Nye droner skal opdage radioaktiv stråling og kemiske våben

Illustration: FlyCam UAV

Det amerikanske droneselskab FlyCam UAV har netop lanceret to nye droner, som skal advare om radioaktivitet eller skadelige gasser. De to droner, en hexacopter ved navn Cypher 6 og en octocopter ved navn Neo, er designet til brug sammen med en strålingsdetektor fra US Nuclear Corps, som normalt leverer detektorer til våbenindustrien, atomkraftværker og sikkerhedsmyndigheder.

Med strålingsdetektoren ombord vil de to droner være i stand til at registrere alfa-, beta-, gamma- og neutronstråling og dermed til at opfange og lokalisere kilder til radioaktivt henfald, skriver selskabet i en pressemeddelelse. Sensorpakken kan også udvides til at omfatte gasdetektorer, der kan opfange klor, biologiske partikler og aerosoler som miltbrand og giftgasser.

Læs også: USA gennemfører rekordstor øvelse med droneangreb

Dronerne fra FlyCam, som mest af alt er kendt for at levere videodroner til filmproduktioner, kan eksempelvis sendes ind i områder med radioaktivt udslip fra atomkraftværker eller med røgudvikling fra brændende bygninger for at levere data til rednings- og oprydningsarbejdere. Men som driftschef Jeff Barnett fortalte i sidste uge, kan de nye droner også anvendes til at beskytte store offentlige begivenheder og kritisk infrastruktur mod biologiske og kemiske angreb eller mod såkaldte beskidte bomber med radioaktivt materiale kombineret med konventionelle sprængstoffer.

Angreb med beskidte bomber var blandt bekymringerne hos Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) op til sommerens olympiske lege i Rio Brasilien, og irakiske sikkerhedsmyndigheder fortalte tidligere på året til nyhedsbureauet Reuters, at Islamisk Stat kan være kommet i besiddelse af radioaktivt materiale, som blev stjålet fra et amerikansk lager nær den irakiske by Basra, og at terrororganisationen forsøger at fremstille en beskidt bombe.

Læs også: PET lukker i om risiko for droneangreb i Danmark

De to nye droner mærker sine registreringer med GPS-koordinater og kan enten transmittere data til dronepiloten i realtid eller gemme data til download efter flyvning. Når FlyCam har valgt at lancere to droner til det nye system, skyldes det, at hexacopteren Cypher 6, som i første udgangspunkt blev valgt som platform for strålingsdetektoren, ikke tåler hårde vejrforhold. Derfor har selskabet også udviklet octocopteren Neo med såkaldte koaksiale rotorer, dobbelte rotorblade på samme akse, som bevæger sig i hver sin retning og øger maskinens stabilitet. Den kan ifølge selskabet anvendes under alle vejrforhold.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Efterhånden må der da være store muligheder selvom man ikke er en statslig eller mellemstatlig organisation. F.eks. kan medier tit have vanskeligheder ved at være "på stedet". Mon ikke tillempede højtflyvende droner snart fra internationalt søterritorium kan lave nærgående observationer af de mest kystnære landområder? Også når stater eller andre af forskellige grunde prøver at holde dem strengt lukkede. Dette vil nok forekomme nogle at være ønsketænkning - at man skulle kunne afsløre f.eks. staters og andres mere lyssky forehavender bedre med sådant isenkram, da den mere udbredte forståelse snarere er at mere droneteknologi er lig mere statlig magt (denne er vel i øvrigt ikke altid af det onde for de fleste af os - kun ret tit)

  • 1
  • 0

F.eks. kan medier tit have vanskeligheder ved at være "på stedet".

En våd drøm for mange journalister... Men ikke fordi stater og militære organisationer forsøger at holde dem ude... Det vil være det nye våben for at forfølge kongelige, skuespillere m.m. Få et billede fra deres date, det første billede af den nyfødte, et billede fra kronprinsens hotelrum osv...

Militæret og der igennem staterne skal nok kunne holde deres områder lukkede...

  • 0
  • 0

Da jeg ikke er journalist eller arbejder med medier, ikke har midlerne eller forbindelserne eller den tekniske indsigt kan jeg uheldigvis ikke lade det komme an på en prøve.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten