Nye mobiler vælter sig i kameralinser

10. september 2018 kl. 13:3115
Nye mobiler vælter sig i kameralinser
Ni linser på bagsiden af en smartphone bli Illustration: Light .
En, to, tre, fem, ni. Antallet af kameralinser på smartphones vokser markant. Bilproducenter med selvkørende køretøjer følger udviklingen med interesse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det var et stort gennembrud for smartphones, da Apple tilbage i 2016 satte et dual kamera på iPhone Plus. Ved at kombinere en vidvinkel-linse og en telelinse fik brugerne mulighed for 2 gange optisk zoom, og med software-zoom op til 10 gange. Siden er kapløbet om flere kameralinser fortsat i en retning – og det er opad.

I foråret kom kinesiske Huawei så med en smartphone med tre linser, en med farver, en monochrome, til at hjælpe med dybde og mørke situationer, og en med 3 gange zoom.

Der har i længere tid floreret rygter om, at de nye iPhone-modeller, som bliver lanceret i denne uge, skulle være med et trippelkamera bagpå med tre optikker, som blandt vil styrke augmented reality-funktionerne i telefonen.

Men de seneste meldinger, blandt andet fra taiwanesiske Economic Daily News er, at det først sker i 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På det kinesiske medie ITHomes forum har en bruger uploadet billeder af en prototype af en kommende Nokia-smartphone, hvor man kan se, at den tidligere finske mobilgigant vil placere hele seks ZEISS-linser på bagsiden af telefonen.

Opsætningen er placeret med fem sensorer, som er opstillet i en rund cirkel sammen med en LED-blitz.

Læs også: Gamle negativer gjorde fotograf til iværksætter

Uhørt gode dybdeeffekter

Kamerasystemet på Nokia-telefonen menes at være leveret af det amerikanske kamerafirma Light, som ikke holder sig tilbage med at give den gas med linser på smartphones.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De vil senere i år præsentere en smartphone med 9 forskellige linser på bagsiden af telefonen. Det, der må formodes at være den primære sensor, har plads i midten, og de otte øvrige sensorer udgør en ring rundt om den første sensor. I denne ring er der også blevet plads til en LED-blitz.

På bagsiden af telefonen står teksten ”5x 28mm 0.3ft/0.1m - ∞” og ”4x 56mm 1:2.6 0.8ft/0.3m - ∞”. Der er altså sensorer med forskellige brændvidder og optisk zoom, ligesom det også er angivet, hvad der ser ud til at være forskellige fokusområder.

Ideen bag Lights utrolige kamerasetup er, at de forskellige sensorer anvendes samtidig, og det skulle resultere i billeder med en opløsning på 64 megapixel. Det skulle også give markant bedre resultater ved dårlig belysning, og der skulle være helt nye muligheder for at lave endnu bedre dybdeeffekt, end det er muligt i dag.

Læs også: Video: 5G er på vej – se virkningen af lav latency

Bilproducenter kigger med

Det har fået andre end mobilproducenter til at få øjnene op for Lights komplekse algoritmer, der kombinerer billeder fra flere kameramoduler i et enkelt højkvalitetsbillede med dybde. Light har allerede en stand-alone-kamera med hele 16 linser, og det er denne teknologi, som forventes overført til en smartphone snart.

Tidligere i år hentede Light en investering på 121 millioner dollars til udvikling af kamerateknologier, der kan fungere som en erstatning for lidar-sensorteknologien, som bruger laserlys til at måle afstand, og som af mange bliver set som nøglen til selvkørende biler.

Illustration: Light .

Før du glæder dig for meget til at købe en ny smartphone med 9 linser, så husk at prisen formentlig bliver derefter.

Ifølge Washington Post koster et stand-alone-kamera fra Light med 16 linser, der fungerer med samme principper som mobilkameraet med 9 linser, over 12.000 danske kroner, så det bliver ikke en billig fornøjelse at tilføje op mod 9 linser på smartphonen.

Læs også: Fem ting vi har lært af lidar-striden i de amerikanske retssale

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
13. september 2018 kl. 10:44

På engelsk har man faktisk også ordet objective, så det er ikke specielt dansk.
Så vi har ordet linse som kan betyde 2 ting og ordet objektiv som er entydigt. Så det er vel ikke krampagtigt at bruge, specielt ikke i faglige sammenhænge?

Nej, det er fint. Men man behøver vel ikke nødvendigvis at gøre det. På engelsk har man rigtig nok "camera objective", men man siger "camera lens" om sådan et man putter på sit kamera. Også i nørdekredse. I hvert fald de steder jeg er stødt på.

Orden linse er latin for linse - altså planten, som har de der små buede frø, som ligner optiske linser eller nærmere omvendt.

Linse kager er opkaldt efter byen Linz i Østrig, så det er sådan set bare stavet forkert. Personlig har jeg aldrig smagt en.

14
12. september 2018 kl. 13:31

Og et objektiv består af en række linser.

  • eller spejle! På engelsk har man faktisk også ordet objective, så det er ikke specielt dansk. Så vi har ordet linse som kan betyde 2 ting og ordet objektiv som er entydigt. Så det er vel ikke krampagtigt at bruge, specielt ikke i faglige sammenhænge?
13
12. september 2018 kl. 10:46

Og et objektiv består af en række linser. På engelsk siger man linser, men kamera entusiaster herhjemme holder krampagtigt fat i at slå folk i hovedet, når de kommer til at tale om det, der rent faktisk er tale om, men som man af en eller anden grund har kaldt noget andet på dansk :-)

Det er helt klassisk. Vi er en klub og vi bruger de fine ord, så vi kan skille fårene fra bukkene. Gud nåde og trøste f.eks. den der kalder en drone for en drone inde på de danske (og engelsksprogede) dronesider. Det hedder en multirotor på dansk og en quad/hexa/octa-copter på engelsk. Der er heldigvis en strømning der går den anden vej og er mere inkluderende.

P.S. dette er nok årets mest OT tråd på ing.

12
12. september 2018 kl. 08:21

fise ned til bageren og købe 9 linser og placere dem i en rund cirkel foran mig, så tager jeg den derfra ;o)

(sorry for OT)

11
11. september 2018 kl. 15:40

Jeg forventer nogen opfinder linsesystemer som er fleksible, altså en form for bløde linser. Det vil totalt andre designet, da samme linse så kan bruges til alt fra mikroskop til tele. Sådan et system vil både kunne bruges i mobiltelefoner og i kameraer.

10
11. september 2018 kl. 14:56

Objektiver fotografere man i gennem.

Og et objektiv består af en række linser. På engelsk siger man linser, men kamera entusiaster herhjemme holder krampagtigt fat i at slå folk i hovedet, når de kommer til at tale om det, der rent faktisk er tale om, men som man af en eller anden grund har kaldt noget andet på dansk :-)

9
11. september 2018 kl. 14:49

*fotograferer ;-)

8
11. september 2018 kl. 09:32

Forbrugerne kommer til at skulle have tungen lige i munden når der skal vælges ny kameramobil. Flere kameraer behøver langt fra altid at være ensbetydende med bedre billedkvalitet. De ekstra kameraer vil ikke bidrage til at forbedre billedkvaliteten direkte, men primært til at give AI'en ekstra informationer, som så kan bruges til nye rummelige og dynamiske effekter, baggrunds bokeh, m.m. Så hvis man er til kraftigt efterbehandlede billeder er det nyttigt. Men, hvis man er mere til ægte fotografier, der fanger virkeligheden som den nu engang ser ud, vil jeg satse på en kameramobil, hvor alle pengene er gået til et enkelt topkamera med sensor, optik og billedstabilisering af bedste kvalitet.

4
10. september 2018 kl. 22:47

Der findes adskillige grænsetilfælde, hvor det kan være indviklet, eller decideret umuligt, at afgøre, om der er tale om en pleonasme eller ej, fx en rund cirkel (ingen menneskeskabt cirkel kan pr. definition være perfekt rund) og en rytter til hest (rytteren behøver ikke at sidde på sin hest), o.m.a.

3
10. september 2018 kl. 22:33

"Opsætningen er placeret med fem sensorer, som er opstillet i en rund cirkel..." Javel så!

2
10. september 2018 kl. 19:29

Shh!

Det er smart fordi æbleskroget har opfundet det...

1
10. september 2018 kl. 15:00

Det var vel HTC der var først med to kameraer. Det var i 2011.