Nye materialer: Tøjet holder dig kølig i sommervarmen

Til venstre ses almindeligt bomuldstekstiler, mens højre side er fremstillet af et nyt materiale der kombinerer teflon, titaniumoxid og polymælkesyre-plast. Illustration: S. Zeng et al./Science

Onsdag er på vej til at blive den femte meteorologisk tropedag med 30 grader eller derover i Danmark. Nogle elsker varme og sol, mens andre foretrækker det en anelse køligere.

Nu har en gruppe kinesiske materialeforskere udviklet et særligt tekstilmateriale, som besidder de helt rette egenskaber til at holde kropstemperaturen nede når du befinder dig i direkte sollys. Helt uden brug af aircondition eller andre energikrævende kølemidler.

Stoffet er en kombination af små fibre af titaniumoxid - som også bruges i solcreme, teflon og en polymælkesyre-plast, der er bionedbrydelig og mest er kendt som materiale til 3D-print. De tre materialer indlejres så i større fibre af mere regulære stoftyper.

Titaniumoxid og teflon reflekterer både ultraviolet og synligt sollys, mens polymælkesyre-plasten sørger for, at kroppen kan slippe af med den kropsvarme, der spredes som infrarød stråling. På et varmt kontor kan det være op til 60 procent af kropsvarmen, der udsendes som infrarød stråling.

I et nyt videnskabeligt studie, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science, har en testperson en vest, hvor halvdelen er dækket af den nye særlige materialekombination, mens den anden halvdel er fremstillet af regulær bomuld.

Efter en time i direkte sollys er kropstemperaturen steget fra 31 til 32 graders celcius med materialet, mens bomuldsdelen er steget til 37 graders celcius. Er det ikke vestens temperatur der er steget? Kropstemperaturen skulle vel gerne være omkring de 37 konstant.

Læs også: Intelligent tøj fjerner stank fra svedige sportsfolk

Køler både biler og kroppe

I en anden test blev en bil dækket med det nye materiale, mens en anden bil fik et kommercielt tilgængelig overtræk på, mens en tredje stod uden overdækning, alle tre fra klokken 11 om formiddagen til klokken 13 om eftermiddagen.

Temperaturen i den udækkede bil kom op på 60 grader, 57 grader med et standardovertræk, mens titaniumoxid-materialet kunne holde temperaturen nede på 30 grader i to timer.

Materialet er dog mest effektivt, når det er placeret direkte i forbindelse med huden, da varmen lettere kan transporteres væk. Køleeffekten er størst, når materialet placeres i direkte sollys.

»Teknologien kan problemfrit forbindes med moderne fremstillingsprocesser. Vi håber, vores produkter vil være tilgængelige om et år eller lignende,« siger Guangming Tao, materialeforsker ved Huazhong University of Science and Technology i Wuhan i Kina, i en pressemeddelelse.

Læs også: Nye små OLED-skærme på tøjet kan klare en tur i vaskemaskinen

Flere forgæves forsøg

Ideen om at lade tekstilmaterialer køle kroppen i stedet for aircondition er ikke helt nyskabende. Faktisk forsøgte et hold forskere fra Stanford University for fem år siden en lignende idé, hvor et nyt polyethylen-materiale, der er bedre kendt som husholdningsfilm, blev integreret i almindelige tekstiler.

Materialet havde den særlige egenskab, at det var godt til at lade kropsvarmen trænge igennem materialet og væk fra kroppen. Umiddelbart er løsningen dog endnu ikke blevet sat i kommerciel produktion.

Læs også: Harddisk med grafen-lag kan lagre ti gange så mange data

På universitet i Manchester har de forsket i, hvordan grafen kan bruges til både at indkapsle infrarød stråling fra kropsvarme - så du ikke kan spottes på et termisk overvågningskamera, men også hvordan du vender grafenmaterialets egenskaber, så det frigiver så meget infrarød stråling som muligt, og dermed holder kroppen kølet. Så vidt vides findes der dog endnu ikke grafenbaseret tekstiler på markedet.

Så indtil materialeforskerne har forfinet deres kølende tekstiler, må vi nøjes med en kold dukkert i havet eller tænde på for larmende blæser på kontoret.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg syndes at jeg har set noget ligende teknologi før. Problemet er næsten altid sanves og fremmet patikler når det skal bruge i praksise. Det sættes sig og blokere varmeflovet de forkerde steder.

Muligheden for at bruge grafen giver virklig nogle muligheder, hvis der er muligt at styre retningen af den små grefen plader - men det er nok også rimligt svært at prakticere!

Det er meget intrasant teknologi - men der skal helt sikkert bruges en del udviklingsarbejde!

  • 1
  • 1

Skal vi nu til at ødelægge verdenen mere med microplast og teflon?

https://ing.dk/fokus/giftige-fluorstoffer

Det er da totalt logikmodstridende at fortsætte misbruget. Ret komisk at fortælle vidt og bredt om teflons skadelige virkninger på alle økosystemer for derefter totalt ukritisk at fortælle facineret om dette nye 'vidundermateriale'.

Lad os aldrig håbe det bliver en kommerciel success, snarere at der bliver lovgivet mod det i dets nuværende form.

  • 8
  • 7

Kære Nikolaj Haugsten

Man skal passe på med at opdele verden i godt og ond. Alle materiale har som realt god og dårlige eneskabe alt efter hvor og hvornår de pårvirker ders omgivelse.

Godt ingeniørarbejde er kundst hvor man laver den rigtig vej med hensyn til disse eneskabe.

Potentialet for at lave køling med en løsning, der bruger nul energi er værd at udforske!!

  • 7
  • 1

"Køleeffekten er størst, når materialet placeres i direkte sollys." Ja, for det væsentligste er at det reflekterer sollyset. Dette tøj må se særdeles blændende hvidt ud.

  • 2
  • 5

Køb en større blæser og sæt den til at køre ved lavere hastighed.

Jeg synes i øvrigt det virker mærkeligt at de sammenligner med bomuldstøj i stedet for den slags sportstøj folk løber rundt i.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten