Nye regler har kværket markedet for mini-vindmøller
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nye regler har kværket markedet for mini-vindmøller

Salget af minivindmøller i Danmark står bogstaveligt talt vindstille. Derfor sætter ingen danskere små vindmøller op i deres baghaver.

Det er konsekvensen af at nyt regelsæt, der sidestiller private minivindmøller med store vindmøller. Derfor skal minivindmøllerne typegodkendes, og det er ifølge producenterne og importørerne alt for dyrt her i Danmark, skriver Politiken.

»Salget gik udmærket på grund af de stigende energipriser og den grønne bølge, hvor det handler om at være miljøbevidst og lave vedvarende energi. Men skal møllerne typegodkendes, tager det et halvt år og koster 70.000 kroner. Samtidig skal møllerne serviceres én gang om året. Det kalder jeg at stoppe markedet«, siger Ib Ahm Nielsen, direktør i Grenaa Marine Solar, der har indstillet importen af minivindmøller.

Nogle producenter er dog glade for reglen.

»Jeg klapper i hænderne over, at de useriøse produkter ikke får lov at få fodfæste. Det sikrer den nye lovgivning, og det er til forbrugernes bedste. Små vindmøller er ikke noget for alle og enhver, det er noget, der skal være ordentlige vilkår for«, siger Hans Sonne, direktør for Vind & Sol til Politiken.

Men DVE Teknik, som er i færd med at udvikle en mini-vindmølle, har opgivet at teste den herhjemme, fordi den ligesom en stor vindmølle skal igennem landzonetilladelser og byggetilladelser, hvilket ofte tager et halvt år.

Risø DTU har sammen med en del af vindmøllebranchen udviklet regelsættet for Energistyrelsen og kan ikke se problematikken - ej heller, at markedet er gået i stå.

»Det er en meget simpel procedure, og jeg vil ikke tro, det koster 70.000 kroner, selv ikke for dem, der skal starte næsten forfra. Men det har ingen reel betydning, for det var i forvejen ikke noget stort marked; rent energimæssigt giver møllerne ikke et stort bidrag«, siger chefkonsulent Jørgen Lemming til Politiken.

Hos både Energitjenesten og Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi ærgrer man sig især over, at fraværet af mini-vindmøllerne samtidig er lig med fraværet af en ikke målbar-effekt. Nemlig en større bevidsthed om energiforbruget hos de, som ejer mini-vindmøllerne.

»Der er ingen tvivl om, at de familier, der sætter en mindre vindmølle op, forærer det danske samfund en energisparer. Når man selv producerer sin strøm, vil der komme et stort fokus på, hvordan man i øvrigt forbruger energi«, siger informationschef Jane Kruse fra Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi til Politiken.

Dokumentation

Politiken: Regler stopper små vindmøller

"Jeg klapper i hænderne over, at de useriøse produkter ikke får lov at få fodfæste. Det sikrer den nye lovgivning, og det er til forbrugernes bedste. Små vindmøller er ikke noget for alle og enhver, det er noget, der skal være ordentlige vilkår for", siger Hans Sonne, direktør for Vind & Sol til Politiken.

"Useriøse produkter" ??? Hvad?

En af mine venner havde et forbrug på 3000l olie om året, nu er det nede på ca. 2000l efter han satte en 180cm mølle op!!!

Møllen kostede omkring 10.000,-

  • 0
  • 0

En af mine venner havde et forbrug på 3000l olie om året, nu er det nede på ca. 2000l efter han satte en 180cm mølle op!!!

Møllen kostede omkring 10.000,-

Det lyder da umiddelbart meget godt. Men er der taget højde for at de 1000L olie kan være sparet pga. andre ting? Varmere vejr? Ingen hjemmeboende teenagere der bader 2x dagligt? osv.

  • 0
  • 0

Vi har vist kørt i diskussionen om minimøllernes energimæssige berettigelse til hudløshed.
Spørgsmålet er om ikke Jane Kruse fra Folkecenteret for vedvarende energi i virkeligheden har fat i den lange ende når man snakker om fraværret af energibevidsthed...
MEGA vindmøllerne er kraftværker/kæmper,- de ændrer ikke ved dit og mit energiforbrug om man så ejer nok så mange anparter - hvorfor... fordi de er for store og for fjerne! De rører ikke noget ved MIG!!!
Minimøllerne derimod er ægte græsrods motivation. Man kan tage naboen, sønnike eller fætter ingolf med ud i skuret hvor tælleren snurrer lystigt og hvor snakken nu bølger hen over teknikken, kreativiteten, hvor meget man har "sparet", hvad man mere kan gøre, det næste energiprojekt man har i huset o.s.v.
Altså langt mere fokus på energi (i såvel skabelsen som forbruget af dette),- og dette på menigmands niveau!
Det kan godt være at det ikke ændrer på klimapolitikken imorgen eller ugen efter,- men mange bække små bliver så sandelig også til noget over tid. Det er grundlæggende og langsigtet holdningsdannelse til energiforbrug vi snakker om her... og det mener jeg minimøllerne (og beslægtede små "grønne" energihøstendeteknologier) gør langt mere folkeligt end alverdens markedsføringskampagner og "taler til nationen" fra miljøministeren og elproducenterne i Danmark.
Hvis ikke staten aktivt skulle understøtte dette, ved jeg snart ikke hvem der skulle???
Hvorfor skal det gøres så svært?
Hvad er det vi er så bange for der kommer til at ske hvis vi ikke har krav om typegodkendelser og årlige eftersyn??

  • 0
  • 0