Nye tal fra Israel vidner om effektive vacciner mod COVID-19

1. februar 2021 kl. 11:117
Nye tal fra Israel vidner om effektive vacciner mod COVID-19
Illustration: Bigstock.
Flere eksperter udtrykker dog skepsis over for at lade et enkelt samfund agere petriskål for vaccinens effektivitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nye undersøgelser fra Israel giver grund til forsigtig optimisme, hvad angår effektiviteten af vaccinerne mod COVID-19. Allerede nu menes vaccinationerne at have haft markant indvirkning på fald i indlæggelser og smittetilfælde.

Det skriver The Guardian.

Landets sundhedsministerium udgav i sidste uge de første resultater. De viste, at kun 317 ud af 715.425 vaccinerede var smittet med coronavirus inden for den første uge efter, de havde fået anden dosis af vaccinen. Det svarer til 0,04 procent. Ud af de 317 smittede havde 16 mennesker behov for hospitalsbehandling, svarende til 0,002 procent af de vaccinerede.

Hver tredje er vaccineret

Israel har siden udrulningen været i førertrøjen i vaccinekapløbet, og andelen af vaccinerede i Israel ligger fortsat væsentligt højere end i andre lande. En tredjedel af landets 9 millioner indbyggere har modtaget minimum første dosis af vaccinen, og med det høje antal vaccinerede kigger hele verden nu Israels vej for at blive klogere på, hvor effektiv vaccinen er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Israel fører den såkaldte 24/7 kampagne, hvor der foretages op imod 200.000 vaccinationer om dagen, fordelt over alle døgnets timer. Særligt en stor andel af de, der er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19, har været forbi landets vaccinationscentre, og 70 procent af israelere over 60 år har allerede modtaget vaccinen fra Pfizer/BioNtech.

I sidste uge blev der ligeledes åbnet op for, at alle over 35 år nu kan modtage vaccinen. Elever i alderen 16 til 18 år er ligeledes blevet tilbudt vaccinen i håbet om, at de kan gennemføre deres eksaminer fysisk.

Nærmer sig testresultat på 95 procent

En undersøgelse fra den israelske sundhedsudbyder Maccabi Healthcare Services viser desuden, at vaccinationerne i Israel har en effektivitet på 92 procent, hvilket nærmer sig Pfizers testresultat på 95 procent.

Professor Eyal Leshem, der er specialist i smitsomme sygdomme ved Sheba Medical Center i Israel, udtaler til det lokale medie The Times of Israel, at der ikke er grund til bekymring over, at tallet ligger tre procent under Pfizers resultater - tværtimod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Resultatet er et meget højt tal inden for den standardafvigelse, vi ville forvente,« siger professoren til mediet.

Også analytiker og vicepræsident i Maccabi Health Services, Anat Ekka Zohar, ser på resultatet med optimisme.

»Det er meget, meget gode nyheder. Det er et meget højt effektivitetsniveau, og vi ser en meget lav procentdel af smittede blandt de patienter, der har fået begge doser,« siger hun til The Times of Israel.

Kritik fra eksperter og menneskerettighedsgrupper

Det er dog langt fra alle, der mener, at det er muligt at drage generelle konklusioner ud fra resultaterne i Israel, og flere eksperter har udvist skepsis over for at lade et enkelt samfund agere petriskål for vaccinens effektivitet. Heriblandt Eran Segal, beregningsbiolog ved Weizmann Institute i Israel, der udtaler, at der er mange variable at tage højde for, og at man bør være forsigtig med at drage konklusioner ud fra et lands resultater med vaccinen.

Israel har desuden nægtet at uddele vacciner til de millioner af palæstinensere, der er bosat i israelsk besatte områder ved Gaza-striben og på Vestbredden, hvilket har mødt stor kritik fra internationale menneskerettighedsorganisationer.

