Nye signaler banker hastigheden på de små sidebaner op på 160 km/h
Ikke kun togpassagerer på strækningen Aalborg-København kan i fremtiden se frem til hurtigere tog og dermed kortere rejsetid takket være regeringens nye togfond.
Også passagererne i det meste af Vestjylland og flere steder på Sjælland kan takket være et nyt signalsystem fra Banedanmark se frem til at lade sig transportere hurtigere end i dag.
Sådan lyder konklusionen i en rapport fra Banedanmark, der har analyseret, hvilke togstrækninger der drager gavn af det 24 milliarder kroner dyre signalsystem, som bliver taget i brug fra 2017.
Rapporten viser, at takket være det nye signalsystem kan togenes topfart på strækninger i Vestjylland og på Sjælland hæves til 160 km/h. I dag ligger hastighederne flere steder på mellem 100 og 120 km/h.
Den klart største besparelse opnås ved, at det nye signalsystem skærer kraftigt ned på de tusindvis af signalfejl, som hvert år betyder forsinkede tog og frustrerede passagerer. Samtidig vil ERTMS niveau 2, som signalsystemet hedder, lettere kunne håndtere flere tog på de samme strækninger.
Så selvom regeringen med sin nye såkaldte togfond, der blev præsenteret i slutningen af februar 2013, sender 27,5 milliarder kroner til nye baner og hastighedsforøgelser mellem København og Aalborg, kan landets øvrige togrejsende også begynde at glæde sig til kortere rejsetider.
Læs også: Signalsystem for 24 milliarder: Skærm i førerkabine afløser lamper ved skinner
Fuld fart frem i Midt- og Vestjylland
Nogle af de strækninger, som kan gøres kortere tidsmæssigt, er Give-Herning, Herning-Holstebro i Jylland og Køge-Næstved på Sjælland.
Når signalsystemet står færdigt seneste i 2020, vil de tre nævnte strækninger langt nemmere og billigere end tidligere kunne gøres til ‘hurtiglinjer’, konkluderer altså Banedanmarks rapport.
Togpassagerer mellem Vejle og Struer (hvor strækningen Give-Herning indgår) kan se frem til 24 minutter kortere tur. Og noget lignende finder man på en lang række andre strækninger.
Det skal dog understreges, at der på visse strækninger også skal gennemføres forskellige udbedringer af skinnenettet, så det kan modstå højere hastigheder.
Men sker det, vil en strækning som Langå-Viborg kunne genere godt 20.000 flere rejser om året, fordi signalsystemet og højere hastigheder gør køreplanerne mere smidige.
Du kan læse hele Banedanmarks rapport her.
