Nye testpladser for vindmøller godkendt

Det er ikke mere end en uge siden, at DF var ved at spænde ben for udvidelsen af fire nye testpladser til vindmøller. Argumentet var, at naboerne blev generet af lavfrekvent støj fra møllerne, og at DF ville vente på en helbredsundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Men i dag er en aftale om udvidelsen af testområdet i Østerild plantage og ved Høvsøre, blevet godkendt af regeringen, DF, S, RV og SF. De fire nye testpladser bliver fordelt med to pladser i Østerild og to ved Høvsøre. I alt vil der i fremtiden være 16 pladser, hvor vindmølleindustrien kan teste fremtidens vindmøller.

Læs også: DF bremser udvidelse af vindmølle-testpladser

I Østerild plantage skal der nu etableres to nye testpladser syd for de eksisterende som ses på denne grafik. Illustration: MI Grafik

De to pladser i Østerild, som kommer til at ligge syd for de eksisterende. Det to pladser ved Høvsøre placeres hhv. nord og syd for de eksisterende. Samtidig med aftalen om de nye pladser, er det blevet godkendt, at der i Østerild vil kunne testes møller på helt op til 330 meter, mod tidligere 250 meter og ved Høvsøre på op til 200 meter, mod tidligere 166 meter.

Vindmølleindustrien glæder sig

Aftalen om de nye testpladser glæder branchen, som oprindeligt havde anbefalet, at der skulle etableres fem nye pladser. Det siger Jan Hylleberg, der er administrerende direktør i Vindmølleindustrien:

Illustration: MI Grafik

»Vindmølleindustriens mange virksomheder har et meget stort behov for at teste nye teknologiske løsninger og vindmøllemodeller, og derfor tager vi alle de pladser, vi overhovedet kan få. De fire nye testpladser er med til at sikre, at vi fortsat i Danmark kan være i front med udvikling og test af de kommende generationer af vindmøller, hvilket er en forudsætning for opretholdelsen af en førende dansk vindmølleindustri,« siger han.

Læs også: Vestas eksperimenterer med nyt, billigere mølletårn

Inden der kan fremsættes et lovforslag i den kommende folketingssamling, skal der igangsættes VVM-analyser, der skal klarlægge udvidelsernes betydning for miljøet.

Lokale kan få erstatning for støjgener

I forbindelse med godkendelsen siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse, at:

»Testpladserne er her helt essentielle for, at vindmølleerhvervet kan blive ved med at udvikle sine produkter, så den danske vindmølleindustri kan beholde sin førerposition og sikre, at de nyeste og mest effektive havvindmøller bliver udviklet inden for landets grænser.«

Læs også: Industrien ønsker flere testpladser til store vindmøller

For at begrænse støjgenerne i lokalområdet omkring Østerild, vil et mindre antal vindmøller og boliger blive eksproprieret. Samtidig reduceres den maksimale højde på de yderste møller i testcentret. Naboer til testcentret vil også kunne søge om værditab.

Som en del af aftalen har DF får indskrevet, at partierne bag mødes i slutningen af oktober for at se på, om der skal ske ændringer af vindmøllebekendtgørelsen på grundlag af Kræftens Bekæmpelses helbredsundersøgelse.

Da de nye møller i Østerild vil kræve at et område ryddes for skov, har partierne aftalt, at der vil blive plantet halvanden gang så meget skov, som der bliver fjernet - i alt 95 hektar.

Det forventes at de nye testpladser vil kunne tages i brug i 2019.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der virkelig behov for at teste 16 møller samtidig? - Jeg mener; det er vel begrænset hvor længe de enkelte møller testes, så de kan pilles ned igen, og give plads til nye?

  • 2
  • 10

Nu fælder de åbenbart noget skov, men var det ikke også væsentligt at måle hvordan skov indvirker? Hvad med nogle offshore pladser? For at se hvordan hav og bølger påvirker det.

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten