To nye Explorer missioner udvalgt

Ifølge NASAs rumvidenskabelige direktør, Edward Weiler, har Explorer-programmet siden den første sonde, Explorer-1, der for første gang fandt Van Allen-bæltet omkring Jorden for 40 år siden, været med til at foretage en række betydningsfulde opdagelser.

Den første af de to udvalgte missioner kaldes for "Spectroscopy and Photometry of the Intergalactic Medium's Diffuse Radiation" (SPIDR) og skal opsendes i 2005. SPIRD skal kortlægge det kosmiske spindelvæv af varm gas, som findes i universet. Halvdelen af det normale materiale i det nærliggende univers består af tråde af varm gas. SPIRD skal for første gang undersøge det og kortlægge dets fordeling.

Data fra SPIRD's målinger kan være med til at besvare nogle af de fundamentale spørgsmål om dannelsen og udviklingen af galakser, galaksehobe og andre store strukturer i universet. Sonden skal medbringe en nyudviklet og meget følsom spektrograf og sonden placeres i en høj bane, så den kan undersøge den varme gas i det intergalaktiske medium. SPIRD skal udvikles under ledelse af Bostons Universitet og kommer til at koste 760 millioner kroner.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten