Nye fund af PFAS: Advarsel mod at spise kød og grøntsager fra Thyborøn og Harboøre Tange

Luftfoto af området lige syd for Thyborøn, hvor de to røde markeringer viser lossepladsområdet, som afgiver PFOS. Illustration: Region Nordjylland

Lemvig Kommune har i prøver fra drænsystemet i det sydlige Thyborøn fundet fire PFAS-stoffer i for høje mængder inden for bygrænsen og på enge og advarer derfor mod hjemmedyrkede afgrøder derfra.

Der opfordres også til at kassere oksekød og fuglevildt af dyr opdrættet på Harboøre Tange af forsigtighed, hvis man skulle have det liggende i fryseren, da problemets omfang ikke kendes endnu, skriver Lemvig Kommune.

»De prøver der på nuværende tidspunkt er udtaget viser for høje koncentrationer af PFAS. Det betyder, at borgerne i Thyborøn, i de berørte områder, ud fra et forsigtighedsprincip ikke anbefales at spise hjemmedyrkede afgrøder fra haven,« siger direktør for Teknik og Miljø, Claus Borg, fra Lemvig Kommune.

Tidligere på året fandt Region Midtjylland PFAS i den nordligste Banegravssø syd for Thyborøn, hvor der tidligere har været losseplads.

Prøverne fra drænsystemer er taget som reaktion på tidligere prøver fra en sø syd for byen, der også viste forekomster over grænseværdierne. Derfor blev der indført bade- og fiskeforbud i de nærliggende søer. Al salg af fødevarer fra kvæg i forurenede områder er også stoppet efter vejledning fra Fødevarestyresen.

I sommerhalvåret bliver området omkring den undersøgte sø afgræsset af kreaturer. Undersøgelser af græs, vand og dyr fra Naturstyrelsen, der forvalter området, viser også forekomster.

De nye prøver på drænvandets PFAS-indhold ligger på 92-470 ng/l, betydeligt over grænseværdien for forekomsterne i drikkevand/grundvand på 2 ng/l.

De fire PFAS-stoffer (PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS), som Miljøstyrelsen i sommeren 2021 skærpede grænseværdierne for i forhold til grundvandet/drikkevand, er alle fundet i for høje værdier. Grænseværdien for koncentrationen i grundvand/drikkevand er 2 ng/l vand for de 4 stoffer.

Miljøstyrelsen opfordrer i en pressemeddelelse også til forsigtighed i området.

Fødevarestyrelsen er også i gang med en undersøgelse af, om der skulle være fluorstoffer i blodet på kalve, der har gået på området i sommeren 2021, såvel som kød på kvæg og vildtlevende ænder, der har gået der frem mod slagtningen. Fødevarestyrelsen har allerede undersøgt den lokale havtorn for samme, men dér er ikke påvist fluorstoffer.

Da forureningens omfang ikke kendes endnu, er der nedsat en indsatsgruppe bestående af Lemvig Kommune, Region Midtjylland, Naturstyrelsen Vestjylland, Lemvig Vand og eksterne konsulenter, der gennem yderligere undersøgelser skal finde ud af, hvor udbredt problemet er og hvor det stammer fra.

Det inkluderer også opfølgende undersøgelser på de tidligere testede områder.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Her til morgen er der en lille historie om PFAS i drikkevandet.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-06-02-...

Mange synes at det er underligt at koncentrationerne er så store for man kan ikke længere lække hele skylden på brandskum. men i grunden er det slet ikke så mærkeligt for alle de HFO-kølemidler der bruges til air con systemerne i bilerne laver problemer nå de slipper ud. Så problemet kommer med regnvandet og det bliver bare større og større. Så problemet er alle steder på kloden der bliver udsat for regnvejr.

Ingeniøren burde lave en artikel som omhandler HFO kølemidlers indflydelse på PFAS-forureningen. Og så ligger denne artikel frem så alle kan læse den- nogle gange er man nødt til at leve op til sit ansvar!

  • 1
  • 0

Når vi er færdige med at søge skyldige skal vi have fundet en vej frem. Kan skidtet fanges med aktivt kul eller filtreres eller destillation eller ska drikkevand laves af ren ilt og brint?

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten