Nye robotter tager over på katastroferamt a-kraftværk
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nye robotter tager over på katastroferamt a-kraftværk

Forholdene på det katastroferamte atomkraftværk Fukushima er så problematiske, at selv fjernstyrede robotter må give op. Forrige uge forsøgte værksoperatøren Tepco at sende sine to amerikanske PackBots længere ind i den stærkt beskadigede reaktorbygning 2. Men missionen måtte afblæses, fordi store mængder udtrængende damp duggede robotternes kameraer så meget til, at de ikke kunne navigere.

Japanerne vil nu sende seks mere avancerede fartøjer til hjælp. Det oplyser den japanske erhvervsavis Nikkei på basis af informationer fra Tepco. Robotterne skal bane vej for arbejdere, der i den kommende tid skal stabilisere kraftværket yderligere. Blandt de mest akutte opgaver er etableringen af luftfiltre, som skal fjerne radioaktive partikler i reaktorbygningerne. Derefter vil Tepco påbegynde en såkaldt water entombment til midlertidig køling af de beskadigede reaktorer.

To af de nye robotter er såkaldte Talon-robotter fra det engelsk-amerikanske firma QinetiQ. Lige som de hidtil indsatte PackBots er der tale om kamprobotter, der har været i krig som fjernstyrede spejdere, skytter og ved ammunitions- og bomberydning. De har også været brugt i katastrofescenarier, bl.a. i forbindelse med oprydningen ved Ground Zero i New York. Med en vægt på 52 kg er de imidlertid væsentligt mere robuste end de små PackBots, der hver mønstrer godt 11 kg.

Ifølge QinetiQ egner Talon-robotterne sig særligt godt til at forcere trapper og nedstyrtede murbrokker. Til missionen i Japan er de blevet modificeret med en lang række sensorer. Såkaldte CBRNE (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear and Explosive) detection kits kan angiveligt detektere mere end 7.500 miljøfarer, herunder giftige kemikalier, gasudslip, eksplosionsfarer og ikke mindst radioaktiv stråling. De er desuden i stand til at tjekke luftkvalitet og temperatur.

For at robotterne ikke mister orienteringen som de to PackBots, er de blevet udstyret med GPS-systemer, flere typer kameraer - heriblandt varmefølsomme - og afstands- og lydsensorer. Tilføjelserne skal bl.a. gøre maskinerne i stand til at kortlægge rum, de bevæger sig igennem og farvekode dem efter strålingsniveau.

De to Talon-robotter får følgeskab af en japansk Quince-klatrerobot, der også er en mester i svært terræn. Fartøjet fra Chiba Institute of Technology er tilsyneladende blevet modificeret, så den kan finindstille positionen på de nødpumper, der aktuelt stråler vand på værkets brugte brændselsstave.

Tepco har ikke meddelt formål og type på de tre sidste robotter. Men ifølge Ingeniørens oplysninger har QinetiQ sendt to yderligere modeller til Japan:

Den såkaldte Dragon Runner letvægtsrobot egner sig til brug, hvor der er trangt med pladsen, f.eks. i tunneler, render og rør. Dertil kommer en fjernstyret Bobcat frontlæsser, der er udstyret med syv kameraer, nattesyn, mikrofoner og sensorer til måling af varme- og radioaktiv stråling. Dens skovl og andre værktøjer gør den i stand til at fjerne murbrokker, bryde gennem døre og mure og transportere udstyr.

Talon og Bobcat video fra Japan

Quince-robotten

Dragon Runner-robotten

PackBot på mission i Fukushimas reaktorbygning 1

Dokumentation

Flere informationer om QinetiQ Talon

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten