Nye regler spænder ben for udbygning af kloakker

Kommunernes forsyningsselskaber blev i 2010 udskilt som selvstændige kommunale selskaber, og det betyder, at det er blevet mere vanskeligt for kommunerne at udbygge deres kloaksystemer, så de kan klare store mængder regn.

»Før kunne det enkelte byråd blot beslutte at investere mere i udbygningen af kloaksystemerne, så de kan klare de stigende regnmængder. De kunne selv beslutte at hæve taksterne for spildevand og gå i gang. Sådan er det ikke længere,«fortæller Martin Damm, der er formand for teknik og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening og borgmester i Kalundborg Kommune, til Dagbladet Børsen.

De nye selskaber, der har egen bestyrelse og ledelse, drives efter stramme regler for, hvad de må bruge deres indtægter til. Indtægterne kommer blandt andet fra de spildevandsafgifter, som bliver opkrævet hos kommunens borgere.

Det er blevet sværere for kommunerne at udbygge deres kloaksystemer, så de kan undgå oversvømmelser ved kraftigt regnvejr. Illustration: EHRBAHN JACOB/POLFOTO

Mangelfuld fundats

»Disse selskaber skal sørge for at levere rent vand til borgerne og sørge for at håndtere spildevandet. Men ofte er der i selskabernes fundats ikke taget højde for den nødvendige indsats i forbindelse med forebyggelser af oversvømmelser. Der mangler klare retningslinjer i lovgivningen for, hvem der har ansvaret, og hvem der skal afsætte penge til investeringer, der skal sikre, at samfundet kan håndtere de stigende mængder regnvand. Disse opgaver kan løses ved, at forsyningsselskaber hæver taksterne for vandafledning, men det må de ikke umiddelbart,« forklarer Henrik Lynghus, der er chefkonsulent i rådgivervirksomheden Niras.

Kan tage et år at komme i gang

Forsyningsselskaberne skal først udføre investeringerne i kloakkerne, og dernæst skal statens forsyningssekretariat godkende eventuelle takstforhøjelser. Henrik Lynghus vurderer, at der i dag kan gå mere end et år, fra en kommune beslutter sig for at sætte ind over for oversvømmelser, til den reelt kan gå i gang.

Spildevandskomiteen under Ingeniørforeningen har anslået, at regnmængderne kommer til at stige med 30 procent i løbet af de næste år.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Var det ikke en ide at have kompetangse med ved overgivelde til vedligeholdelse og fundering det er ihvertfald noget der er mangler i papirene vedr. kloarkering???????

  • 0
  • 0

Financieringen kan da ikke være noget problem vel ? For vi er da nogen der husker hvor mange kommuner der trak penge ud af vandsektoren inden den blev selskkabsgjort. http://www.fyens.dk/article/875632:Svendbo... Kort sagt vi betaler 2 gange for det samme !

Forøvrigt noget af det samme der pågår med forrentning af den såkaldte "fri egenkapital" i fjernvarmesektoren. Forbrugeren kommer til at betale 2 gange.

  • 0
  • 0

Der er nogen der siger tredje gang er lykkens gang??????? Det er bare for nemt at give regningen videre for mislykket gerning

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten