Nye øjne på laserbehandling af grå stær

7. december 2006 kl. 00:00
DTU er med til at udvikle en ny type laserbehandling, som kan skabe en chokeffekt fra en intens laserstråle og dermed fjerne uklarhederne på linsen hos patienter med grå stær.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danskere med grå stær fremover kunne nøjes med en chokterapi med koncentrerede laserstråler i stedet for at få skåret i øjet.

Det skal blive resultatet af et fire-årigt projekt, som COM-DTU, Herlev Hospital, NKT og Crystal Fibre, der producerer optiske fibre har fået støtte af Højteknologifonden.

»Rent teknologisk er målet at producere en rentabel lille fiberlaser, som ude i konsultationerne kan gå hen og blive en af øjenlægens foretrukne arbejdsredskaber,« siger Karsten Rottwitt, der leder den del af arbejdet, der foregår på DTU, til DTU-avisen.

Grå stær skyldes, at der i årenes løb ophobes proteiner og skadede celler i øjets linsevæske, som kan give tågesyn og dobbeltsyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag behandles sygdommen med skalpel, hvor øjet åbnes, linsen suges ud og en kunstig linse genindsættes.

Optisk chokeffekt

Læge Michael Larsen fra Glostrup Amtssygehus har fundet ud af, at fotolyse kan skabe en slags optisk chockeffekt, der fjerner uklarhederne i øjets naturlige linse.

Samme effekt vil forskerne genskabe ved brug af multifoton-processer, der skal komme fra intense og ultrahurtige laserpulser.

»Problemet med de eksisterende lasere er, at de er kostbare og nemt fylder et helt laboratorium. Desuden kræver de ofte teknisk eftersyn og skal betjenes af en specialist,« fortæller Karsten Rottwitt til DTU-avisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskergruppen vil tage udgangspunkt i en seedlaser, som skal kombineres med specialdesignede fibre, der kan komprimere pulsene yderligere.

»Lyspulserne fra laseren er 100 femtosekunder lange. På 100 femtosekunder tilbagelægger lyset 30 mikrometer, hvilket svarer til diameteren på et tyndt hår. En lyspuls, der er 100 femtosekunder lang, er altså i virkeligheden en meget tynd men dog utrolig intens skive af lys, der meget præcist kan styres og fokuseres, så energien bliver afsat et kontrolleret sted i øjet,« siger Karsten Rottwitt.

De langt mest almindelige årsag til grå stær er alder. Derefter kommer sukkersyge, behandling med binyrebarkhormon gennem længere tid og øjenskader, skriver Netdoktor.dk.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger