

Tesla bokser med problemer med sit selvstyringsproblem. Siden december har firmaet tilbagekaldt omkring en halv million biler fra det amerikanske marked som følge af undersøgelser, myndighederne har igangsat omkring bilernes selvstyring.
Og nu er der føjet en ny undersøgelse til listen, skriver mediet Interesting Engineering.
Den amerikanske myndighed for færdselssikkerhed har nemlig igangsat endnu en undersøgelse af Teslas system til automatisk styring af bilerne, det såkaldte Autopilot.
Undersøgelsen blev igangsat, efter myndigheden modtog 354 rapporter om »pludselige opbremsninger,« mens bilerne kørte med »motorvejshastigheder,« dvs. et sted mellem 100 og 130 km/t afhængigt af staten.
»Klagerne fortæller, at mens Autopilot er slået til, slår bilen utilsigtet bremserne til, mens den kører med motorvejshastigheder,« står der i rapporten, som The National Highway Traffic Safety Administration offentliggjorde i onsdags.
Ifølge myndigheden kan opbremsningen ske »uden varsel, tilfældigt og ofte flere gange i løbet af samme køretur.«
Ifølge rapporten drejer det sig om modellerne Model 3 og Model Y fra 2021-22.
Der er foreløbigt ingen meldinger om skader eller ulykker som følge af opbremsningen.
Tesla under loopet
Det seneste år har de amerikanske myndigheder holdt et skarpt øje med Teslas biler. I april 2021 igangsatte trafikmyndigheden en undersøgelse af Autopilot-systemet, efter flere Teslaer kolliderede med parkerede udrykningskøretøjer. Undersøgelsen er øjensynligt stadig i gang, og omfatter 750.000 biler.
Sidste år solgte Tesla 936.000 biler verden over, heraf 350.000 biler i USA.
I december igangsatte Tesla en tilbagekaldelse af omkring 480.000 biler, efter virksomheden havde »identificeret problemer« med modellerne Model 3 og Model S, der »øger risikoen for ulykker,« som Reuters rapporterede.
Problemet i Model 3 omfattede et kabel, der forbandt bakkameraet med skærmen i instrumentbrættet. Ifølge Tesla medførte »gentagen åbning og lukning af bagagerummet« at kernen af kablet brister.
Model Y havde derimod et problem med, at lukkemekanismen i bagagerummet i bilens forende ikke kunne lukke ordentligt, hvilket kunne lede til, at bagagerummet »åbner uden advarsel og hindrer billistens udsyn, og derved øger risikoen for ulykker.«
Tidligere var det også muligt at spille spil på den interaktive skærm i Teslaerne, mens bilen kørte. Den funktion blev også fjernet, efter myndighederne igangsatte en undersøgelse.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Har bemærket at nogle bilister åbenbart finder autopiloten afslappende og at det er den primære årsag til anvendelsen.</p>
<p>Hvor udbredt er denne holdning til bilkørsel? Nogle har tidligere betegnet bilen som en slags dagligstue, men efterhånden trænger betegnelsen soveværelse sig på. Man tænker - bør vinduer monstro være et tilvalg på udstyrslisten? Jeg har bemærket noget lignende i fly i mange år; En flyrejse betragtes af nogle som et opholdsrum/rør, som man pinedød bliver nødt til at opholde sig i indtil man kan træde ud i et andet klima. Selve rejsen betragtes vist som det rene tidsspilde. Tag den H.C. Andersen.
Min primære årsag til at bruge pilot assist er er bedre sikkerhed. Afslapning er en stor sidegevinst.
Mht. Flyvning. Jeg elsker at flyve. Jeg er selv fhv. svæveflyver. Men jeg synes til gengæld at blive transporteret med et rutefly er noget af det mest kedelige tidsspilde man kan foretage sig. Måske kun overgået af at vente på at blive transporteret med et rutefly.
Edit: Jeg elsker at rejse. Med tog eller bil hvor man kan se noget. Jeg tror ikke HCA ville betragte ruteflyvning som at rejse hvis han havde kendt til det.
Har bemærket at nogle bilister åbenbart finder autopiloten afslappende og at det er den primære årsag til anvendelsen.
Hvor udbredt er denne holdning til bilkørsel? Nogle har tidligere betegnet bilen som en slags dagligstue, men efterhånden trænger betegnelsen soveværelse sig på. Man tænker - bør vinduer monstro være et tilvalg på udstyrslisten? Jeg har bemærket noget lignende i fly i mange år; En flyrejse betragtes af nogle som et opholdsrum/rør, som man pinedød bliver nødt til at opholde sig i indtil man kan træde ud i et andet klima. Selve rejsen betragtes vist som det rene tidsspilde. Tag den H.C. Andersen.
Her er en video med en AI ekspert. Han forklarer meget godt hvordan AP og FSD fungerer i forhold til Phantom breaking. Se de næste 10 minutter. Dette er nummer 27 i debat serien omkring Tesla's nye FSD beta program der startede i efteråret 2020.
Jeg har det lidt på samme måde som James Douma, det er ganske sjældent jeg bliver overrasket over "phantom braking". De fleste situation kan man se komme inden de ske, er enig med Allan Olesen at disse ikke er rigtige phantom braking. Efter mange tusinde kilometer med Autopilot eller lignende systemer så ved man hvilke fordele og ulemper systemet har.
Jeg er en smule træt at biljournalister der har en bil i 2 timer og derefter erklærer at Autopilot, ProPilot etc... er noget værre lort. Det tager mindst 1 uge at blive fortroligt med et nyt assistent system og mindst 10.000 km at kende det så godt at det er 10 gange mere afslappet at kører med end at køre selv.
"Bilens amerikanske ophav kommet tydeligt til udtryk på smalle veje med dobbelt midterstribe, hvor den bremser for cyklister i vejsiden"</p>
<p>Findes dette scenarie overhovedet i Tesla's univers?
Fabrikken ligger ikke langt fra San Francisco som ikke lader København noget tilbage når det kommer til smale og snørklede ensrettede veje. Og ja de har også cykler, dog ikke så mange som vi er vant til.
Begrebet fantombremsning ser ud til at være lidt devalueret, også her i tråden.</p>
<p>Jeg oplever masser af ubegrundede hastighedsnedsættelser, f.eks. i indersporet på den fynske motorvej, hvor bilen tror, at den befinder sig på en afkørsel og derfor nedsætter hastigheden.</p>
<p>Jeg oplever også masser af dårligt begrundede hastighedsnedsættelser, hvor bilen reagerer på en anden trafikant, som måske kunne være kommet på kollisionskurs under lidt andre omstændigheder.</p>
<p>Men ingen af disse vil jeg kalde fantomopbremsninger. Den dag, man oplever en ægte fantomopbremsning, vil man ikke være i tvivl. Man sidder helt oppe i forruden og er ved at skide grønne grise.
Jeg er helt enig. Ubegrundede hastighedsnedsættelser er noget jeg har oplevet i alle de biler med adaptiv fartpilot og andre avancerede hjælpemidler jeg har kørt i.
Disse hastighedsnedsættelser kan selvfølgelig være en irritation, men man forstår ofte også hvad der har fået systemet til at reagere som det gjorde.
Men de deciderede fantombremsninger som har karakter af en katastrofeopbremsning er en helt anden og mere farlig sag. Jeg oplevede dem ofte og også på strækninger hvor der tilsyneladede ikke var nogen fornuftig grund til at de skulle foretages.
Fantombremsningerne var også en af hovedårsagerne til at jeg skiftede min 2019 Model 3 LR ud med en fossilbrænder igen efter godt et års ejerskab.
Bilens <strong>amerikanske ophav</strong> kommet tydeligt til udtryk på <strong>smalle veje</strong> med dobbelt midterstribe, hvor den bremser for <strong>cyklister</strong> i vejsiden.
Findes dette scenarie overhovedet i Tesla's univers?
Jeg er i hvert tilfælde ikke i tvivl om at der er langt større risiko for at jeg buler min Tesla (eller en anden bil) som manuel chauffør end på autopilot - simpelthen fordi autopilot er 100% opmærksom og reagerer på millisekunder. Efter en lang og tøvende 'indkøringsperiode' har autopilot nu min fulde tillid - vel og mærke som kørselsstøttesystem.Jeg har ikke selv set statistikker, men det er flere gange blevet refereret at de selvkørende teslaer har færre uheld end dem der kører manuelt.
At autopilot så kører som en overforsigtig teenager, der lige har fået kørekort og tager (fornuftigt) hensyn til alt der sker på vejen kan jeg sagtens leve med. Bilens amerikanske ophav kommet tydeligt til udtryk på smalle veje med dobbelt midterstribe, hvor den bremser for cyklister i vejsiden.
Jeg havde en pudsig oplevelse med bilen ved Slagelse 39 afkørslen (vestgående), hvor jeg kører manuelt og bilen pludseligt bimler og bamler og beder mig være opmærksom (jeg har slået kollisionsadvarsel til og sat den på mest proaktive niveau). Jeg konstaterer at bilen foran mig i sidste øjeblik vælger at køre over 'rødspætten' og at bilen vurderer det som farlig adfærd. Efter at have konstateret at han forlod mit spor (ulovligt ganske vist), kiggede jeg på skærmen og fik bekræftet at det var dén bil som bekymrede min bil. Det synes jeg var pænt imponerende 'set' også selvom bilisten efterfølgende forlod min bane helt - bilen har jo nok opfattet ham som 'slingrende' og passende bedt om fuld opmærksomhed. Bilen våger åbenbart ikke kun over min kørsel, men også mine medtrafikanter.
Svaret er, at jeg pendler på en strækning, hvor der både kører mange pendlere men også mange turister. Politets fotovogne står mindst 2 gange om ugen på strækningen og fotograferer billister, og nogle ikke lokalkendte har det med at bremse op, hvis de spotter en fotovogn - ofte alt for sent.
Det er en god og logisk forklaring. Takker.
Jeg genkender situationen her fra Belgien. Der er mange faste kameraer. Det mest irriterende er for eksempel et kamera på en 90km/t strækning, hvor mange billister konsekvent bremser ned til 60. Jeg er ikke imod kameraer, men sådanne situationer synes jeg er decideret farlige (Jeg er glad for Volvoens sikkerhedssystemer her :-) )
Det seneste kamera blev sat op hvor der kommer en sidevej ud til en landevej med 90 km/t. Jeg har aldrig før oplevet at folk kørte for hurtigt der, da der ofte var folk der skulle dreje af, og bremsede ned, og trafikken generelt afpassede hastigheden til forholdene. Men efter kameraet er blevet sat op, oplever jeg ofte farlige situationer der.
Det vil være langt bedre med en strækningskontrol over et antal kilometer til at holde farten nede hvor det er nødvendigt.
Jeg ved at andre Tesla ejere oplever det sammen, mens andre igen slet ikke har problemer. Men da det hele vel er software, undrer det at de ikke alle enten virker eller alle ikke virker
Prøv at køre en kalibrering af kameraet. Det er ikke 100% software, der er også små forskelle i hardwaren som kan få det til at fungere dårligere.
fotovogne,</p>
<p>Hvorfor fotovogne hvis du kører med cruise control 80 km/t ?
@Steen Christensen: Du stiller et helt relevant spørgsmål, selvom det måske virker dumt for nogle.
Svaret er, at jeg pendler på en strækning, hvor der både kører mange pendlere men også mange turister. Politets fotovogne står mindst 2 gange om ugen på strækningen og fotograferer billister, og nogle ikke lokalkendte har det med at bremse op, hvis de spotter en fotovogn - ofte alt for sent.
Jeg kender de 8-9 forskellige steder de holder på strækningen, så jeg kigger langt frem, holder øje med om jeg kan se fotovognen og sætter foden på bremsen, så jeg er klar, hvis en eller anden tosse bremser hård op.
Så nej det er ikke fordi min cruise control er sat til mere end 80 km/t. Den strækning jeg kører på er livsfarlig, hvis man har fat i blodet. Der er MANGE rådyr på strækningen, og de løber direkte ud på vejen, uden man får det mindste forvarsel. Ikke alle fra det indre Nørrebro forstår den fare, men hvis man kører ude på landet i Jylland, så er det noget man skal være meget bevidst om i visse områder.
WHAT!? Der slog elbilkørsel lige en kolbøtte, eller gælder det al bilkørsel? Måske bør trafikuheldseksperter øge deres fokus på dette fænomen.</p>
<p>Undskyld min lumre analogi, men hvis man ikke gider at have sex med konen, så vælger folk åbenbart at hyre en husven til disse trivialiteter i stedet.
HJN: Jeg ville egentlig have tomlet op for første halvdel af indlægget, men andel halvdel peger nedad. Da jeg ikke tomler ned, ender du uden en tommel.
Jeg kører endnu ikke en Tesla (Har ventet i over et år på min ordre :-( ) , men selvstyringen er blevet et uomgængeligt krav i mit valg af bil, efter jeg har oplevet hvor godt det fungerer på min nuværende bil.
Ud over at det er en stor komfort, er jeg overbevist om at det giver en langt større sikkerhed med færre ulykker til følge. eksempel: Jeg tror at alle kan nikke genkendende til at man kommer lidt for tæt på den forankørende, og skal bremse op - blot et splitsekund uopmærksomhed, for eksempel ved at kigge i bak/sidespejl, samtidig med at den forankørende bremser op, kan bringe en farlig sitution op. Koblet med at rigtigt mange bilister (incl mig selv) har en tendens til ikke at holde ordentlig afstand, øger risikoen betragteligt. Den skavank har min pilot assist ikke.
Et resultat deraf er at det er langt mere afslappende at køre langt. Jeg har slet ikke brugt for den samme hviletid, og er frisk når jeg kommer frem, self efter mange timers kørsel.
Jeg har ikke selv set statistikker, men det er flere gange blevet refereret at de selvkørende teslaer har færre uheld end dem der kører manuelt.
Hvorfor fotovogne hvis du kører med cruise control 80 km/t ?
Heh - den bemærkede jeg også ?
Jeg ved at andre Tesla ejere oplever det sammen, mens andre igen slet ikke har problemer. Men da det hele vel er software, undrer det at de ikke alle enten virker eller alle ikke virker
På volvo V90 afhænger det af den indstillede afstand til forankørende. Standardindstillingen er 3 "streger". Hvis jeg reducerer til 2 eller 1 streger, bliver systemet meget mere nærtagende - hvilket vel giver sig selv. Det er kun i langsom køkørsel at jeg reducerer stregerne, for at undgå at for mange skærer ind foran. Og når jeg kører langsomt er det ikke nærtagende.
Jeg kører en Volvo V90 med Pilot assist (Adaptiv fartpilot og selvstyring). Jeg bruger det vel 90 % af min kørsel. Jeg oplever meget sjældent opbremsninger, og i alle tilfælde er det mere en lille reduktion af farten end en decideret opbrensning.
Der er også et anti kollisions system. Det kan godt en gang imellem være lidt følsomt på små veje, f.eks hvis der holder en bil parkeret i siden af en lille lokal vej der drejer lidt til venstre. Der tror bilen at jeg er på vej til at køre ind i den parkerede bil. Der skal jeg trække en smule ind mod midten af vejen for at undgå en reaktion (Jeg passerer hver dag, så det er et kendt sted)
fotovogne,
Hvorfor fotovogne hvis du kører med cruise control 80 km/t ?
Da min bil ikke har nogle problemer, så har jeg naturligvis ikke testet ovenstående, men hvis jeg havde en 'problembil' ville jeg helt sikker give det et forsøg - fungerende autopilot er noget af det bedste ved en Tesla.
Der åbnes (heldigvis) nye universer en gang imellem, og det er da også en væsentlig grund til at jeg færdes her på ing.dk Håber at andre oplever det samme.
Som en fremtidig elbilejer har dette forum været den største informationskilde til denne nye verden. Det fremgår jo at det ikke blot drejer sig om at skifte motortypen ud. Selv elbilejere erkender (undertiden) at der stadig er udfordringer såsom lademuligheder. Men at målet er at slippe for at køre bilen selv undervejs har vi efterhånden læst flere eksempler på. Det skulle endda ifølge Anders Petersen være ”noget af det bedste ved en Tesla”. WHAT!? Der slog elbilkørsel lige en kolbøtte, eller gælder det al bilkørsel? Måske bør trafikuheldseksperter øge deres fokus på dette fænomen.
Undskyld min lumre analogi, men hvis man ikke gider at have sex med konen, så vælger folk åbenbart at hyre en husven til disse trivialiteter i stedet.
Jeg kan se, at der sammenlignes med den adaptive fartpilot, som folk havde før, og den var selvfølgelig meget bedre.
Her synes jeg, at man skal huske, at de gamle adaptive fartpiloter var dumme som en dør. De forholdt sig udelukkende til bevægelige objekter, som bevægede sig i samme retning som ens egen bil. Alt andet, inkl. standsede biler i kørselsretningen, blev ignoreret. Det var en forholdsvis simpel opgave at løse tilfredsstillende. Vores gamle bil fra 2011 gjorde det perfekt.
Fartpiloten i en Tesla - og tilsyneladende også mange andre nye biler med adaptiv fartpilot - forsøger at forholde sig til trafiksituationen. Det er en meget mere kompleks opgave med masser af muligheder for falsk positive og falsk negative. Og det mærker vi så sandeligt.
Jeg er enig med dem, der ønsker sig en mulighed for at vælge en mere simpel tilstand for fartpiloten. Måske ikke ligefrem, så den opfører sig som de helt gamle fartpiloter - som var virkelig trælse at køre med - men blot, så den opfører sig som en almindeligt dum adaptiv fartpilot, som ikke forsøger at være smartere, end den er.
Begrebet fantombremsning ser ud til at være lidt devalueret, også her i tråden.
Jeg oplever masser af ubegrundede hastighedsnedsættelser, f.eks. i indersporet på den fynske motorvej, hvor bilen tror, at den befinder sig på en afkørsel og derfor nedsætter hastigheden.
Jeg oplever også masser af dårligt begrundede hastighedsnedsættelser, hvor bilen reagerer på en anden trafikant, som måske kunne være kommet på kollisionskurs under lidt andre omstændigheder.
Men ingen af disse vil jeg kalde fantomopbremsninger. Den dag, man oplever en ægte fantomopbremsning, vil man ikke være i tvivl. Man sidder helt oppe i forruden og er ved at skide grønne grise.
Jeg og konen har oplevet to af disse. Den ene gang kørte vi på en landevej i en skov på en klar solskinsdag, og sollyset kom ned på vejen i pletter mellem træerne. Disse skift mellem lys og skygge skræmte åbenbart bilen så meget, at den lavede en katastrofeopbremsning. Den anden gang var på motorvejen under overhaling af en lastbil, uden indlysende faretegn.
Begge er over et år siden. Men siden episoden på motorvejen har konen ikke turdet bruge fartpiloten, og jeg bruger den med noget større forsigtighed, end jeg brugte den adaptive fartpilot i vores gamle bil fra 2011.
Det må forsøges, hvis jeg har den mulighed (kalibrering af kamera). Der er nu mange andre fordele ved en TMS, der opvejer fartpilotens mangler, så alt i alt giver det et plus med mine præferencer. Men det er sgu irriterende med den adaptive fartpilot...
Jeg har kørt 40.500 km i min Tesla 3 fra 2020, heraf en del på Autobahn og næsten altid på autopilot. Jeg har endnu til gode at opleve en fantombremsning, men har dog én gang oplevet at den satte farten ned til 60 km/t på motorvej fordi motorvejen få måneder før stoppede på dette sted - altså et forældet kort.
Både min hustru og jeg elsker autopilot - jeg tror vi kører 85-90% af vores kørsel udenfor byerne på autopilot.
Jeg så en tysk video med en tilsyneladende erfaren Tesla mekaniker (ikke officiel Tesla), der sagde at fantomopbremsninger ved f.eks. broer skyldes at radaren (på de modeller der har det) ikke er perfekt lodret. Hans kur var at køre en kamerakalibrering (findes i bilens menu) og så tage en tur på 20-25 km på gode veje og i godt vejr. Hvis det ikke hjalp fuldt ud i første forsøg, så skulle man gentage med ekstra vægt i bagagerummet for på den måde at tvinge vinklen på radaren lidt ned under kalibrering og den efterfølgende kalibreringskøretur.
Hvis det ikke var broer der forårsagede fantomopbremsninger, men derimod muligvis fejlaflæsning af vejens hældning, så skulle man i stedet placere vægt i frunken i andet forsøg - hvis det ellers er nødvendigt.
Da min bil ikke har nogle problemer, så har jeg naturligvis ikke testet ovenstående, men hvis jeg havde en 'problembil' ville jeg helt sikker give det et forsøg - fungerende autopilot er noget af det bedste ved en Tesla.
Fuck det sutter da r*v.Jeg ved at andre Tesla ejere oplever det sammen, mens andre igen slet ikke har problemer. Men da det hele vel er software, undrer det at de ikke alle enten virker eller alle ikke virker
Vi har to, og oplever det meget sjældent, og det slås til med det samme der er mulighed for det, specielt på motorvej oplever jeg det aldrigt.
På alm. vej hvis der holder er en bil i vejkanten, er en cyklist, eller er der en som kører på striben, så ved man det sker og så tager man over.
Godt nok ærgeligt at høre om, at du oplever det så træls - det er klart noget af det fedeste ved at eje en Tesla, som du går glip af.
Tesla og fantombremsning...
Mine erfaringer med TMS 2018 med AP2.5 jeg har haft 6 måneder, kørt ca. 10000 km i den.
Jeg mener at den adaptive fartpilot er direkte farlig at bruge. Den fantombremser igen og igen.
Eksempel: Jeg dristede jeg mig til at bruge den på motorvejen, og efter lidt tid bremsede den tilsyneladende uprovokeret meget hårdt op - så hårdt, at debagvedkørende måtte lave en undvigemanøvre uden om mig. Jeg fik naturligvis både horn og fingeren af medbillister. Den bagvedkørende havde en bil der advarer i sådanne situationer og selv bremser - havde det været en bil uden denne funktion, er jeg sikker på at han havde påkørt mig. Noget tilsvarende, men dog ikke så tæt på uheld, er sket måske 5-10 gange på de første 2 måneder jeg havde den. Nu bruger jeg kun AP i meget let trafik af samme årsag. Men oplever det stadig, så sent som i denne uge.
Jeg havde før en BMW 5 fra 2015 med adaptiv fartpilot. På de 70.000 km jeg kørte i den, de fleste med adaptiv fartpilot på, oplevede jeg ALDRIG fantombremsning.
Sååå - mit billede af Tesla, som mange opfatter som værende førende i selvkørende biler, er, at de er væsentligt bagud ift. 7 år gamle tyske biler hvad angår den adaptive fartpilot, som i parentes bemærket kun justerer hastighed op/ned efter skiltning ca 50% af tiden, og altid lidt efter at skiltet (og evt fotovogn) er passeret. Nå ja, krydser du på motorvejen under en bro, kan fartpiloten kortvarigt opfange hastighedsgrænsen på den krydsende vej, og derefter justere fra fx 130 til 80 kmt...
Jeg ved at andre Tesla ejere oplever det sammen, mens andre igen slet ikke har problemer. Men da det hele vel er software, undrer det at de ikke alle enten virker eller alle ikke virker
Systemerne skal for at gennemfører EURONCAP have en overvægt af nedbremsninger, ellers dumper de testen. Bagsiden er at bilerne også i nogle tilfælde bremser uden grund.
Det vil i så fald potentielt være i modstrid med færdselslovens paragraf 41 stk 3 som forbyder opbremsning uden grund.
Pendler dagligt 74 km hver vej - skal aktivt betjene rattet 5-6 gange på turen.. (2 lyskryds og 3 rundkørsler - samt naturligvis hvis der sker noget usædvanligt) Efter lige at skulle vende sig til det er det helt fantastisk! Dog opleves der som nævnt en sjælden gang i mellem disse opbremsninger.
Herovre i Jylland er det faktisk langt vigtigere, at jeg bruger min fulde opmærksomhed på at holde øje med rådyr, fotovogne, tyske turister og ulve i stedet for at kigge på speedometeret.
Heh - sjovt, din beskrevne pendlerstrækning minder en del om min egen - også her i Jylland. Heldigvis kører jeg nok max 25 - 30 procent af strækningen bag en anden bil, så min daglige frem- og tilbage er blandt højdepunkterne på mine ellers gode dage. På landeveje sætter jeg uhyre sjældent fartpiloten til. Jeg "mangler" andre bilister at følge, men hvis jeg kommer op bag en ville jeg sikkert "justere dem væk" da jeg helst vil køre for mig selv.
BTW - så deler jeg din hang til at anvende den fulde opmærksomhed til trafiklæsning og forudsigelige forhindringer. NB; "Tyske turister" ?
Det forekommer mig ifølge disse beskrivelser at folk kører med den adaptive pilot tilsluttet nærved hele tiden, selvom de kører på strækninger hvor de ved at bilen ser spøgelser. Jeg mener - jeg kører med fartpilot på nogle strækninger på motorvejen, men den er mere til besvær i tættere trafik end at køre selv. Så - kører I aldrig selv bilen?
Hvis jeg har mulighed for at tilkoble adaptive fartpilot, så gør jeg det - spørg mig lige, hvor mange fartbøder jeg undergår hver evig eneste uge ved at gøre det...
Jeg pendler på god jysk landevejsstrækning. Sådan en ganske almindelig lige strækning, hvor jeg kører lige ud med 80 km/t på en strækning på omking 7 km, hvor jeg to gange kommer forbi kryds, hvor der er en højre svingbare. Det er så her min bil risikerer at lave fantom opbremsninger. Efter 7 km drejer jeg til venstre og så går det lige ud i 14 km, før jeg igen skal dreje rattet mere end 3 grader. Næste strækning går lige ud i 5 km før jeg kommer til udkanten af min hjemby.
Hvorfor skulle jeg dog besvære mig med at styre farten på bilen, når jeg har en bil med adaptive fartpilot? Den holder den fastsatte fart, og den holder fin afstand til forankørende.
Herovre i Jylland er det faktisk langt vigtigere, at jeg bruger min fulde opmærksomhed på at holde øje med rådyr, fotovogne, tyske turister og ulve i stedet for at kigge på speedometeret.
Helst ikke. Jeg vil hellere læne mig tilbage og se tredje periode af OL ishockey - hvis bare jeg måtte:-)Så - kører I aldrig selv bilen?
Så - kører I aldrig selv bilen?
Ikke hvis vi kan undgå det :-)
Det forekommer mig ifølge disse beskrivelser at folk kører med den adaptive pilot tilsluttet nærved hele tiden, selvom de kører på strækninger hvor de ved at bilen ser spøgelser. Jeg mener - jeg kører med fartpilot på nogle strækninger på motorvejen, men den er mere til besvær i tættere trafik end at køre selv. Så - kører I aldrig selv bilen?
Min bil er udstyret med radard og adaptive cruise control, og af en eller anden grund så er bilens nødbreme meget følsom over for biler i højresvingbane.</p>
<p>F.eks. kører jeg dagligt forbi et sted med en højresvingbane, og hvis bilen kører med adaptive cruisecontrol, så er det næsten så sikkert som amen i kirken, at min bil nødbremser, hvis der er en nedbremsende bil i højre svingbanen.</p>
<p>Det system min bil benytter sidder vel i et par millioner biler fra VW group.
Jeg har en VW Caddy med radar og adaptiv cruise control. Ved afkørsler skal jeg altid lige have foden på speederen, hvis den forankørende bil vælger at køre af. Man vænner sig til det ? Eller jeg skal lidt tæt forbi nogle langsomtkørende biler i en udfletning, så kan min bil også finde på at bremse hårdt op og give advarsel om kollision.
Men hellere 5 falske positive end en falsk negativ.
Mvh Bjørn
Menes der mon ikke luppen?
Ja, det er ikke noget der kommer til at forsvinde de næste per år. Men det skal nok blive bedre. Det er en svær balance gang at bilen altid skal være klar til at bremse hvis et barn løber ud foran den sammenholdt med et sådan den situation sker 1 gang per 10 million kilometer.
Systemerne skal for at gennemfører EURONCAP have en overvægt af nedbremsninger, ellers dumper de testen. Bagsiden er at bilerne også i nogle tilfælde bremser uden grund. Kunne være interessant hvis EURONCAP også indførte situationer hvor biler ofte laver falske opbremsninger til testen også, men det kan indfører nye fejl og komplikationer i systemerne. Det er meget komplekse nødbremsesystemer der sidder på flere af bilerne i dag og det kan næsten ikke undgås at de også reagerer på ufarlige ting ind i mellem.
Vores (2018 S) blev opdateret i mandags ifm service. Tirsdag oplevede min kone en bremseepisode på motorvejen. Så problemet er der stadig på helt frisk software.
Bilen behøver dog ikke komme på værksted - det kan håndteres af deres mobile service teknikere.
Også til tidligere årgange. Vores Model 3 er fra marts 2019 og den har også problemet - dog i mindre og midre omfang for hver opdatering af firmwaren.I hvert fald vores...
I hvert fald vores...
Falsk nødbremsning er en plage i de biler jeg har kørt de sidste år. De har været forskelligt plaget af det, men alle har kunnet finde på det mindst en sjælden gang imellem.
Givet medtrafikanterne er vågne og kører efter forholdene giver det selvsagt ingen ulykker, men der skal bare være een unødvendig pludselig nedbremsning på en trafikeret motorvej før der potentielt er kø resten af myldretiden.
Opmærksomheden på netop Tesla skyldes selvfølgelig at Tesla lover og hyper mest på den front.
Kunne det hænge sammen med antal solgte enheder, af de forskellige mærker?Sjovt som når der står Tesla på kølerhjelmen så er det straks en stor nyhed. Jeg har kørt i en Volvo S60 der havde nøjagtigt den samme tilbøjelighed til phantom braking på motorvejen. Det kom åbenbart ikke i pressen.
. . . fra 2021 og 22.
Forhåbentligt urelateret, men investigeringen omfatter de to modeller og årgange, hvor Tesla har droppet Radar til fordel for Kamera.
Når man som Tesla er(vil være) størst og først og dyrker opmærksomhed så kommer den altså også når der er noget der ikke virker...
Sjovt som når der står Tesla på kølerhjelmen så er det straks en stor nyhed. Jeg har kørt i en Volvo S60 der havde nøjagtigt den samme tilbøjelighed til phantom braking på motorvejen. Det kom åbenbart ikke i pressen.
Jeg tilslutter mig - ejer en VW Polo og oplever også fantom opbremsninger ind i mellem.
Min bil er udstyret med radard og adaptive cruise control, og af en eller anden grund så er bilens nødbreme meget følsom over for biler i højresvingbane.
F.eks. kører jeg dagligt forbi et sted med en højresvingbane, og hvis bilen kører med adaptive cruisecontrol, så er det næsten så sikkert som amen i kirken, at min bil nødbremser, hvis der er en nedbremsende bil i højre svingbanen.
Det system min bil benytter sidder vel i et par millioner biler fra VW group.
Den med de automatiske nedbremsninger er der ikke kommet afgørelse på endnu, det skal undersøges først. Jeg forventer ikke vi kommer til at se nogle væsentlige ændringer. Det er bare et spørgsmål om hvor mange falske positiver systemet skal lave kontra fejl på sande positiver. Skal vi tillade at en Tesla 5% oftere kører ind i mennesker og stoppede biler for at systemet laver 50% færre opbremsninger af 3-10 km/t og 5% færre katestrofeopbremsninger af 30-40 km/t, eller indtil chaufføren trykker på speederen.
Så langt er vi ikke ude.
Opbremsningsproblemet sker i simple scenarier, hvor bilen absolut ikke burde bremse, f.eks. ved at køre forbi modkørende lastbiler på en lige to-delt vej.
Det er langt væk fra detektering af falske positiver, der måske kan tolkes forkert.
Sjovt som når der står Tesla på kølerhjelmen så er det straks en stor nyhed. Jeg har kørt i en Volvo S60 der havde nøjagtigt den samme tilbøjelighed til phantom braking på motorvejen. Det kom åbenbart ikke i pressen.
Når der sker phantom braking, sker det typisk når man passerer en motorvejsafkørsel. Jeg tænker det er fordi bilen udfra GPS signalet har svært ved at skelne om man er på afkørslen eller på motorvejen.
Bedre brug af kort og kameraerne løser vel dette problem. Det er i hvert fald overordnet aftagende med antallet af firmware opdateringer jeg har modtaget.
Kablet til bakkameraet skal skiftes. Det tager man meget alvorligt i USA hvor bakkamera er lovpligtigt. Herhjemme bliver det endnu ikke betragtet som et sikkerhedsproblem hvis et køretøj ikke har et fungerende bakkamera.
Ligesom alle andre biler, så holdes frunken lukket med en dobbelt mekanisme. Nogle biler har en skrue der kan løsne, så der kun er én mekanisme der holder den lukket. Det øger risikoen for at en fejl kan medføre at den åbner lige op i forruden under kørsel. Noget lignende er i øvrigt historisk sket for mange andre bilmærker så det er en klassiker.
De øvrige ting der nævnes er software. Tesla er i øvrigt ikke de eneste der kæmper med ghost opbremsninger.
Det er bare software til den første del med selvkørende assistent funktioner.
Den med de automatiske nedbremsninger er der ikke kommet afgørelse på endnu, det skal undersøges først. Jeg forventer ikke vi kommer til at se nogle væsentlige ændringer. Det er bare et spørgsmål om hvor mange falske positiver systemet skal lave kontra fejl på sande positiver. Skal vi tillade at en Tesla 5% oftere kører ind i mennesker og stoppede biler for at systemet laver 50% færre opbremsninger af 3-10 km/t og 5% færre katestrofeopbremsninger af 30-40 km/t, eller indtil chaufføren trykker på speederen.
Der er ikke rapporteret om ulykker på baggrund af "phantom breaking" eller falske positiver i ovenstående rapport. Jeg kender til en enkelt ulykke i Norge for 3 år siden. Men hvis systemet redder flere liv skal vi så ændre det ved lov?
De 500.000 biler må henvise til problemet med bagklappen. Det er et fysisk problem som kræver en indkaldelse.
For Model 3 bliver kablet til bakkameraet inspiceret. Hvis der er tegn på slid, så skiftes kablet. Ser det ser fint ud, så monteres en ring så kablet ikke bøjes for meget under åbning af bagklappen, hvilket er årsagen til at kablet ødelægges. Hvis kablet går i stykker, så mister man forbindelsen til bagkameraet. En træls fejl, men næppe en dræber.
Denne indkaldelse er også kommet i Europa.
I starten af ariklen skriver I "Siden december har firmaet tilbagekaldt omkring en halv million biler fra det amerikanske marked"
Er bilerne rent FYSISK blevet tilbagekaldt til Teslas fabrik? Eller er softwaren bare blevet rullet tilbage/opdatert via en Over The Air opdatering mens bilen stod hjemme hos ejerne??