Nye danske særregler spærrer for billige stikkontakter

23. september 2009 kl. 08:0337
Nye danske særregler spærrer for billige stikkontakter
Illustration: Bran/Wikicommons.
Egentlig skulle Danmark have tilladt fransk-belgiske stikkontakter, der er langt billigere end de danske. Men Sikkerhedsstyrelsen har indført særregler, som sætter konkurrencen så meget ud af kraft, at de facto-monopolet Lauritz Knudsen end ikke kan mærke den.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danske særregler blokerer stadig for, at billige, europæiske stikkontakter finder vej til boliger og kontorer herhjemme. Det sker, selv om Sikkerhedsstyrelsen efter hårdt pres sidste år åbnede op for de langt mere udbredte fransk-belgiske stikkontakter.

Sikkerhedsstyrelsen kræver, at to specielle krav opfyldes, hvis importører og forbrugere vil have gavn af de billige kontakter længere med syd på vores kontinent.

Stikdåserne skal have 'pillesikring' samt 'mærkning af nulledningens tilslutningsklemme på stikkontakten'.

Sikkerhedsstyrelsen begrunder kravene med, at »det samlet set udgør, hvad der af fagfolk anses for at være 'state of the art', hvad angår sikkerhedskrav til stikkontakter.«

Kontakt-leverandør: Det er en teknisk handelshindring

Men den køber direktør Klavs Larsen fra L-Team, som sælger stikkontakter herhjemme, ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er en teknisk handelshindring, når man taler om mærkning af nulledning. Det er ikke begrundet i et sikkerhedsspørgsmål. Pillesikring er reel, men det kender man også fra udlandet,« siger han.

Konsekvensen af de to krav er, at der stadig er monopol-tilstande på det danske marked for stikkontakter, som Lauritz Knudsen dominerer totalt.

»Det er helt urimeligt, hvad der foregår. Jeg kæmper til sidste bloddråbe for, at Lauritz Knudsens monopol bliver brudt. Der skal lukkes op, så der kommer en sund konkurrence på markedet,« siger Klavs Larsen fra L-Team.

LK: Vi kan ikke mærke konkurrencen fra fransk-belgiske kontakter

I 2005 blev Lauritz Knudsens markedsandel anslået til at udgøre 95 pct. Marketingschef Philip Knudsen fra LK fortæller, at man ikke har tal over, hvor stor markedsandelen er i dag. Men han bekræfter, at de danske regler om åbning for udenlandske kontakter ikke har betydet noget for forretningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ændringen der tillod fransk-belgiske stikkontakter har ikke givet ekstra konkurrence,« siger han.

Retssag om design af stikkontakter afgøres næste år

L-Team fik i 2004 produceret et system, der overholder de danske særregler, men sagen endte med et fogedforbud efter en stævning fra Lauritz Knudsen, der fik dommerens ord for, at L-Team stjal virksomhedens design.

Den sag kører i øjeblikket ved Sø- og Handelsretten, hvor afgørelsen ifølge Klavs Larsen forventes at falde i begyndelsen af det nye år. Han mener, at dommen bliver principiel, hvis Danmark bevarer særreglerne for stikkontakter.

»Hvis LK vinder, kan de bruge dommen mod samtlige konkurrenter. LK kan ikke forhindre virksomheder i at lave noget, der passer i deres system, som sidder overalt. Men hvis man ikke må komme i nærheden af, hvordan deres system ser ud, så kan man ikke komme ind på markedet,« siger han.

37 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
40
24. september 2009 kl. 08:16

Her har vi disse amerikanske stik der er lavet til 110 Volt men bruges her til 220/240 Volt, så det er tit de brænder fast i kontakterene ! Billigt lort ! Man kan dog sahtens få Schuko løsninger og stikkontakter der både tager USA fladstik samt Europæiske runde stikben ! Men generelt er det altsammen noget billigt bras !

39
24. september 2009 kl. 08:08

Citat fra artiklen:

Sikkerhedsstyrelsen begrunder kravene med, at »det samlet set udgør, hvad der af fagfolk anses for at være ’state of the art’, hvad angår sikkerhedskrav til stikkontakter.«

Dette argument er tåbeligt: hvorfor skal "state of the art"-krav udgøre mindstekrav? Det giver ingen mening.

38
23. september 2009 kl. 23:54

Ofte viser det sig, at det for samfundet er dyere, hvis sikkerheden er lav - måske medfører det flere brænde, flere brændsår, flere hospitalsudgifter, og mange millioner på den konto. For 10 millioner kroner, kan du få 1 million trestik med dansk børnesikring, med 1.5 kvadrat ledning, og godkendt til 16A, som ikke medfører brænde. De holder så godt, at hussikringen springer først.<

Et kabel, som her beskrives, godkendes ikke her i landet, hvis der er tale om 1,5 kvadrat-mm. I så fald, godkendes det til 13A, som er den største strøm kablet kan klare vedvarende, med normale varmeafledningsforhold, uden at tage skade.

37
23. september 2009 kl. 21:45

Da jeg var ansat i LK-Nes (Haraldsgade), snakkede man om at man nok snart fik konkurrence---

Det var i 1977 !

35
23. september 2009 kl. 21:25

Vi bygger jo huse til millioner med desigede køkkener, bade, soveværelser osv. Af de flere millioner, huset koster, udgør Fuga stikkontakterne vel 5.000 sådan +/- (Ekskl. inst. -de skal jo installeres uanset type!) Det vil jeg nu gerne betale for at det også ser nogenlunde ud. Og så holder grejet da rimeligt samtidig!

34
23. september 2009 kl. 18:35

Og én af begrundelserne for, at vi i sin tid skulle være medlem af EF, var, at så fik vi ens elstik :-)

33
23. september 2009 kl. 18:27

Hvorfor er der ikke en EU standard? Forøvrigt bruges det danske jordstik også i Saud Arabien.

32
23. september 2009 kl. 16:06

Ifølge det Wiki-link som Michael Eriksen postede længere oppe i tråden er der krav til pillesikring både i Frankrig og Belgien.

"Child-resistant outlet shutters are required by French and Belgian standards, though are not required in all countries where this type is used."

Bent

31
23. september 2009 kl. 15:57

Det kommer an på, hvad du mener med ublu - i Frankrig koster en discount stikkontakt i omegnen af 1€ - find et sted, hvor jeg kan købe LK grej til den pris ;o)

Ja, i Danmark koster en pillesikker stikkontakt i stikdåse under 3 kroner. Så det har ikke så meget med konstruktionen at gøre.

En LK stikkontakt, koster for elindstallatøren ca. 40 kroner. Denne pris tredobles, og den bliver 120 kroner for kunden. Så kommer montering ovenpå, der nemt koster en lille tusse.

At vil pille pillesikringen bort, for at give os billigere stikkontakter, giver absolut ingen mening - bortset fra, at sikkerheden går ned.

Det er bedre, at gøre som sikkerhedsstyrelsen gør - kræve, at sikkerheden kommer op på de farlige fransk-belgiske kontakter. Deres sikkerhed, bør øges til mindst den danske standard.

30
23. september 2009 kl. 15:49

[quote]Det er heller ikke det diskussion drejer sig om. Den drejer sig om et statsstøttet monopol (LK), der kan gøre som de vil og dermed tage ublu priser.

Du kan købe LK mange steder på nettet, og priserne er først ublu, når de har været igennem den autoriserede montør.[/quote]

Det kommer an på, hvad du mener med ublu - i Frankrig koster en discount stikkontakt i omegnen af 1€ - find et sted, hvor jeg kan købe LK grej til den pris ;o)

29
23. september 2009 kl. 15:42

Det er heller ikke det diskussion drejer sig om. Den drejer sig om et statsstøttet monopol (LK), der kan gøre som de vil og dermed tage ublu priser.

Du kan købe LK mange steder på nettet, og priserne er først ublu, når de har været igennem den autoriserede montør.

28
23. september 2009 kl. 15:36

Det vil være besparende og befriende at få dette "fladskærmstyrani" fjernet således at forbrugere og installatører kan arbejde frit under ansvar.

Det virker ikke. Hverken forbrugere, eller installatører magter at arbejde frit under ansvar - de er totalt uansvarlige. Hvis du brugte dette princip overfor branchen, vil forureningen exploderer, ozonlaget forsvinde, og byerne vil fyldes af giftgas.

Vi vil se en negativ spiral hvor produkterne gøres gradvis dårligere for at kunne sælges.

Hvis derimod vi har krav fra EU - måske hjulpen godt på vej af den danske sikkerhedsstyrelse - så vil prisen falde på de stadigt bedre produkter, og vi ser en positiv spiral, med højere kvalitet, og bedre produkter, der alligevel hele tiden gøres bedre og billigere i pris.

Alt erfaring viser, at du kun kan opnå en positiv spiral med lovgivning, fordi at det til enhver tid altid vil være lidt billigere at spare pillesikringen bort, og herefter måske dobbeltisolationen - og til sidst isolationen på kabler.

Ofte viser det sig, at det for samfundet er dyere, hvis sikkerheden er lav - måske medfører det flere brænde, flere brændsår, flere hospitalsudgifter, og mange millioner på den konto. For 10 millioner kroner, kan du få 1 million trestik med dansk børnesikring, med 1.5 kvadrat ledning, og godkendt til 16A, som ikke medfører brænde. De holder så godt, at hussikringen springer først.

Idéen med lovgivning, er at modvirke den naturlige tendens, når denne er forkert. Og i mange tilfælde betyder det, at lovgivningen til stadighed må sætte større og større krav til sikkerhed og kvalitet, hvis kvaliteten og sikkerheden skal op. Virksomhederne vil altid stritte imod med næb og kløer, og påstå det vil koste kassen. Forbrugeren, vil trods det, alligevel hele tiden få bedre og billigere produkter.

Hvis derimod der ikke er lovgivning, så vil produkterne blive mindre mijøvenlige, de vil forsøge at komme af med giftige kemikaler og materialer ved at proppe dem i produkterne, de vil sænke sikkerhed og kvalitet konstant, da det er parametre som koster, og ikke ses på produktet, og vi vil få en negativ spiral, med stadigt dårligere produkter, og lavere kvalitet. Prisen vil sandsynligvis også falde, men omkostningerne vil øges til kundetilfredshed og support, fordi at produkterne er så dårlige, at kunderne må kontakte virksomheden eller sælgeren uafbrudt. Ialt, vil dette medføre næsten gratis produkter, men hvor et stort beløb afsættes til administration, herunder garanti og support, og ialt øges prisen. Det er en negativ spiral, som ofte også koster samfundet penge, på grund af miljøfarlige stoffer, forgiftninger, forbrændinger, kundens uheld med varen, og disse udgifter går på samfundets regning. Typisk, vil den negative spiral så fortsættes, ved at samfundet ikke mere ser sig i stand til gratis sygehjælp, osv. Så må vi betale selv, for de dumheder vi begår, når produkterne har skarpe kanter, udflagrene strømførende metaldele, eller t-shirts der er explosionsfarlige, fordi der er brugt farvestoffer der var billigst på markedet. Billigt - men dyrt.

Det bedste er, at samfundet sikrer en ordentlig sikkerhed, og søger at opnå en positiv udvikling, hvor sikkerheden og produktkvaliteten, levetiden, samt miljøvenligheden uafbrudt vokser.

26
23. september 2009 kl. 15:23

Det vil give bedre og billigere løsninger.

Ah, Ah, Ah, "Billigere" varer vil gå ud over Provenuet!

25
23. september 2009 kl. 15:09

Det er noget helt galt, hvis vi skal tvinges til en dårligere elstandard herhjemme. At nogle Belgiske stikkontakter er billigere skal nok passe - men jeg syntes nu ikke at harald nyborgs danske stikkontakter forekommer dyre. Spørgsmålet er, om man ikke burde gå den modsatte vej i EU - og arbejde på at højne standarden for elsikkerhed. Hvorfor skal de i Belgien ikke have pillesikre stikkontakter? Hvorfor skal de udenlandske stikkontakter have dårlig udførsel, og hænge ud af vægen på 1/3 af de hotellerne?

Virkeligheden er, at det ikke koster meget at pillesikre en stikkontakt, eller at opfylde de danske standarder. Vi bør ikke give efter press fra udlandet, til at accepterer dårligere kvalitet. Derimod, bør de acceptere bedre kvalitet, og eventuelt udfase deres dårlige produkter.

Det er netop det at vi har EU for. EU's fornemmeste opgave, er at få sikkerheden og standarderne op på et højere niveau.

Idag, hvor meget arbejde gøres automatisk af robotter og automatik, er det sjældent at højere sikkerhed og bedre standarder koster store summer. Normalt har det større betydning, hvor stor kundegrundlaget er. Og det betyder, at hvis EU hæver standarden, og eventuelt vedtager en fælles standard, der er højere end alle landenes standard, eller på linie med de bedste lande i EU, og påbyder denne standard skal tillades i alle EU-lande, så vil alle nye huse, og måske også gamle, få de nye EU kontakter, fordi kunderne ønsker de nye og bedre kontakter.

Med tiden, vil de have et stort kundegrundlag, og blive billigere - måske billigere og bedre end de nationale kontakter. Det er ikke usandsynligt, at en fælles EU standard, der er sat efter de bedste, vil blive den billigste i indkøb. Og det bliver uden tvivl den som folk vil have - for hvem vil have udhængende og farlige stikkontakte, i sit nye hus?

Pillesikre stikkontakter er relativt nemme at lave, og det koster ikke meget ekstra. Selv de billige forlængerledninger til 10 kroner, med 3 stik, er pillesikre.

24
23. september 2009 kl. 15:07

Danmark udgør ca 1/18 af den nærmeste nabo, Tyskland.

Det danske marked udgør ca Hamburg - området.

Det vil være befriende med en deregulering af dette marked for elektriske artikler. Det vil give brugerne et løft af ansvarlighed og en udvikling til gavn for samfundet. Mit forslag er, at "Sikkerhedsstyrelsen" nedlægges.

Det vil være besparende og befriende at få dette "fladskærmstyrani" fjernet således at forbrugere og installatører kan arbejde frit under ansvar.

Det vil give bedre og billigere løsninger.

Og der er rigeligt med andre påvirkninger til sikring af de bedste og sikreste insatallationer. Forsikringsselskaber og installatører til eksempel.

Med venlig hilsen

Otto Dittmann

23
23. september 2009 kl. 14:43

Læser og skriver kilden til de danske oplysninger i Wikipedia mon her?

I øvrigt må man lade LK at de har designet en stikkontakt med jord som på ingen måde lader sig kombinere med de øvrige europæiske lande. Det italienske system med 3 stik på række lader sig kombinere med Schuko, og som bekendt kommer alle hvidevarer med "Type E / F hybrid CEE 7/7" der både virker til Schuko og fransk/belgisk system.

Han- og hunstik med jord indkøbt i føromtalte MrBricolage er for øvrigt rent franske, dvs. at hanstikket ikke går i en tysk Schuko, og jorden kommer kun fra stikbenet i hustikket. Man kan heller ikke klage over kvaliteten - for der er ingen. Blød plast, dårlig pasform og ringe holdbarhed.

21
23. september 2009 kl. 14:04

Schuko (Schutz Kontakt) er det oprindeligt tyske system, der i dag anvendes næsten overalt i Europa, inkl. i Sverige og Norge. De fleste elektriske håndværktøjer og hvidevarer vi køber i Danmark er beregnet til Schuko - dvs. med jord i top og bund af det runde han-stik. Det fransk-belgiske stik er forskelligt fra Schuko - og her er jord en han-tap, der rager ud af vægstikket - de fleste nye Schuko "han-stik" har et hun-hul, der kan tage imod denne tap. mvh Kristian

20
23. september 2009 kl. 13:46

Læs overskriften:

Min indvending går på, at de fransk-belgiske stik netop IKKE er Schuko.

19
23. september 2009 kl. 12:58

Læs overskriften:

Nye danske særregler spærrer for billige stikkontakter</p>
<p>Egentlig skulle Danmark have tilladt fransk-belgiske Schuko-stikkontakter, der er langt billigere end de danske. Men Sikkerhedsstyrelsen har indført særregler, som sætter konkurrencen så meget ud af kraft, at de facto-monopolet Lauritz Knudsen end ikke kan mærke den.

18
23. september 2009 kl. 12:49

Det er mig bekendt ikke Schuko-kontakter, der tillades i Danmark, men derimod de fransk-belgiske, hvor jordforbindelsen er i et han-ben i vægstikket.

17
23. september 2009 kl. 12:46

Der findes et overgangsstik fra (tysk) Schuko til dansk (LK), som fremstilles af LK. Nogle hvidevarefabrikanter der også installerer hvidevarer, monterer disse overgangsstik. Så slipper de for at klippe Schukostikket.

Det bliver også nævnt i de 10 foregående tråde om emnet.

Angående mærkning af nulleder, er det højre eller venstre hul set forfra der skal være nul i en dansk stikkontakt (med jord)?

Har det nogen praktisk betydning?

16
23. september 2009 kl. 12:05

Der findes et overgangsstik fra (tysk) Schuko til dansk (LK), som fremstilles af LK. Nogle hvidevarefabrikanter der også installerer hvidevarer, monterer disse overgangsstik. Så slipper de for at klippe Schukostikket.

15
23. september 2009 kl. 11:17

Fra deres side https://lk.dk/Lauritz+Knudsen/om-lauritz-knudsen/Om-Lauritz-Knudsen.page?

"Lauritz Knudsen er en del af den globale koncern Schneider Electric med 114.000 ansatte i 102 lande og indgår i det danske datterselskab Schneider Electric Danmark. Tilsammen beskæftiger Schneider Electric 600 medarbejdere i Danmark, der arbejder med produktudvikling, logistik og produktion samt salg og marketing fra firmaets adresser i Ballerup og Ringsted."

14
23. september 2009 kl. 10:45

Det vides ikke med sikkerhed da jeg var ansat der i 1965 producerede man alting her i Danmark :-)...men min nevøs svigerfar, er ansat som ingeniør hos LK. Så den del af firmaet er åbenbar stadig present her i landet.

13
23. september 2009 kl. 10:43

"Pillesikring er reel", så lav dog de stikkontakter pillesikre. Hvis den er reel, er der vel nogle der har lavet den i Europa.

Mht mærkningen af nulklemmen, kan jeg ikke se det kom en kæmpe opgave, at lave et "N" i støbeformen. Det er vel heller ikke en stor opgave, at smide en klat blå maling på den klemme.

Helt ærligt, der er vist brug for en tudekiks.

12
23. september 2009 kl. 10:40

Producerer LK overhovedet stikkontakterne i Danmark længere, eller er det flyttet til Kina som det meste andet?

11
23. september 2009 kl. 10:33

Nu er Bricolage også at sammenlingne med byggemarkeder som Stark herhjemme prisnivaumæssigt.

Der findes billigere løsninger dernede, men korrekt kvalitet koster også penge i Frankrig.

10
23. september 2009 kl. 10:26

Styrelsens ageren er helt på linie med den Danske Model. Danmark er ikke så enestående fri for nepotisme og korruption som vores tågede politikere og egen selvforståelse byder.

9
23. september 2009 kl. 10:18

Legrand Mosaic ser ud til at kunne sammenbygges og har samme kvalitetspræg som LK's, men prisen i MrBricolage i Frankrig er ikke langt fra hvad vi giver for Fuga i Danmark.

8
23. september 2009 kl. 10:09

LK er er fransk ejet idag. Bare hvis nogen ikke skulle vide det!

7
23. september 2009 kl. 10:02

På mine rejser i EU har jeg kun set grimme og enormt grimme el installationer.

På Engelske hoteller hænger hver 3 stikkontakt løs pga. dårligt design.

Så jo, lad os få fri konkurrence, men ikke for prisen af murstens store installationer, hvor sammenbygning og design er "en by i Rusland".

Så ja - det er sikkert billigt med plastikshuko stik, men hvad med kvaliteten af de installationer hvori de skal placeres - har I kikket på det?

6
23. september 2009 kl. 09:45

Alle har forstået at Sikkerhedsstyrelsen ikke har nogen jordforbindelse.

lad os da i stedet håbe at de har en bankforbindelse og at det var Lehmann Brothers!

5
23. september 2009 kl. 08:52

[De sædvanlige argumenter]

Alt er vidst sagt i denne sag.

@Ing.dk: Kan I ikke bare copy paste kommentarerne fra de tidligere tråde om dette?

Alle har forstået at Sikkerhedsstyrelsen ikke har nogen jordforbindelse.

4
23. september 2009 kl. 08:52

Uha, det må da være guf for EUs konkurrencedomstol.

3
23. september 2009 kl. 08:41

Stort set alle husholdningapparater med jord leveres med schuko stik, så der ikke etableres jordforbindelse på den danske trehuls stikkontakt. Det kan kun betegnes som dybt uansvarlig at Sikkerhedsstyrelsen ikke er konsekvent og kræver trebensstik på alle husholdningsapparater med jord. Eller endnu bedre får indført schukostikket i Danmark.

2
23. september 2009 kl. 08:34

Ja, og hvorfor er der kun eet monopoltilsyn? :-)

1
23. september 2009 kl. 08:31

Man skulle tro Sikkerhedsstyrelsen var ledet og betalt af LK.De lever højt på deres monopol,det er vist heller ikke lovligt i DK.