforudsigelig" om vindmøllernes elproduktion, det viser hvor lidt de egentlig forstår om dem :)

 • 0
 • 0

Kan vores elselskaber ikke selv finde ud af at montere et ur i vores elmålere, uden politisk indblanding? Det er trods alt ikke ‘rocket science’ og behøver ikke at koste mere end et mindre stykke forbrugerelektronik.

 • 0
 • 0

;-) Ja en mere præcis formulering ville nok være at sige at vindmøllerne producerer el som vinden blæser. Vejrudsigterne bliver som bekendt bedre og bedre ;-).

Som årsgennemsnit producerer en vindmølle i DK ca. 26% af den installerede effekt, så har man f.eks. en installeret effekt der svarer til 100% af landets elforbrug, kan vi maksimalt få dækket 26% af vores elforbrug af egen vindmølle el, hvor det reelle tal vil være lavere, afhængigt af hvor mange medspillere vi har på banen, som altså i ovenstående tilfælde skulle på banen i mindst 74% af tiden, og i praksis endnu mere af tiden.

50% vindmølle-el i DK kræver altså minimum 200% installeret effekt.

El som vinden blæser kunne blive til gennemsnits vinden af HVDC forbundne vindmølleparker, eller endnu bedre, gennemsnittet af HVDC forbundne vindmølleparker, supporteret af HVDC forbindelser til vandmagasiner, plus synergieffekten heraf.

Men det er fuldstændig rigtigt at mere vind kræver færre modspillere og flere medspillere som:

 • Timeafregnet fleksibel el-pris der fremmer intelligent el-forbrug.

 • Mange flere jordvarmeanlæg med tilhørende døgn lagertank (vi kunne passende skifte alle olie og gasfyr ud med varmepumper, der samtidig kan levere passiv køling til et stadigt varmere klima)

 • Generelt mange flere varmepumper der kan forbruge den øgede mængde el, og erstatte de fossile alternativer vi idag benytter os af.

 • HVDC til energi knudepunkter i omverdenen, herunder den Svenske og Norske vand og KK, der udover at kunne give en synergi effekt, også kan fjerne spild fra lokale standby enheder.

 • Mindre fossil kraftvarme med bunden varmeproduktion og lav el-virkningsgrad.

 • Gerne en pæn del KK grundlast fra ind eller udland, der vil gøre udfordringerne for alle medspillerne til en VE rygrad så meget mindre.

 • Flere CC gasturbiner med over 60% el-virkningsgrad, og stor fleksibilitet.

 • SOFC brændselsceller i fremtiden med 75% el-virkningsgrad.

 • Bio og affalds standby anlæg

 • Elbiler der intelligent samarbejder med DMI og de generelle døgnrytmer

 • Et generelt stærkt elnet.

Synes der trods alt er grund til at glæde sig over at vi nu får brudt planøkonomien på el-markedet, at øst og vest Danmark snart bliver forbundet med HVDC, samt at vi snart får styrket vores HVDC forbindelser til Norge.

Men der skal meget mere til....vi skal have ændret varmesamfundet til el-samfundet.

Vi skal have erstattet den fossile og ufleksible kraftvarme, hvor der primært produceres varmt vand, med en VE og også gerne KK rygrad hvor der primært produceres EL, og hvor de idag ufleksible fossile modspillere, i fremtiden får nyt job som fleksible medspillere med høj EL-virkningsgrad.

 • 0
 • 0