De israelske myndigheder har foreløbigt et mål om, at alle landets indbyggere over 16 år har modtaget begge doser af vaccinen i slutningen af marts.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
2. februar 2021 kl. 09:32

Palæstinenserne er ikke kun Israels problem. Naboerne, EU, USA, alle er indblandede, de fleste også som donorer. I Oslo vedtog PLO/PA at vaccinationer mm skulle være deres regi. Den for os usmagelige indblanding af kroppe er en af de få, om ikke den eneste, måde Israel evt. kan opnå en dialog på. Som bekendt både modarbejder og arbejder PA sammen med Israel. Begrebet kollektiv straf kunne med berettigelse bruges om PA og Hamas overfor deres egne befolkninger.

4
1. februar 2021 kl. 18:08

Israel har desuden nægtet at uddele vacciner til de millioner af palæstinensere, der er bosat i israelsk besatte områder ved Gaza-striben og på Vestbredden, hvilket har mødt stor kritik fra internationale menneskerettighedsorganisationer.

Som rigtig mangeårig læser af ing.dk vil jeg for allerførste gang gerne protestere.

Det er for lavt... i må lige checke før i råt oversætter fra Guardian. For det første er der vacciner på vej allerede. Se f.eks. her: https://www.jpost.com/breaking-news/israel-to-begin-transferring-covid-vaccines-to-pa-today-657390For det andet er der bl.a. tale om at palestinænserne nægter at udlever kroppe på afdøde (??) israelske soldater som de har kidnappet/taget til fange (og tilsyneladende slået ihjel efter tilfangetagelsen) imod alle aftaler. De pårørende som blot ønsker at begrave deres familiemedlem, har anket til højesteret, for at tingene skal blive linket og kræver at Humanismen må være gensidig. Palestinænserne får enorme midler både fra EU og Arabiske lande som de blandt andet bruger på at opdrage til at "udrydde israel" istedet for at sørge for befolkningens vel. Endvidere har det gang på gang vist sig at "humanitære" transporter indholdt våben til angreb på Israelsk civilbefolkning - der er masser af videoer på nettet.https://en.wikipedia.org/wiki/Karine_A_affair og https://edition.cnn.com/2014/03/05/world/meast/israel-intercepted-weapons/index.html og gør det dermed sværere for dem selv. Hvis det var danske voldelige bander der brugte velgørenhedsorganisationer som skalkeskjul til at smugle våben ville man helst sikker ikke tillade det i DK, og ville stoppe alle transporter og checke, eller ville man? Det er så absolut ikke for at gå ind i en politisk debat (selvom jeg er sikker på at der er nogle der ikke tror det), det er ikke stedet MEN min protest er at Ingeniøren må holde sig for god til at skrive eensiidet propagande der udstiller Israel som de umenneskelige. I de mindste skal begge sider præsenteres

2
1. februar 2021 kl. 13:56

Områderne under kontrol af det palæstinensiske selvstyre er jo ikke besat af Israel, men netop under kontrol af henholdsvis Hamas og Fatah

ja, men nu er det vel strengt taget ikke sådanne områder, artiklen omtaler: "besatte områder ved Gaza-striben og på Vestbredden"

'Wiki' oplyser:

Although the West Bank settlements are on land administered under Israeli military rule rather than civil law, Israeli civil law is "pipelined" into the settlements. Israeli citizens living there are treated similarly to those living in Israel

https://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_settlement

1
1. februar 2021 kl. 13:21

Områderne under kontrol af det palæstinensiske selvstyre er jo ikke besat af Israel, men netop under kontrol af henholdsvis Hamas og Fatah. De driver selv sundhedssystemerne med penge de får fra arabiske venner og EU. At de vælger ikke at bruge pengene på det de er bevilget til, og vælger ikke at gøre noget ved Corona i forhold til egen befolkning er ikke Israels ansvar, men udelukkende deres eget. Den palæstinensiske ledelse beviser blot igen at den svigter egen befolkning.

Jeg er ret sikker på, at når Israel har egen situation under kontrol begynder det ganske aktivt at hjælpe andre, men ikke nødvendigvis palæstinenserne først - som jo i øvrigt har den pudsige vane med at sende raketter ind til sine naboer, så helt ærligt, hvad kan man forvente.