Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Nye eldåser giver større konkurrence

En ny type indmuringsdåse til elstik giver hidtil uset konkurrence på en del af det danske elmarked, som hidtil har været domineret af det danske firma Lauritz Knudsen (LK).

Dåsens fysiske dimensioner gør det muligt at montere den med fordåse til enten danske elstik eller stik efter den udbredte tyske Schuko-standard. Desuden kan en lang række leverandørers komponenter frit blandes.

De små firmaer Enotech og Hjalholt står for lanceringen af europadåser til indendørs brug. Den kommer på et tidspunkt, hvor et sikkerhedsråd under Sikkerhedsstyrelsen stadig undersøger mulighederne for at tillade de europæiske Schuko-stik, som i dag er forbudte i Danmark.

]

En af årsagerne til, at det er lykkedes LK at fastholde markedsandele på den komfortable side af 95 pct., er de fysiske dimensioner på danske indmurings- og forfradåser. Det er nemlig ikke kun de danske stikproppers dimensioner og udformning, som er inkompatibel med de europæiske produkter. Det er de monteringsdåser, som stikkontakterne anbringes i også. De fysiske dimensioner på de nye dåser sikrer derimod, at der nu er frit valg mellem et stort antal konkurrerende fabrikater.

»Hvis Schuko-stik bliver tilladt her i landet, så kræver det brug af europadåser. Men allerede nu er der mange fordele ved europa-dåsen. Den er understøttet af langt over 100 forskellige leverandører af for eksempel stikkontakter, edb- og antennestik. Det giver en frihed, som ikke tidligere har eksisteret i Danmark,« siger indehaver Sven Hjalholt fra firmaet Hjalholt, som leverer det tyske firma Giras produkter herhjemme.

Produkterne henvender sig primært til el-installatører og vil ikke være at finde i byggemarkeder. Priserne bliver ifølge Sven Hjalholt 10 til 20 pct. lavere end konkurrerende produkter fra LK.

Firmaet Enotech har en komplet serie stikkontakter til den danske standard, som passer til europadåsen. De kommer fra producenten Peha. Indehaver Henrik Andersen mener, at den nemme udskiftning af elektriske dele på tværs af leverandører kan ændre det danske elmarked markant.

»Flere europadåser i danske elinstallationer vil skærpe konkurrencen, og forbrugerne får meget mere at vælge imellem,« siger han.

Ifølge LK er det ikke nyt med europa-dåsen herhjemme. Firmaet anser den for at være større, mere klodset og giver færre opsætningsmuligheder på grund af dybden end LK's eget produkt.

»Den nævnte dåse har været på det danske marked i mange år, men udspillet er med til at understrege, at konkurrencen på det danske marked er stigende, og at der er mange aktører på markedet,« siger adm. direktør Carl Trock fra LK.