Nye elmålere måler op til 582 procent for højt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nye elmålere måler op til 582 procent for højt

Illustration: University of Twente

Digitale elmålere afløser i stigende grad de gammeldags drejeskivemålere, blandt andet for at gøre det muligt at fjern- og timeaflæse forbruget. Men den nye teknologi er ikke så præcis, som man skulle tro – slet ikke i kombination med lysdæmpere og sparepærer, konkluderer hollandske forskere.

Fem af de ni målere, som forskere fra University of Twente og Amsterdam University of Applied Sciences undersøgte, viste nemlig værdier, der var højere end det faktiske forbrug, mens to viste for lave værdier. Det skriver forskerne i en pressemeddelelse fra University of Twente.

I nogle af forskernes scenarier målte nogle målere helt op til 582 pct. for højt, mens andre målte op til 30 pct. for lavt, skriver forskerne i deres forskningsartikel, der er publiceret i IEEE Electromagnetic Compatibility Magazine.

Læs også: Udbredt elmåler giver solcelleejere ekstraregning

Det er særligt lysdæmpere kombineret med sparepærer og LED-pærer, der giver målerne problemer, påpeger forskerne, som så vidt muligt har forsøgt at genskabe omstændighederne i et moderne hjem.

»Okay, der er tale om laboratorietests, men vi undgik med vilje at skabe særlige omstændigheder. For eksempel brugte vi en dæmper og 50 lyspærer, hvor en gennemsnitshusholdning har 47 pærer,« påpeger en af forskerne, ph.d-studerende Cees Keyer, i pressemeddelelsen.

Målerne, der viste for høje værdier, var alle baseret på samme teknologi, opdagede forskerne. De måler strømmen ved hjælp af en såkaldt Rogowski-spole, mens målerne, der viser for lave værdier, benytter sig af en Hall-sensor – begge godkendte teknologier i elmålere.

Læs også: Professor: Deleøkonomi på vej i elforsyningen

»De elmålere, vi undersøgte, lever op til alle juridiske krav og er certificeret. De krav tager imidlertid ikke i tilstrækkelig grad hensyn til moderne kontakter,« påpeger en anden af forskerne bag studiet, professor Frank Leferink fra University of Twente.

Ifølge oplysninger, som Politiken er kommet i besiddelse af, bruges Rogowski-spolerne også i flere elmålere fra firmaet Echelon, der leverer målere til NRGi og SEAS-HVC i Danmark. Det er dog endnu uvist, om nogle danske målere er identiske med målerne i undersøgelsen.

Umiddelbart ville jeg tro at en Hall føler er den hurtigst reagerende, hvorimod en spole i sig selv er en faseforskudt komponent, måske lettere kunne give problemer ved faseforskudte belastninger.
Det gælder jo om at måle spænding og strøm på nøjagtig samme tid, og beregne effekten ved produktet af de to parametre på samme tidspunkt.
En test kan være at knalde en stor kondensator (f.eks 20-50uF) i stikkontakten. Så bør måleren ikke vise et øget forbrug, selvom strømtrækket vil være
230/(1/(2xPIx50xC)) hvor C er i Farad

  • 8
  • 0

Dinside.no siger at målere med trafo har mindst fejl... (plus / minus 10% ved de samme målinger), hvilket var beskrevet I den samme nyhed på dinside.no, et ikke teknisk site har dermed bedre teknisk information end ing.dk ;-)
Så det er dermed mindst 3 forskellige versioner føler i brug..... hvoraf den der måler mest korrekt ikke er omtalt, og man ik har taget sig bryet at faktisk undersøge udbredelse i dk...

  • 8
  • 1