Ét er disse symptomer, der jo naturligvis kan være generende i sig selv. Det vigtige spørgsmål er dog, om forandringerne er permanente eller blot midlertidige.
Tab af smagssans og lugtesans, smerter i muskler og led, feber og tør hoste. De mest almindelige symptomer på coronavirus sidder efterhånden på rygraden. Men noget tyder på, at der snart kommer flere symptomer på listen.
En ny britisk undersøgelse viser, at høretab, tinnitus og ørestenssvimmelhed nemlig også være forbundet med coronavirus.
Undersøgelsen, der er udført af en gruppe forskere fra University of Manchester og Manchester Biomedical Research Center, viser, at mellem 7 og 15 procent af de voksne, der er blevet diagnosticeret med covid-19, oplever problemer med hørelsen.
Mest hyppigt er tinnitus, efterfulgt af høretab og ørestenssvimmelhed, skriver The University of Manchester.
Undersøgelsen er baseret på en række undersøgelser af coronasmittede og omfatter både spørgeskemaer, som patienterne selv har udfyldt, samt sundhedsjournaler.
Det er endnu usikkert, hvorfor der rapporteres om høreproblemer hos mennesker, der er smittede med covid-19.
Ifølge forskerne kunne en mulighed være, at virussen angriber det auditive system, mens det også kan skyldes mental og følelsesmæssig stress som følge af pandemien. Blandt andet tinnitus er kendt for at have forbindelse til netop stress og angst.
Tilfældene af høretab og ørestenssvimmelhed lader ikke til at have ramt af specifik aldersgruppe og har heller ikke en umiddelbar forbindelse til, hvor alvorligt et sygdomsforløb der har været tale om.
Det er før blevet påvist, at vira som mæslinger, fåresyge og meningitis kan forårsage høretab, men på trods af den nye undersøgelse er der fortsat begrænset viden om sammenhængen mellem covid-19 og hørelidelser, fortæller Kevin Munro, der er professor i audiologi ved University of Manchester og Manchester BRC Hearing Health Lead.
»Der er et presserende behov for at gennemføre en omhyggelig klinisk og diagnostisk undersøgelse for at forstå coronavirussens langsigtede konsekvenser for det auditive system. Selvom denne undersøge bidrager med yderligere beviser for en sammenhæng, var de undersøgelser, vi kiggede på, af meget forskellig kvalitet, så der fortsat mere arbejde at gøre,« siger han i en pressemeddelelse.
Af samme årsag har professoren og et hold forskere igangsat en undersøgelse af coronavirussens mulige langsigtede konsekvenser for det auditive system. Undersøgelsen tager udgangspunkt i Storbritannien, og målet er at give et nøjagtigt estimat af forekomsten og alvorligheden af corona-relaterede hørelidelser.
Resultaterne blev offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Audiology.
Ét er disse symptomer, der jo naturligvis kan være generende i sig selv. Det vigtige spørgsmål er dog, om forandringerne er permanente eller blot midlertidige.
Da virusen kan angribe hjernen, er det logisk at også hørelsen kan være udsat. Men hvor meget?
Konklusionen: "...viser, at mellem 7 og 15 procent af de voksne, der er blevet diagnosticeret med covid-19, oplever problemer med hørelsen" ..sammenholdt med dette under 'Limitations":
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.10... "We already know, for example, that the prevalence of hearing disability and tinnitus within UK adult population is around 11 and 17%, respectively (Dawes et al. 2014)..."
..kunne få en anden én til at overveje et uformelt party eller to for få gjort kål på den tinnitus :-).
Spøg til side. Jf. pressemeddelelsen: "A recent study led by Professor Munro, suggested that more than 13 per cent of patients who were discharged from a hospital reported a change in their hearing", så noget er der jo nok om snakken. De foreslår jo så nærmere undersøgelser, og fint at få dette gjort. Gælder nok alle vore sanser, at de er underbelyst og ret udsat, bla. for virus.
Helt enig, det er vel også derfor man har opfundet udtrykket senfølger som præcis adskiller sig fra men ved at der er en begrænset varighed.
Der er meget økonomi i forskellen på senfølger og men, både når man taler erstatninger generelt, men i højere grad når man kan kalde det en arbejdsskade fx. blandt plejepersonale.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard