Nye lyspulser kan give ti gange hurtigere fibernet

Et hold forskere fra den schweiziske École Polytechnique Fédérale de Lausanne har påvist en ny metode til at øge kapaciteten af fiberkabler, skriver ScienceDaily på baggrund af forskernes videnskabelige artikel i Nature Communications.

De har nemlig set en mulighed for at tidoble hastigheden i fiberen ved at pakke pulserne bedre – en opgave, som forskere over hele verden har arbejdet på i årevis med mere eller mindre held.

I kommunikationssystemer må pulserne af lys ikke ligge for tæt, da de derved kan forstyrre hinanden og ikke kan aflæses korrekt efter transmission gennem et kabel. Derfor er der i dag et stort tomrum i kablerne, som forskerne gerne vil udnytte.

At pakke pulserne rigtigt har været noget af en udfordring, men de schweiziske forskere ser ud til at have haft succes med at frembringe en slags puslespilsløsning, hvor spidse pulser kan sendes af sted hurtigere efter hinanden end normalt, uden at der opstår mærkbar interferens.

Faktisk mener de at kunne udnytte fiberen fuldstændigt, så der ikke er spildplads i kablet – og har de ret i det, vil det som nævnt kunne medføre en mulig tifoldig dataoverførselshastighed.

Læs også: Almindelige LED-pærer kan fremtrylle dataoverførsler i gigabit-ligaen

En af de involverede forskere, Camille Brès, fortæller, at siden dataoverførsel via fiber kom frem i 1970’erne, er datahastigheden i snit blevet tidoblet hvert fjerde år.

»Men gennem de seneste år har vi nået en flaskehals, som forskere over hele verden forsøger at komme igennem,« siger hun.

Gennembruddet er baseret på pulser, der er beskrevet ved en sinc funktion (sinc(x)=sin(x)/x). Denne puls er et specialtilfælde for mere generelle Nyquist-pulser, der er opkaldt efter svenskeren Harry Nyquist, som sammen med Claude Shannon spillede en stor rolle i udviklingen af digital kommunikation i 1930'ern og 1940'erne.

Det betyder, at pulserne har en spidsere form end normalt, så de kan passes sammen som puslespilsbrikker. Det medfører stadig en smule interferens, men ifølge forskerne er det ikke så meget, at det får nævneværdig betydning på modtagersiden.

Teorien er velkendt, men det skulle være første gang, det er lykkedes i praksis at få et så fornuftigt resultat ud af ændringen af pulserne.

Et af de helt afgørende resultater er, at forskerholdet anviser en simpel metode til at generere de eftertragtede sinc-pulser med en laser og en modulator, så de bliver 99 pct. perfekte.

Læs også: Ny dansk verdensrekord i højhastighedssignaler

Når sinc-pulserne er eftertragtede at bruge, skyldes det, at de er karakteriseret ved at have et firkantet frekvensspektrum.

Fordelen ved denne metode i forhold til andre metoder til at øge kapaciteten i optiske fiberkabler er endvidere, at teknikere ikke behøver at pille ved de eksisterende fibre – det kræver blot en ny type sender at få pulserne rigtigt af sted.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er jo imponerende med så høje hastigheder, og udbyderne har jo travlt med at skrue op på hastighederne, og dermed priserne. De fleste ligger jo bag en router, og det trådløse modem i disse bærbare genererer næppe ret meget over 72 mbps, så lige nu er det kun prisstigneíngner vi har "glæde" af, med mindre man har et kabel direkte ind i maskinen.

  • 0
  • 2

Med 10 gange større hastighed må de gamle pulser have været ret forfærdelige. Det er måske det begrænsede frekvensspektrum, som giver fordelen særligt ved lange kabler, fordi pulsen så ikke tværes ud af gruppeløbetidsforvrængning.

  • 0
  • 0

De fleste ligger jo bag en router, og det trådløse modem i disse bærbare genererer næppe ret meget over 72 mbps

De omtalte hastighedsgevinster har næppe direkte relevans til slutbrugernes situation, men mere ifbm backbone.

Det sagt, så er de iboende begrænsninger i consumer-grade routere desværre ikke kun begrænset til den trådløse tophastighed - den beskedne maskinkraft i sådan en 200-kroners router ses adskillige andre steder. Eksempelvis ved torrent-brug, hvor mængden af åbne connections kan tvinge den lille processor i knæ, eller ifbm firewallens stateless packet inspection af datastrømme, som mig bekendt også kræver hestekræfter. Ved almindelig surfing eller download af DVD-imagefiler (eksempelvis Linux-installdisks) kan man vist godt forvente at få 100 mbit througput WAN-LAN, og dermed fuld nytte af f.eks. en Waoo-fiberforbindelse. Jeg vil henvise til http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/rout... for yderligere info omkring SOHO-routeres formåen.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten