Nye fødevareplanter udfordrer sikkerheden

21. april 2006 kl. 04:50
Fødevaremyndighederne kan få gevaldigt med overarbejde, når verdens 7.000 "nye" plantearter finder vej til Europa.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tusindvis af nye fødevareplanter er på vej til det europæiske marked. Det giver en række sikkerhedsmæssige udfordringer for fødevaremyndighederne. Derfor har Nordisk Ministerråd udarbejdet en rapport om, hvordan importen af nye fødevareplanter kan gøres lettere.

I Europa er vi i øjeblikket fortrolig med ca. 330 fødevareplanter, men ifølge rapporten fra Nordisk Ministerråd findes der omkring 7.000 andre plantearter, der anvendes som fødevarer rundt om i verden, og med den øgede globalisering kan mange af dem meget vel være på vej til de europæiske hylder.

EU-reglerne for nye fødevarer siger, at alle fødevarer og ingredienser skal godkendes, før de kan markedsføres, med mindre de har været brugt i et nævneværdigt omfang i mindst ét EU-land før maj 1997. Godkendelsen skal sikre, at de nye fødevarer er sundhedsmæssigt forsvarlige.

Hver gang, en ny fødevare importeres, skal EU først undersøge, om den har været konsumeret i et EU-land før maj 1997. Hvis det ikke er tilfældet, lander sagen på bordet hos det fødevarepanel i EU, der tager nye levnedsmidler op til faglig vurdering. Her udarbejder man en risikovurdering og kommer med en udtalelse for hver enkelte vare. Det er netop denne procedure, Nordisk Ministerråds rapport anbefaler, at man ændrer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi prøver at komme med et forslag til, hvordan man kan gøre det lettere for ansøgere og myndigheder at finde ud af, om en fødevare er inden for eller uden for lovgivningen, og om den skal igennem en særlig godkendelse eller ej,« siger agronom i Danmarks Fødevareforskning, Jan Pedersen, der er en af hovedforfatterne bag rapporten.

Arbejdsgruppen foreslår bl.a. oprettelsen af internationale lister, opstillet efter internationale kriterier.

Det skal være muligt for de europæiske myndigheder at kigge listerne igennem, når der for eksempel kommer en ny nød fra Kina. Hvis nødden er på listen, kan den meget hurtigt godkendes og importeres. Samtidig kan listerne bruges, når der skal laves en risikovurdering for nødden.

Jan Pedersen forklarer, at kriterierne for listerne kunne være:

- Er fødevaren blevet spist i mange år, uden der har været problemer?
- Er fødevaren udbredt i mange befolkningsgrupper?
- Er det både børn og voksne, der spiser fødevaren?
- Er der kendskab til nogen, der har udviklet allergi over for fødevaren?
- Kræver fødevaren speciel forarbejdning?

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger