Nye regler har kværket markedet for mini-vindmøller

Salget af minivindmøller i Danmark står bogstaveligt talt vindstille. Derfor sætter ingen danskere små vindmøller op i deres baghaver.

Det er konsekvensen af at nyt regelsæt, der sidestiller private minivindmøller med store vindmøller. Derfor skal minivindmøllerne typegodkendes, og det er ifølge producenterne og importørerne alt for dyrt her i Danmark, skriver Politiken.

»Salget gik udmærket på grund af de stigende energipriser og den grønne bølge, hvor det handler om at være miljøbevidst og lave vedvarende energi. Men skal møllerne typegodkendes, tager det et halvt år og koster 70.000 kroner. Samtidig skal møllerne serviceres én gang om året. Det kalder jeg at stoppe markedet«, siger Ib Ahm Nielsen, direktør i Grenaa Marine Solar, der har indstillet importen af minivindmøller.

Nogle producenter er dog glade for reglen.

»Jeg klapper i hænderne over, at de useriøse produkter ikke får lov at få fodfæste. Det sikrer den nye lovgivning, og det er til forbrugernes bedste. Små vindmøller er ikke noget for alle og enhver, det er noget, der skal være ordentlige vilkår for«, siger Hans Sonne, direktør for Vind & Sol til Politiken.

Men DVE Teknik, som er i færd med at udvikle en mini-vindmølle, har opgivet at teste den herhjemme, fordi den ligesom en stor vindmølle skal igennem landzonetilladelser og byggetilladelser, hvilket ofte tager et halvt år.

Risø DTU har sammen med en del af vindmøllebranchen udviklet regelsættet for Energistyrelsen og kan ikke se problematikken - ej heller, at markedet er gået i stå.

»Det er en meget simpel procedure, og jeg vil ikke tro, det koster 70.000 kroner, selv ikke for dem, der skal starte næsten forfra. Men det har ingen reel betydning, for det var i forvejen ikke noget stort marked; rent energimæssigt giver møllerne ikke et stort bidrag«, siger chefkonsulent Jørgen Lemming til Politiken.

Hos både Energitjenesten og Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi ærgrer man sig især over, at fraværet af mini-vindmøllerne samtidig er lig med fraværet af en ikke målbar-effekt. Nemlig en større bevidsthed om energiforbruget hos de, som ejer mini-vindmøllerne.

»Der er ingen tvivl om, at de familier, der sætter en mindre vindmølle op, forærer det danske samfund en energisparer. Når man selv producerer sin strøm, vil der komme et stort fokus på, hvordan man i øvrigt forbruger energi«, siger informationschef Jane Kruse fra Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi til Politiken.

Dokumentation

Politiken: Regler stopper små vindmøller

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Jeg klapper i hænderne over, at de useriøse produkter ikke får lov at få fodfæste. Det sikrer den nye lovgivning, og det er til forbrugernes bedste. Små vindmøller er ikke noget for alle og enhver, det er noget, der skal være ordentlige vilkår for", siger Hans Sonne, direktør for Vind & Sol til Politiken.

"Useriøse produkter" ??? Hvad?

En af mine venner havde et forbrug på 3000l olie om året, nu er det nede på ca. 2000l efter han satte en 180cm mølle op!!!

Møllen kostede omkring 10.000,-

 • 0
 • 0

En af mine venner havde et forbrug på 3000l olie om året, nu er det nede på ca. 2000l efter han satte en 180cm mølle op!!!

Møllen kostede omkring 10.000,-

Det lyder da umiddelbart meget godt. Men er der taget højde for at de 1000L olie kan være sparet pga. andre ting? Varmere vejr? Ingen hjemmeboende teenagere der bader 2x dagligt? osv.

 • 0
 • 0

Vi har vist kørt i diskussionen om minimøllernes energimæssige berettigelse til hudløshed. Spørgsmålet er om ikke Jane Kruse fra Folkecenteret for vedvarende energi i virkeligheden har fat i den lange ende når man snakker om fraværret af energibevidsthed... MEGA vindmøllerne er kraftværker/kæmper,- de ændrer ikke ved dit og mit energiforbrug om man så ejer nok så mange anparter - hvorfor... fordi de er for store og for fjerne! De rører ikke noget ved MIG!!! Minimøllerne derimod er ægte græsrods motivation. Man kan tage naboen, sønnike eller fætter ingolf med ud i skuret hvor tælleren snurrer lystigt og hvor snakken nu bølger hen over teknikken, kreativiteten, hvor meget man har "sparet", hvad man mere kan gøre, det næste energiprojekt man har i huset o.s.v. Altså langt mere fokus på energi (i såvel skabelsen som forbruget af dette),- og dette på menigmands niveau! Det kan godt være at det ikke ændrer på klimapolitikken imorgen eller ugen efter,- men mange bække små bliver så sandelig også til noget over tid. Det er grundlæggende og langsigtet holdningsdannelse til energiforbrug vi snakker om her... og det mener jeg minimøllerne (og beslægtede små "grønne" energihøstendeteknologier) gør langt mere folkeligt end alverdens markedsføringskampagner og "taler til nationen" fra miljøministeren og elproducenterne i Danmark. Hvis ikke staten aktivt skulle understøtte dette, ved jeg snart ikke hvem der skulle??? Hvorfor skal det gøres så svært? Hvad er det vi er så bange for der kommer til at ske hvis vi ikke har krav om typegodkendelser og årlige eftersyn??

 • 0
 • 0

Hvad er det vi er så bange for der kommer til at ske hvis vi ikke har krav om typegodkendelser og årlige eftersyn??

De er vel bange for at de taber vingerne og at vingerne rammer nogen. Jeg tror at hvis du ikke har typegodkendelse eller årlige eftersyn så er det dit ansvar hvis vingerne rammer naboen.

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke lige om der nogle minimøller der nogenside har tabt vingerne og ramt nogen, men jeg syntes da hellere vi skulle få eftersyn på brændeovne(og hvad de brænder af) så vi ikke bliver syge af alt den røg de gir os. Jeg vil nu hellere bo ved siden af en minimølle end en skorsten der oser.

 • 0
 • 0

Det er altid sådan, at når der bliver lavet typegodkendelser på produkter, så foregår der en stribe lobbyarbejder fra større firmaer, som føler de mindre producenter får for meget af minimarkedet for vindmøller.

Når så endelig reglerne bliver udformet, vil de sjovt nok være mest til fordel for de veletablerede større firmaer.

Så vil lille Hansenfirmaet, der kun laver tre til fire minivindmøller om året, lukke og slukke for produktionen af minimøller og nøjes med at fortsætte som mekanikerfirma for landsbrugsmaskiner eller andre produkter.

Så nu kan de etablerede firmaer få en lille ekstragevinst, nemlig de tre fire minimøller, som alle de små Hansenfirmaer ikke længere kan og vil producere.

Jo, regler og typegodkendelser er til for mastodontfirmaerne og til ugunst for de små Hansenfirmaer, der ellers kunne give lokalarbejde til en arbejdsløs der bor i landsbyen, der hvor Hansenfirmaet eller laver andre lokale arbejder for smålandmænd og andre firmaer.

Jo, vor lovgivning skal nok få ødelagt de små lokale Hansenfirmaer og endnu en landsby må se i øjnene, at et af deres firmaer fyre en ellers lokal indbygger, som nu skal sætte sig ind i sin bil og køre 20 km på arbejde, i stedet for blot at sætte sig op på cyklen eller gå på arbejde.

Virkelig godt gået, kære folketingspolitikere, I saver den gren over, som de små landsbysamfund sidder på.

I er for mig at se, ikke fem sure sild værd som repræsentanter for befolkningen. I sider godt nok og repræsenterer de store mastodontfirmaer, som byder jer velkommen til receptioner og lignende, som smører jeres hænder godt ind i deres egne produkter.

Føj hvor der lugter af røvslikkeri.

Med venlig hilsen Lars Kristensen

 • 0
 • 0

[quote]En af mine venner havde et forbrug på 3000l olie om året, nu er det nede på ca. 2000l efter han satte en 180cm mølle op!!!

Møllen kostede omkring 10.000,-

Det lyder da umiddelbart meget godt. Men er der taget højde for at de 1000L olie kan være sparet pga. andre ting? Varmere vejr? Ingen hjemmeboende teenagere der bader 2x dagligt? osv.[/quote]

Ja det er der taget højde for, de er faktisk blevet en mere her på det sidste...

 • 0
 • 0

Virkelig godt gået, kære folketingspolitikere, I saver den gren over, som de små landsbysamfund sidder på.

I er for mig at se, ikke fem sure sild værd som repræsentanter for befolkningen. I sider godt nok og repræsenterer de store mastodontfirmaer, som byder jer velkommen til receptioner og lignende, som smører jeres hænder godt ind i deres egne produkter.

Føj hvor der lugter af røvslikkeri.

Tak for denne morgens lille smil - det var mest det sidste billede med landsbyt...erne ups landsbybeboerne siddende på en gren.

Mvh Morten

 • 0
 • 0

Herude i Vestjylland hvor det blæser meget kan man på gode placeringer få 400 til 500 kilowatttimer per kvadratmeter ud af små vindmøller per år. Ved at bruge en 180 centimeter diameter vindmølle eller blade på 90 centimeter vil man kunne få 3,14 x 0,9 x 0,9 kvadratmeter afsejlet areal op i vinden eller 2,54 kvadratmeter. De fleste små møller yder ikke mere end 400 kilowatttimer per kvadratmeter per år. Det giver følgende regnestykke. 2,54 gange 400 eller 1016 kWh årligt.

I 1000 liter fyringsolie er der omkring 10.000 kWh energi

Den i debatten nævnte mølle skulle så producere 10.000 kWh. Hvilket er umuligt. Der kan kun være tale om at man har sparet 100 liter olie. Og det er ikke meget.

Ian Jordan

 • 0
 • 0

Minimøllerne derimod er ægte græsrods motivation.

Er det noget du tror eller noget du håber, eller noget du ved?

At bygge en politik på den slags antagelser er da helt ude i hampen.

Minivindmøller skal overholde de samme krav som alle mulige andre elektriske maskiner/apparater. Hvis en producent ikke kan betale 70.000 kr. for en typegodkendelse, så skal man nok ikke forvente at hans 5 årige garanti er meget værd. 70.000 kr. er jo ikke ligefrem en formue.

Virkelig godt gået, kære folketingspolitikere, I saver den gren over, som de små landsbysamfund sidder på.

I er for mig at se, ikke fem sure sild værd som repræsentanter for befolkningen. I sider godt nok og repræsenterer de store mastodontfirmaer, som byder jer velkommen til receptioner og lignende, som smører jeres hænder godt ind i deres egne produkter.

Hvis de små landsbysamfund sidder på den gren som hedder minivindmøller og deres hele overlevelse afhænger af at én lokal indbygger ikke skal køre 20km til arbejde hver dag, så er jeg en anelse bekymret for dem på længere sigt.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Med al respekt for VE kan jeg da godt få nervøse trækninger ved tanken om, at naboen sætter en vindmølle med en diameter på 1,80 op i baghaven.

Jeg bor i et parcelhusområde uden fællesantenne, så vi har i forvejen et rigt udvalg af staværer og paraboler siddende på tagene alle vegne -ikke noget kønt syn. Nu skal vi måske også have vindmøller stående på deres egen mast (minimøller larmer og vibrerer så vidt jeg ved for meget for husejeren, når de sidder på tagryggen) rundt omkring i haverne.

Vindmøller er bedst egnet til landbrugsejendomme, hvor de kan stå lidt afsides og dermed er anvendelsen i større udstrækning noget begrænset.

Næ, lad os få nogle solceller i stedet, de larmer da ikke.

 • 0
 • 0

Så fik vi igen en bekendtgørelse i strid med regeringens liberale indstilling -ministeren har lyttet til nogle hændervridende bekymrede folk og udsendt BK 1018 som forsøger at sætte en stopper for folks lyst til at eksperimentere med små møller --- det helt absurde ved bekendtgørelsen er at der ikke er tale om nogen bagatelgrænse nedadtil så en lille propel der driver en cykeldynamo er også underkastet bekendtgørelsen --- Det er da klart at der vil ske uheld med sådanne små møller -det sker jo også med havetraktorer -cykler og mange andre maskiner men derfor skal man vel ikke forhindre folk i at bruge dem ved at udsende unødvendige bureaukratiske tiltag --

Man kunne jo havde nøjedes med at sige at sådanne små møller skulle overholde EU maskindirektiv (CE godkendte) som så meget andet maskineri -

Nu er det heldigvis således at mange mennesker der har iværksættergenet i sig og lyst til at eksperimentere ikke lader sig anfægte af en bekendtgørelse og betragter den lidt som vejledende --men det styrker jo ikke folks tillid til det almindelige folkestyre -

 • 0
 • 0

Herude i Vestjylland hvor det blæser meget kan man på gode placeringer få 400 til 500 kilowatttimer per kvadratmeter ud af små vindmøller per år. Ved at bruge en 180 centimeter diameter vindmølle eller blade på 90 centimeter vil man kunne få 3,14 x 0,9 x 0,9 kvadratmeter afsejlet areal op i vinden eller 2,54 kvadratmeter. De fleste små møller yder ikke mere end 400 kilowatttimer per kvadratmeter per år. Det giver følgende regnestykke. 2,54 gange 400 eller 1016 kWh årligt.

I 1000 liter fyringsolie er der omkring 10.000 kWh energi

Den i debatten nævnte mølle skulle så producere 10.000 kWh. Hvilket er umuligt. Der kan kun være tale om at man har sparet 100 liter olie. Og det er ikke meget.

Ian Jordan

Så vidt jeg ved så skal man regne med det bestrøgne areal. Dvs. at hvis møllen har 3 vinger, så bliver det bestrøgne areal 3 gange så stort som cirkelarealet. Dvs at møllen vil producere ca. 3050-3815kWh pr. år.

 • 0
 • 0

Det er grundlæggende og langsigtet holdningsdannelse til energiforbrug vi snakker om her...

Jo, men det kan aldrig være et langsigtet mål at vi skal spare på energien. Tænk på hvor kostbart, begrænsende og besværligt det er med alle de spareforanstaltninger vi er tvunget til at tage ibrug.

At vi har bragt os selv i en situation hvor vi er nødt til at spare på energien er nærmere et udtryk for manglende rettidig omhu, end det er et mål i sig selv.

Derfor må det langsigtede mål naturligvis være at blive istand til at fremskaffe rigelig med ren og billig energi, således at ingen behøver at spare mere på energi end på alt muligt andet, og således at der kommer en fornuftig ballance mellem prisen på energien og de tiltag vi gør for at anvende den bedst muligt.

Derfor lugter de små vindmøller mere af religion og politisk korrekthed end af fremskridt og sund fornuft.

Vindmøllen er opfundet for længst, og små vindmøller er spild af en af vores begrænsede ressource....penge.

Vælger jeg f.eks. at købe vindmølleanparter der svarer til et stort privatforbrug af el, fordi jeg foretrækker lange varme brusebade og el-opvarmet indkørsel fremfor to skirejser om året, 15 øl om dagen, 50 par sko og modetøj i garderoben, en 30.000 kroners cykel, hyppige teater besøg osv, osv....jamen så kan jeg på ingen måde se at dette skulle være umoralsk.....højst politisk ukorrekt sådan som vinden blæser lige nu.

Så om folk har lyst til at spare på øllerne og den fede mad fremfor den rene energi, må vel i sidste ende høre ind under privatlivets fred. Ligesom vi heller ikke kan forhindre folk i at smide penge ud på dyre energi løsninger uden fremtid.

Så fri mig for din holdningsdannelse, jeg deler ikke din holdning.

Brug istedet din energi på at skaffe os ren energi, fremfor at spare på den sorte energi.

 • 0
 • 0

Jeg har siden 2003 kun fået strøm fra minivindmølle. Fra 2006 har jeg beboet huset hele året. Der er IKKE indlagt 230 volt i huset. Møllen er 400W, samt to solceller på 220W. Inverter 300W. Mølle og sol celler giver 12 volt DC strøm til batteri 200 Amp: Køleskab 85 l. 12 volt kompressor +2 c. med lille fryser 6 l. -6 c. Alt belysning 16 stk 10 W 2 stk 20 W halogen pære. 2 stk diode pære. Radio med cd ca. 40W / 12 volt ca. 10 timer pr.dag Fjernsyn 20" fladskærm 60 W 230 volt ca. 5 Amp. ca. 5 timer pr. dag. Traditionel EDB og printer ca. 6 timer pr. dag. Barbermaskine. Opladning af div. batterier til foto udstyr, mus, boremaskiner m.m. Emhætte 270W 230 volt ca. 1 time pr. dag. Det KAN lade sig gøre at leve med en minimølle. Det negative er savnet af vaskemaskine, strygejern og støjen fra møllen når det blæser over 14-15 m/sek. samt Lemvig kommunes totale mangel på forståelse af de faktiske juridiske forhold, ( møllen er opsat i 2003, hvor der IKKE krævedes godkendelse og ansøgning af nogen art ) eet eks. det er pr.dato endnu ikke gået op for kommunen at møllen betegnes som minimølle og ikke hustandsmølle eller mikromølle. Med venlig hilsen Mads Kjær.

 • 0
 • 0

I dag har det blæst ca. 16 sek./m hviket har givet opladning af driftsbatteri og bilens startbatteri ! + alt øvrig forbrug.

Jeg betragter daglige eftersyn af barduner, specielt efter kraftigt blæse vejer, som noget helt naturligt. Jæventlige eftersyn af vinger, lejeslør m.v. ikke bare for sikkerhedens skyld, men også driftsikkerheden, da jeg er afhængig af møllen ( lige som man kigger efter olie, kølervæske, hydraulig væske, bremsevæske m.v. på bilen ).

Møllen er opsat så jeg kan nå den fra en stige.

Har to gange været udsat for sarbotage af møllen af negative mennesker, nåede den een gang af få billeder af ham. De er beklageligvis ikke klar over hvor farligt det er at forsøge at stoppe møllen og hvor stort enerti der er i vingespidserne. ( misundelse over ikke selv at gide foretage sig noget)

Med venlig hilsen Mads Kjær

 • 0
 • 0

samt Lemvig kommunes totale mangel på forståelse af de faktiske juridiske forhold, ( møllen er opsat i 2003, hvor der IKKE krævedes godkendelse og ansøgning af nogen art ) eet eks. det er pr.dato endnu ikke gået op for kommunen at møllen betegnes som minimølle og ikke hustandsmølle eller mikromølle. Med venlig hilsen Mads Kjær.

Inviter kommunalrødderne på stegt flæsk en blæsende dag.

 • 0
 • 0

Jeg har andele i en rimelig stor mølle ved Hadsten i Østjylland. Den giver 1485000/1824 = 814 kWh / m^2 pr år, så de 400-500 kWh pr år for en mindre mølle på en bedre placering lyder helt fornuftigt. Energiindholdet i vinden er proportionalt med vindhastigheden i tredje potens, så det giver ikke ret meget, når det kun blæser en smule.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten