Nye Galileo-billeder af Io

De nyeste resultater og billeder fra Galileosonden blev præsenteret på den amerikanske geofysiske forenings årsmøde i San Francisco i sidste uge. Heriblandt det hidtil bedste farvebillede af en af Ios flere hundrede vulkaner.

Galileo har været i kredsløb omkring Jupiter i seks år. I august og oktober i år passerede sonden tæt forbi Ios poler. Under forbiflyvningerne steg antallet af ladede partikler pludselig med en faktor ti, da Galileo passerede sporet af de magnetiske feltlinier mellem Jupiter og Io. Forskerne har konverteret disse partikelstrømme til lydbølger, for at kunne studere deres mønstre.

Ifølge Dr. Donald Gurnett fra Iowas Universitet, kan man normalt kun høre en fløjtende lyd, som angiver Jupiters radiobølgestråling, men når sonden passerer polerne, høres en enorm brølen, som pludselig stopper igen. Han sammenligner det med den pludselige larm fra en stor strømgenerator.

Områderne med de store koncentrationer af ladede partikler er der, hvor elektroner og ioner kommer op fra Ios tynde atmosfære og følger feltlinierne fra Jupiters stærke magnetfelt, som indvirker på Io.

Nye målinger af magnetfeltet fortæller forskerne noget om månens smeltede centrale kerne og vulkanskyerne. Ifølge Dr. Margaret Kivelson fra Californiens Universitet, har Galileo fundet elektriske strømme, der flyder langs de magnetiske feltlinier over to områder med vulkansk aktivitet på Io. Det tyder på, at materiale, som kastes højt op fra udbruddene, påvirker ledningsevnen mere end 100 kilometer over overfladen. Denne effekt mener Kivelson måske kan bruges til at søge efter nye aktive røgskyer.

Ruterne i november over nordpolen og i oktober tæt ved sydpolen blev valgt netop for at kunne indsamle data til at bestemme, om Io skaber sit eget lille magnetfelt inde i Jupiters store, som månen er påvirket af. Ifølge Kivelson kan den teori nu afvises, da der ikke fandtes noget selvstændigt magnetfelt. Det betyder, at Ios smeltede jernkerne ikke har den samme slags konvektionsvendinger, som Jordens har, hvilket netop er det som skaber Jordens magnetfelt. Dette passer med forskernes teori om, at Ios kerne bliver opvarmet udefra på grund af bevægelser i lagene omkring kernen.

Varmen inde i Io skabes af Jupiters gravitionelle påvirkning af Io. Dette gør den til det mest vulkansk aktive legeme i solsystemet. Et nyt farvebillede af det store vulkankrater Tupan Patera, viser forskelligt rødt, grønt, gult og sort overflademateriale, der er blevet aflejret ved det vulkanske møde mellem smeltet klippemasse og svovlforbindelser. Tupan er navngivet efter den Brasilianske gud for torden og er en af Ios mest aktive vulkaner.