Nye metoder til bekæmpelse af fattigdom belønnes med en Nobelpris

Årets nobelprismodtagere i økonomi: Abhijit Banerjee, Esther Duflo and Michael Kremer Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Media

Nobelprisen i økonomi går i år til Abhijit Banerjee, Esther Duflo og Michael Kremer for »deres eksperimentelle tilgang til at mindske global fattigdom«. Prisen hedder mere retteligt Sveriges Riksbanks pris i økonomisk videnskab til Alfred Nobels minde, da den ikke er indstiftet af Alfred Nobel selv.

Abhijit Banerjee, der er 58 år og født i Indien, og Esther Duflo på 46 år, der er født i Frankrig, deler ikke kun forskningsområde ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA – de danner også et ægtepar. De deler prisen med den 54-årige amerikaner Michael Kremer fra Harvard University – kun et par kilometer oppe ad vejen fra MIT.

Det var Michael Kremer, der i 1990’erne begyndte med en eksperimentel tilgang til at finde de bedste løsninger til bekæmpelse af fattigdom ved randomiserede forsøg på skoler i Kenya.

Abhijit Banerjee og Esther Duflo fulgte efter og udvidede metoderne, så de også har fundet anvendelse inden for bl.a. sundhed og landbrug.

Randomiserede forsøg er velkendte inden for mange videnskabelige discipliner. Men at udlede årsag-virkning-sammenhænge eller afdække de underliggende mekanismer kan være vanskeligt inden for økonomi.

Det er ikke mindst for deres forskning omkring dette, at de i år modtager Nobelprisen i økonomi.

Nobelkomiteen fremhæver, at de tre forskere har haft både stor direkte og indirekte betydning for at bekæmpe problemer forbundet med fattigdom.

Emner : Forskning
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten