Nye spillekonsoller på vej

I dag er det Nintendos Game Boy Color og tilsvarende Game Boy Advance, der dominerer markedet for håndholdte spillekonsoller med ca. 90 pct. af markedet. På markedet for spillekonsoller, der kobles til tv, er det Sony Playstation 2 og Microsofts Xbox, der dominerer. Næste år kommer der nye stærke håndholdte spillekonsoller på markedet med internt display, der rykker ydelsen tæt op på, hvad man kan på PS/2 og Xbox.

Nintendo og Sony har løftet sløret for deres bud på den næste generation af håndholdte spillekonsoller. På spillekonferencen Electronic Entertainment Expo (E3) i Los Angeles præsenterede Nintendo sin kommende »Nintendo DS«, mens Sony tager kampen op med deres længe ventede »PSP« (PlayStation Portable).

Nintendo DS er stærk på kompatibilitet

Nintendo DS kommer med to stk, tre tommer store farveskærme, der er trykfølsomme. Via en mikrofon kan Nintendo DS desuden styres via talegenkendelse. Nintendo DS har integreret Wireless LAN til spil mod andre i lokalmiljøet, men også til opkobling til spilleservere på internet.

Nintendo DS har to processorer – en ARM9 og en ARM7, der skal drive de to skærme med op til 60 billeder 3D grafik per sekund og lyd i seksten kanaler. Den altafgørende fordel for Nintendo DS er umiddelbart, at enheden er fuldt ud kompatibel med Gameboy Advance, samtidig med at spillekonsollen understøtter SD-kort med op til 1 gigabit hukommelse. Fordelen i at være kompatibel med de øvrige 150 millioner Game Boy-konsoller kan blive svær at konkurrere med for Sony.

Nintendo forventer at introducere DS senere i år i Japan og USA, mens salget starter i Europa i foråret 2005.

Sony PSP har ny lagerenhed

Sony PSP har i modsætning til Nintendo DS kun én skærm, der til gengæld er meget stor. PSP drives af to stk. 32-bit MIPS R4000 processorer – de to processorer kan tilsammen yde omtrent det samme som en Playstation 2.

En af de meget interessante nyheder, der introduceres med PSP, er lagerenheden umd (Universal Media Disc), som er en lille dvd-lignende lagerenhed, der kan indeholde 1,8 GB og kun fylder 60 mm i diameter. En umd-skive giver mulighed for at levere film, musik og meget store spil til den nye PSP. For at hindre ulovlig kopiering af spil introducerer Sony med PSP en kopibeskyttelsesmekanisme, baseret på kryptering med en 128 bit AES-algoritme. Hver disk og hver PSP får sin egen unikke ID, som anvendes til krypteringen.

Sony PSP forventes at være på markedet i Japan før julesalget i år, mens USA og Europa må vente til foråret 2005. Allerede nu har 99 udviklingshuse eller spilledistributører meldt sig med støtte til PSP. Chefen for Sony Computer Entertainment, Ken Kutaragi, har endvidere meddelt, at Sony planlægger, at PSP senere vil kunne udvides med kamera og en mobiltelefon-enhed.