Nye polymerer giver superbløde implantater

Forskere fra Harvard University har udviklet en ny type af polymerer, som næsten kan gøres så bløde, man ønsker det. Forskerne kalder det for 'tør' silikone og forventer, at det kan få betydning både for forskning og udvikling af nye produkter.

Det er magasinet Advanced Materials, som offentliggør resultaterne, der er blevet udført af forskere ved School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) og Wyss Institute for Bioligically Inspired Engineering på Harvard.

Normale kæder af polymerer har det med at filtre sig sammen, og det sætter en grænse for, hvor blød man kan lave silikone. Men ved at benytte en type polymerer, som er tykkere og derfor ikke har så let ved at blive sammenfiltret, kan forskerne styre blødheden. Den type polymerer kaldes for 'flaskerenser'-polymerer og fremstilles traditionelt via en meget kompliceret proces.

Blødheden af flaskebørstepolymerer kan styres ved at tilføje tværbindinger. Jo flere tværbindinger, desto stivere bliver polymeren. Det kan bruges til at efterligne menneskeligt væv, for eksempel til silikoneimplantater. Illustration: Li-Heng Ca

Men medforfatter på artiklen Thomas E. Kodger, der nu er ansat på University of Amsterdam, forklarer, at man har fundet en simpel proces til at fremstille flaskebørste-polymerer.

Læs også: Aflagte silikonebryster afslører farlig kemi i miljøet

Blødheden styres nu ved at tilføre polymeren flere eller færre tværbindinger: En anden af forfatterne, postdoc. Li-Heng Cai, forklarer:

»Hvis der ikke er nogen tværbindinger, er flaskebørste-polymererne meget mobile, og materialet vil opføre sig som honning. Ved at tilføre tværbindinger er det muligt at øge materialets stivhed,« siger han.

Også polymerens klæbeevne kan styres ved at styre længden af flaskebørste-polymeren.

Det gør materialet ideelt til for eksempel kosmetiske implantater. Men også mere forskningsbaserede anvendelser kan komme på tale - for eksempel inden for stamcelleforskning. Det forklarer professor David A. Weitz fra SEAS:

»Ny viden tyder på, at stamcellers opførsel ikke kun er afhængig af blødheden af det materiale, de er i kontakt med, men også hvor 'flydende' materialet er. Den uafhængige kontrol med både blødheden, og hvor flydende polymeren er, vil gøre det muligt at give svar på fundamentale spørgsmål inden for biomedicinsk forskning.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det ligner jo nærmest uanstændigt meget strukturen på proteoglykaner - godt naturen ikke tager patent på sine vidundere :-) PS. Tilføj krydsbindingerne, og vi har hyaloronsyre. Kendt fra damens fantastiske dagcreme!

  • 0
  • 0

Fra artiklen:

»Hvis der ikke er nogen tværbindinger er flaskbørste-polymererne meget mobile og materialet vil opføre sig som honning...«

Hvis polymeren er tiltænkt implementering i de øvre frontregioner hos et af kønnene, så må man jo håbe, at der ikke i citatet tænkes på rapshonning, der jo, som bekendt, har en tendens til at krystalisere. En egenskab, som dog kan minimeres ved hyppig omrøring....så...eh....måske alligevel en god idé. Og iøvrigt vil jo sådanne implementater jo derved immitere de naturgivne egenskaber ved de berørte (om jeg så må sige) regioner, dog i en anderledes tidsskala.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten