Nye målinger afslører 75 pesticider i det danske grundvand
Danske Regioner har i en ny undersøgelse fundet 129 stoffer i grundvandet, og 75 af dem har man ikke tidligere opdaget. Samtidig viser tallene fra regionerne, at fem af de ti hyppigst fundne stoffer i undersøgelsen er de nye stoffer.
Det er et resultat, der understreger, at vores lovgivning på forureningsområdet måske ikke har været så ambitiøs, som vi troede, og det kan få konsekvenser for kvaliteten af drikkevandet. Det mener Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor ved institut for vand og miljøteknologi på DTU.
Læs også: Sundhedsskadeligt stof fundet i to drikkevandsboringer: Minister vil have alle vandværker undersøgt
»Det kan blive endnu sværere for visse danske vandværker at levere vand under grænseværdierne. Flere steder i hovedstaden er man nødt til at blande vandet op med rent vand, for at sikre, at koncentrationerne er under grænseværdien. Og hvis det nu viser sig, at der er flere stoffer i vandet, end man troede, eller at det rene vand også er fyldt med pesticider, så er det et stort problem at skaffe nok rent vand.« siger han.
Desphenyl-Chloridazon, 356 påvisninger.Hyppigste pesticider i Danske Regioners undersøgelse
Metalaxylsyre (CGA 62826), 277 påvisninger.
N,N-Dimethylsulfamid (DMS), 268 påvisninger. (NY)
2,6 Dichlorbenzamid (BAM), 262 opvisninger.
Chlorothalonil-Amidsulfonsyre (R417888), 230 påvisninger. (NY)
Methyl-Desphenyl-Chloridazon, 178 påvisninger.
1,2,4-Triazol, 133 påvisninger (NY).
Dithiocarbarnate als CS2, 108 påvisninger. (NY)
Bentazon, 104 påvisninger.
Saccharin, 104 påvisninger (NY).
Rensning er ikke en løsning
I vandsektorens brancheorganisation, Danva, er direktør Carl-Emil Larsen ikke overrasket over resultatet, da han længe har haft mistanke om et stort mørketal af pesticider i vandet. Men også han er bekymret for fremtidens vandkvalitet. For selv om mange af de 129 stoffer, der er fundet i grundvandet, kan renses bort med aktivt kul, hvis de skulle ende i drikkevandet, så er det ikke gratis
»Det er et rigtig ærgerligt resultat, for vi vil gerne levere sundt vand til borgerne. Og hvis der er giftige stoffer i vandet, der skal renses fra, så betyder det i sidste ende, at vandregningen bliver dyrere,« siger han.
»Vi mener heller ikke, at man skal rense mere, end der er behov for. Muligheden for at rense skal ikke begrænse beskyttelsen mod forurening«.
Læs også: Danmark fortynder sig ud af pesticidproblemet - er det tid til at rense vandet?
Heller ikke Hans-Jørgen Albrechtsen anser øget rensning for en løsning. Men det kan blive nødvendigt, mener DTU-professoren:
»Selv hvis vi forbyder samtlige pesticider i morgen, så forsvinder vores nuværende problemer ikke over natten. Hvis der er skadelige stoffer i vandet nu, så bliver vi nødt til at behandle det for at undgå problemerne i de kommende 20-30 år,« siger han.
Undersøgelsen giver mulighed for at løse problemet
Regionerne har udført undersøgelsen på baggrund af en kortlægning af 350 pesticidstoffer, der er brugt i Danmark fra 1960’erne og frem. Deraf har man testet for de 233, der er teknisk mulige at undersøge for og de fem regioner har foretaget 639 prøver fra 102 pesticidpunktkilder fordelt over hele landet.
Læs også: Pesticid-mareridt: Vi finder forurening af drikkevandet fem gange oftere på bare et år
Punktkilderne er særligt udsatte områder tæt ved maskinstationer, gartnerier eller lignende steder, hvor risikoen for forurening er stor. Det betyder, at resultatet ikke nødvendigvis er repræsentativt, men det gør bestemt ikke undersøgelsen mindre interessant ifølge Hans-Jørgen Albrechtsen.
»Jeg synes, at det er meget positivt, at man er begyndt at kigge nærmere på punktkilder, da det giver mulighed for at fjerne truslerne mod drikkevandet, eksempelvis ved at lave afværgeboringer. Der har været stort fokus på at monitorere boringerne, og det giver også en vigtig viden om, hvilke stoffer, der kan ende i drikkevandet. Men det er dyrt, og man er nødt til at gøre sig overvejelser om, hvad man skal bruge den viden til,« siger Hans-Jørgen Albrecthsen.
