Nye grundforskningscentre skal vise vejen til nybrud inden for nanooptik og katalyse

Plus23. oktober 2019 kl. 11:002
Nye grundforskningscentre skal vise vejen til nybrud inden for nanooptik og katalyse
Denne struktur designet af Ole Sigmunds forskningsgruppe fra DTU Mekanik kan koncentrere lys i et område, som er mange gange mindre end diffrationsgrænsen kendt fra klassisk optik, og dermed gøre det lettere at integrere elektronik og fotonik. Illustration: DTU Fotonik.
Danmarks Grundforskningsfond har udpeget ti nye højprofilerede forskningscentre. To placeres på DTU. Tre skal studere katalyse i meget forskellige afskygninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

At stå i spidsen for et grundforskningscenter er noget nær den største blåstempling, en dansk forsker kan få. Det giver nemlig en langsigtet finansiel opbakning til et selvvalgt forskningsområde uden snærende bånd. Det sker dog først efter en hård evalueringsproces, der er med til at fremhæve eksklusiviteten.

Da Danmarks Grundforskningsfond i foråret 2018 inviterede forskere til at indsende interessetilkendegivelser om at stå i spidsen for et nyt grundforskningscenter eller Center of Excellence, som er den officielle betegnelse, responderede 133.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
Videnskabsredaktør -
24. oktober 2019 kl. 11:21
Videnskabsredaktør

Hvordan ser mon budget og bemanding ud

Alt det skal forhandles endeligt på plads mellem Danmarks Grundforskninsgfond (DG) og det universitet, hvorpå centeret får til huse.

Der er ca. 10 mio. kr til hvert center om året - nogle lidt mere. I første omngang i seks år. De fleste centre vil nok blive forlænget i yderligere fire år på samme niveau, hvis de består evalueringen.

Pengene vil gå til drift, dvs. lønninger og driftsmidler, men ikke eller nok kun i mindre omfang til store investeringer i nyt udstyr. NanoPhoton vil f.eks. benytte det udstyr som findes allerede findes i DTU's renrum til produktion af de nye strukturer.

Jeg gætter på, at det nye katalysecenter på DTU bla. vil benytte de nuværende meget dyre elektronmikrosoper, som universitetet råder over.

Alle centre skal også bruge store computere, men disse findes også flere steder.

Forhandlingerne mellem universitet og DG skal også afklare, hvordan centrets forksning kan fortsætte efter DG-bevllingerne ophører - den såkaldte inlejring.

Det er ofte de svære forhandlinger, for på den måde ligger tildelingen af et DG-center også et bånd på universitetes fremtidige ansættelser, som universiteterne generelt ikke er glade for.

1
24. oktober 2019 kl. 10:09

spændende.

I lighed med artiklens beskrivelse for eet center, så ville det være interessant at få tilsvarende for de øvrige centre. Hvordan ser mon budget og bemanding ud ? med kr.65 mio i gennemsnit, så er der jo grænser både for bemanding og udstyr. Hvordan ser det mon ud for hvert center ? Jeg tænker fordelingen: 2 mand + dyrt udstyr, eller 20 mand + billigt udstyr ?