Nye kostråd: Skær ned på ris og pasta
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nye kostråd: Skær ned på ris og pasta

Det tidligere råd 'spar på fedtet' skal nu specificeres til 'spis mindre mættet fedt', og 'spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød - hver dag' bliver til 'vælg fuldkorn', når fødevareminister Karen Hækkerup (S) i morgen offentliggør de nye kostråd.

Det skriver Politiken, der er kommet i besiddelse af de kommende kostråd, med det forbehold, at rådene kan være ændret, når de endelig bliver offentliggjort i morgen.

Læs også: Top-forskere rammer pæl gennem fedt-forskrækkelsen

Rådene vil stadig ligge tæt op ad de nuværende fra 2005. Men rådet om at skulle spise fra kostpyramidens nederste kategori, der var baseret på produkter med højt indhold af kulhydrater, er blevet kritiseret af eksperter, fordi det kunne give anledning til at tro, at det var sundt hver dag at fylde sig med pasta.

Det vil fremover heller ikke være ligegyldigt, hvilke former for fedt man spiser. Umættet fedt skal man ikke nødvendigvis spare på længere, men derimod skal man skære ned på det mættede fedt i kød og mælkeprodukter.

Læs også: Ny viden: Franskbrødet kan dræbe

Mættet fedt fra animalske produkter er dog ikke det eneste fra dyreriget, der ifølge de nye anbefalinger til kosten skal skæres ned på. Det gælder også mængden af forarbejdet kødpålæg til madpakken, hvor for stort indtag har vist sig at øge risikoen for visse kræfttyper.

Rødt kød fra okse, kalv, lam og svin, går heller ikke fri i de kommende kostråd. Spiser man for meget, kan det også øge risikoen for kræft, og derfor lyder anbefalingerne, at danskerne maksimalt spiser 500 gram om ugen, svarende til to store røde bøffer.

Læs også: Danske kostråd farligere end fedt og flæskesteg

Særligt danske mænd er storforbrugere af røde bøffer. Hver danske mand i alderen fra 18-74 år spiser gennemsnitligt 140 gram kød hver dag. Her er vel at mærke tale om det farlige, røde kød og produkter lavet af det. Desuden spiser mændene gennemsnitligt 26 gram fjerkræ om dagen.

Kvinderne holder sig mere tilbage og nøjes med at spise 82 gram rødt kød og 21 gram fjerkræ dagligt, viser opgørelser fra DTU Fødevareinstituttet.

Kød udgør en stor del af den såkaldte stenalderkost, der har medvind for tiden.

Læs også: Pølser og skinke skal fjernes fra middagsbordet

Emner : Fødevarer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Spiser man for meget, kan det også øge risikoen for kræft, og derfor lyder anbefalingerne, at danskerne maksimalt spiser 500 om ugen, svarende til to store røde bøffer.

500 hvad? 500 bøffer?

 • 0
 • 5

Gad vide hvor lang tid der går med tilfældigt gætteri og overtro inden man begynder at behandle ernæring som en videnskab...

Der er heldigvis forskere som lader sig lede af beviserne i stedet for at hænge fast i fedt-forskrækkelsen fra 50'erne, læs f.eks.:
http://eatingacademy.com/start-here
http://www.dietdoctor.com/how-to-lose-weight
http://www.sott.net/article/242516-Heart-s...

Det er min personlige erfaring at hvis man spiser modsat af statens kostråd (Mere mættet fedt, mere protein, mere salt, ingen kulhydrat) så forbedres alle målbare sundhedstegn, så jeg kan kun konkludere at statens kostråd er skadelige og staten intet ved om ernæring.

Man kan nemt lave god mad uden kulhydrater, tag et kig på http://www.madbanditten.dk/

 • 4
 • 3

Som den gamle vittighed siger:
-Hvordan kan man blive 100 år gammel?
-Ved at forsage god mad, alkohol, tobak og sex!
-Jamen, hvorfor i alverden skulle man så leve i 100 år?

 • 1
 • 0

Ris: Well, i asien spiser man ikke hvide ris i store mængder og dem der gør bliver fede og får dårligt hjerte, lige som vesterlændinge.
Pasta: Nej i italien spiste man ikke store mængder pasta, det er en amerikansk opfindelse som er blevet exporteret til italien, hvor de også bliver fede af skidtet. Den lidt mere oprindelige middelhavskost bestod af store mængder fedt, kød og fisk, samt meget lidt raffineret kulhydrat.

Det er dog 100% rigtigt at sundhedsproblemerne relateret til kost er blevet meget værre efter staten begyndte at diktere hvad der er sundt tilbage i 1950 og det kun er blevet værre siden.

Sjovt nok startede man produktionen af kunstige transfedtsyrer tilbage i 1910 hvor man begyndte at erstatte det naturlige mættede fedt med magerine og jeg tror stigningen i hjertesygdomme i starten af 1910 tallet kan spores tilbage til netop kunstige transfedtsyrer og at det var det kunstige fedt der fik Ansel Keys til at se sig sur på alt fedt.

Jeg tror at stort set alle problemer med kost kunne fjernes helt ved at glemme alle kost-råd og madvarer som er opstået siden 1910, det ville f.eks. betyde at måltiderne ville bestå af langt mere dyrefedt, mere organ kød, langt mindre sukker og mindre forædlede kulhydrater.

 • 7
 • 0

"Her er vel at mærke tale om det farlige, røde kød og produkter lavet af det"

Tales der egentlig bare om kødtypen eller om hvorvidt kødet er gennemstegt?

 • 3
 • 0

Altså rapperen Joker J. Det er noget i retning af
"Her er en kur til dem der synes de er for fede: Hold op med at æde"

Jeg tror han har ret. Det er sgu ikke så vigtigt hvad man spiser, bare man spiser varieret (der har de da ramt rigtigt med kostrådene), og så at man ikke spiser alt alt for meget. Så er det sgu lige meget om det er god fisk, ris, pasta eller fuldkorn - hvis man propper sig med lortet, så skal man sgu nok får det skidt alligevel.

De råd der hver måned rammer medierne, som totalt modsiger dem fra sidste måned, gør at folk griner ad dem, og ikke tager noget af det seriøst. Om det er forskerne eller medierne eller begge, der gør sig skyldige i det, ved jeg ikke, men jeg kan heller ikke rigtig tage noget af det seriøst.

Den med risene var rigtig slem. Men der er jo sådan set ikke noget i vejen med at teste for giftstoffer i ris, men derfra og så til at anbefale et eller andet vil jeg stadig mene, at der burde være lidt længere.

 • 3
 • 1

Gad vide hvor lang tid der går med tilfældigt gætteri og overtro inden man begynder at behandle ernæring som en videnskab...

'Rigtige' kost er på ~50 år flyttet fra 1960-70'ernes mikro-makro (daoistiske principper) til en socialistisk pyramide model i form af Karen Hækkerup's kostråd 2013.

I dette årtusinde er vi flyttet mod en lidt smårådden bule kaldet "fødevareindustri".

Industri er lig med en fabrik..
- ind kommer råvarer + fyld + holbarhedsserum
- ud kommer ringe indhold+glitrende indpakning+massiv PR-budget

Der er utroligt mange penge-, lobby-, politiske og økologiske interesser sammenblandet i en pærevælling.

Den kloge holder sig til helt almindelige grøntsager/rodfrugter/kød/fjerkræ/fisk + gryn etc, og lave mad evt. med Frk. Jensens kogebog in mente, og uden at spilde tid på de sidste ~50 års kostvrøvl. Det koster 0, er en vane + lidt ta'r mere tid end at guffe hos pølsevognen/WopperParadis/Grillen.

Køb aldrig for billig eller dårlig råvare - usundt +spild af tid.

 • 1
 • 0

Det er lidt lige som at sige at:
"Her er en kur til dem der synes de er for fattige: Køb billigt og sælg dyrt"

Det er både rigtigt og komplet værdiløst.

Selvfølgelig skal man holde op med at æde hvis man skal tabe sig, men det sker ikke hvis man render rundt med lavt blodsukker og har det elendigt hele tiden, hvilket er resultatet af den normale høj-sukker kost som staten og andre kost-ignoranter anbefaler.

Hele emnet forplumres af at der er meget stor forskel på hvor meget sukker folk kan tåle uden at tage skade af det, så en acceptabel dosis for en person er nok til at skabe insulinresistens hos en anden.

Lige som der er nogle der kan ryge hele livet og blive 100 er der folk der kan leve af raffineret kulhydrat, men det betyder ikke at hverken rygning eller kulhydrat er sundt.

 • 2
 • 0

Ingen ved hvad man skal spise.

Palæo- diæter, vegetarer og staten skyder alle i vidt forskellige retninger. Det eneste de er enige om er at trans-fedt er farligt.

Et råd jeg fik fra en ernæringsekspert var at undgå kulhydrater om aftenen. Du får dem ikke brændt af, og så bliver de omdannet til fedt.

Et anden ting jeg er begyndt at undgå er sukker, med det resultat at jeg aldrig rigtig går og føler mig sulten. Måske man kan træne sig til at køre på fedt laget?

Mens vi er ved at gætte, så kan man ikke undgå at få den tanke at en kynisk stat, med fordel ville kunne lade folket spise en blod-props fremmende diæt. Det er en stort set symptomfri sygdom, og så dør man, uden at bruge en masse penge på pension og lange sygdomsophold der kommer inden man dør af langt værre ting.

 • 0
 • 0

.. Ham.. Hej skatter.. hva' så .. er du klar med noget lækkert til far .. jeg er skrup sulten..

.. Hende.. der er luft frikadeller med sky sovs..deserten må vente til de små sover..

..Ham.. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???

 • 0
 • 1

Et råd jeg fik fra en ernæringsekspert var at undgå kulhydrater om aftenen. Du får dem ikke brændt af, og så bliver de omdannet til fedt.

Det passer ikke. Det har intet at sige hvornår du spiser dem, og om det er kulhydrater eller andre steder du får dine kalorier fra.

 • Spiser du flere kalorier end du forbrænder, så tager du på.
 • Spiser du færre kalorier end du forbrænder, så taber du dig.

Mere er der ikke i det.

Når vi bare snakker om vægt, så er det sådan set ligegyldigt hvad du spiser og hvornår du spiser det. Det er selvfølgelig nemmere at holde et ordenligt kalorieniveau ved at spise sundt, da du så kan spise mere, og vil føle dig mæt (og i øvrigt have det bedere), end hvis du spiser chips og slik.

Man kan ikke øge forbrændingen eller snyde kroppen ved at spise bestemte ting på bestemte tidspunkter, som nogle vil påstå. Den slags har så lille betydning, at det ikke gør nogen forskel.

Det der betyder noget, er hvordan man overordnet spiser.

 • 0
 • 2

Du tager fejl når du siger at det ikke betyder noget hvilken form for energi man indtager, der er meget stor forskel på hvordan kroppen reagerer.

Hvis du tvivler, så prøv at forestille dig at indtage al din energi som alkohol.

Problemet med kulhydrater, særligt rent (nul fiber) sukker eller stivelse, er følgende:

 • At de meget hurtigt bliver optaget i blodet som blodsukker
 • Normalt er der ca. 5g blodsukker i hele kroppen, ret meget mere er giftigt.
 • Kroppen forsvarer sig mod forgiftningen ved at oplagre det overskydende blodsukker som glykogen og fedt, det sker ved at hælde insulin ud i blodet.
 • Insulin driver hurtigt blodsukkeret ned, men det tager tid at rense insulin ud af blodet og det betyder at man oftest vil have insulin i blodet længe efter blodsukkeret er kommet under det normale niveau.
 • Lavt blodsukker gør folk sultne og trætte (alle der er lidt sløve et par timer efter en stivelses-rig morgenmad/frokost har oplevet dette)
 • Når man er sulten og træt er man tilbøjelig til at spise en lille snack.
 • Hvis den snack man spiser er sukker, så kører insulin toget igen, denne gang med lidt mere insulin i blodet.

Insulins opgave er at hæmme frigivelsen af energi fra kroppens lagre, så jo mere insulin man har i blodet, jo sværrer er det at tabe sig, derfor skal man sørge for at lade være med at spise noget der giver kroppen behov for at producere insulin, hvis man ønsker at tabe sig.

Selvfølgelig er der andre hormoner end insulin involveret i reguleringen af fedt lagrene og blodsukkeret og selvfølgelig kan det lade sig gøre at tage på uden at indtage kulhydrat, men kontrol med insulin er langt det største håndtag på den maskine.

 • 1
 • 0

Du tager fejl når du siger at det ikke betyder noget hvilken form for energi man indtager, der er meget stor forskel på hvordan kroppen reagerer.
...
Når man er sulten og træt er man tilbøjelig til at spise en lille snack.
...

Jeg specificerede netop, at hvad du vælger at spise selvfølgelig har indflydelser på hvordan du har det, og hvor nemt det er ikke at få for mange kalorier.

Jeg snakker om vægt-ændring (i fedt, ikke muskler), og antaller kalorier er det eneste der har signifikant betydning.

Når ugen er gået, er det afgørende, hvor meget energi du har indtaget, og hvor meget du har forbrændt. Om det var nemt eller svært, om du har det godt eller skidt, eller om du er sund eller syg, er en anden sag.

Tricks med at spise bestemte ting, på bestemte tidspunkter, for at påvirke forbrændingen og andet, får du intet ud af.

 • 0
 • 1

Insulins opgave er at hæmme frigivelsen af energi fra kroppens lagre, så jo mere insulin man har i blodet, jo sværrer er det at tabe sig, derfor skal man sørge for at lade være med at spise noget der giver kroppen behov for at producere insulin, hvis man ønsker at tabe sig

Det er her værd at bemærke at insulin også regulerer mængden af lipider i blodet. Hvis man hælder en masse fed mad indenbords får man også et insulin boost, hvorved lipiderne gemmes som triglycerider i fedtcellerne.

Problemet med kostrådene er at de forleder folk til at tro at de kan spise sig sunde. Der burde være meget mere fokus på motion. Skeletmuskulaturen har en meget større kapacitet til at lagre (og bruge) glucose end leveren, så hvis man vil undgå store udsving i blodsukker/insulin skal man have musklerne sat igang.

 • 1
 • 1

Jens: Det du kalder tricks er forskellen på om man er mæt og fuld af energi eller sulten og træt, ved samme indtag af energi.

Selvfølgelig kan man tabe sig med en kost bestående af 100% sukker, men det er overordentligt ubehageligt og derfor er det ikke en god løsning.

Martin: Så vidt jeg ved er der ingen insulinrespons på indtag af fedt, det er første gang jeg har hørt den påstand, har du en kilde?

Insulins vigtigste funktion er at sænke blodsukkeret, så derfor er der ingen insulin involveret i optag af fedt, da det ikke påvirker blodsukkeret.

Se f.eks. den fine graf her for et eksempel på hvordan et høj-fedt og et høj-kulhydrat måltid påvirker blodsukkeret: http://www.edify.net.au/low_carb_science_b...

Det lader til at du tror man kan motionere sig slank og sund, det mener jeg er meget forkert. Det er min erfaring at man typisk tager på af motion og at det er umuligt at tabe sig ved at spise forkert, ligegyldigt hvor meget man motionerer.

Her er et fint foredrag af en læge der blev tyk og insulin-resistent, selv om han spiste efter low-fat kostrådene og motionerede flere timer om dagen:
http://www.ted.com/talks/peter_attia_what_...

Nu jeg er ved det så er der også et fint lille foredrag af en forsker i fedme som forklarer hvorfor sukker er specielt farligt: http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

Andreas, der lavede den første graf jeg linkede til, fortæller hele historien om grafen her:
http://www.youtube.com/watch?v=FSeSTq-N4U4...

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten