Nye målinger frikender store vindmøller for lavfrekvent bulder
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nye målinger frikender store vindmøller for lavfrekvent bulder

Store vindmøller på 2 MW og derover udsender ikke mere lavfrekvent støj end små vindmøller relativt set. Det fastslår Grontmij Acoustica i en ny analyse af støjdata fra 213 vindmøller.

Dermed går resultatet stik imod konklusionerne fra en række Aalborg-forskere, som baseret på ældre målinger fra 65 møller så sent som i 2011 har konkluderet, at jo større vindmøller, des mere lavfrekvent støj relativt set.

Læs også: Professor: Kæmpemøller giver alt for meget lavfrekvent støj

Seniorkonsulent Bo Søndergaard fra Grontmij har netop præsenteret de nye resultater på en international konference om støj og vindmøller, og han påpeger, at resultatet er statistisk signifikant og meget validt i forhold til de tidligere undersøgelser:

»Vores resultater viser, at forholdet mellem den totale lyd og lavfrekvent støj er det samme for små og store vindmøller. Derfor behøver naboer til store vindmøller ikke frygte for, at møllerne giver relativt mere lavfrekvent støj,« siger han.

Bo Søndergaard eksemplificerer det med, at der kommer mindre lavfrekvent støj hos naboerne fra én stor 2,3 MW-mølle end fra tre mindre vindmøller på 750 kW. Store vindmøller defineres i denne sammenhæng som møller med en effekt over 2 MW.

Da store vindmøller støjer mere end små vindmøller ved 8 m/s, kan man ikke umiddelbart sammenligne frekvensfordelingen. Derfor foretager man en normering, der skubber frekvensfordelingerne, så de ligger oven i i hinanden. Illustration: Grafik: Lasse Gorm Jensen

Grontmij-konsulenten forklarer, at analysen både rummer flere og nyere vindmøller end den gamle rapport, og at han har udeladt målinger af prototyper, fordi de ikke stilles op ude blandt folk og ikke er støjmæssigt optimeret. Resultaterne ser desuden ud til at vise en lille fordel til de nyeste modeller set som en gennemsnitlig vurdering.

»Vores resultater sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt det overhovedet var nødvendigt at indføre de gældende krav til lavfrekvent støj fra vindmøller i 2011, da det ikke er den lavfrekvente støj, der giver begrænsningen,« siger han.

Der har længe eksisteret regler for støjbelastning fra vindmøller af nabobeboelser, som angiver grænser for det totale lydspektrum.

Læs også: Nye regler skal dæmpe lavfrekvent vindmøllestøj

Bo Søndergaard har beskæftiget sig med vindmøllestøj i mere end 25 år og har tidligere været ansat hos Delta og involveret i det projekt, som skabte store diskussioner mellem netop Delta og MiIjøstyrelsen på den ene side og lydforskere på Aalborg Universitet på den anden om netop lavfrekvent støj fra vindmøller.

»Jeg mener, at reglerne mere var et resultat af en oppisket diskussion end af faglige argumenter i en situation, hvor myndighederne havde svært ved at tage en beslutning,« siger han.

Han tilføjer dog, at reglerne er et godt værktøj, der definerer et niveau for beskyttelse, hjælper myndighederne i sagsbehandlingen og sætter grænser, når der skal udvikles nye vindmøller.

Læs også: Forskere i åben strid om støj fra vindmøller

Bo Søndergaard har også set på, om de nye krav har ført til, at mølleprojekter med nye, store vindmøller udsender mindre støj i dag. Konkret har han set på støjmålinger fra seks mølleprojekter – tre rejst før og tre rejst efter reglernes ikrafttræden.

Disse analyser afslører ikke nogen forskel i lydniveauet hos nærmeste nabo – hverken når det gælder total støj eller lavfrekvent støj. I alle projekterne holder den lavfrekvente støj hos nærmeste nabo sig langt under grænseværdierne.

Men man kan vel ikke afvise, at reglerne har betydet, at fabrikanterne har fået mere fokus på problemet?

»Nej, det kan man ikke. Men man kan altså ikke se det på de målinger, vi har foretaget siden 2012,« siger han.

Bo Søndergaard peger på, at støjmålinger traditionelt foretages ved en vindhastighed på 8 meter i sekundet. Men kigger man på nyere målinger ved en højere vindhastighed, nemlig 10 meter i sekundet, så støjer de små vindmøller under 2 MW faktisk mere, fordi de yder maksimum ved denne vindhastighed eller endnu højere.

Store, moderne landmøller over 2 MW, som effektreguleres trinløst via drejelige vinger (pitch-regulering), yder typisk maksimalt ved 8 meter i sekundet og støjer derfor maksimalt der.

»Derfor tyder det på, at den støj man reelt oplever fra de små møller, kan være større end man hidtil har antaget – både hvad angår den totale støj og lavfrekvent støj,« siger han.

"Store vindmøller på 2 MW og derover udsender ikke mere lavfrekvent støj end små vindmøller relativt set."
Hvad menes der med "relativt set"?

  • 4
  • 3

Med "relativt set" menes vel, at store møller på 2 MW kun støjer knap dobbelt så som en mølle på 1 MW.
Så store møller støjer altså mere end små møller.

  • 5
  • 2