Nye brændeovne sviner 60 pct. mindre end i 2002

Mere intelligent lufttilførsel, bedre isolering af brændkammeret og nemmere betjening er nogle af årsagerne til, at brændeovne på det danske marked i dag fungerer langt bedre, end de skal ifølge lovkravene. De er også bedre end kravene i miljømærket Svanemærket.

Det oplyser Teknologisk Institut, som har testet brændeovne med samme metoder siden 2002, og som derfor kan dokumentere udviklingen.

Ifølge faglig leder af energilaboratoriet på Teknologisk Institut Jes Sig Andersen er partikeludledning fra ovnene reduceret fra 10 gram pr. kg brænde i 2002 til 2-3 gram pr. kilo brænde i dag. Det skal ses i sammenhæng med, at det danske lovkrav er på 10 gram pr. kilo. Svanemærkets krav er en maksimal udledning på 4 gram pr. kilo brænde:

»Der er selvfølgelig forskel på kontrollerede laboratorietest og på de resultater, som folk kan opnå med deres egen brændeovn ude i hjemmene. Men det er også vores opfattelse, at forskellige forbrugerkampagner har øget forståelsen for, hvordan man fyrer korrekt, og at det mindsker partikeludledningen fra ovnene,« siger han.

Udviklingen i partikelemissionen for de brændeovne, som Teknologisk Institut har målt gennem de seneste 11 år. (Illustration: Teknologisk Institut) Illustration: Teknologisk Institut

Jes Sig Andersen forklarer, at skorstensfejerne for eksempel har rapporteret, at de fejer halvt så meget sod ud af skorstenen som tidligere. Det indikerer, at ovnene kører bedre.

I øjeblikket begynder der at komme flere ovne på markedet med automatisk spjældregulering, så brændeovnen simpelthen selv indstiller sit luftindtag og dermed får optimal forbrænding hele tiden, uafhængigt af brugeren og eventuelle fejlindstillinger, oplyser Jes Sig Andersen:

»Den bedste ovn, vi indtil nu har testet, udleder 0,64 gram pr. kilo brænde. Men her er der også tale om en ovn, der virker ved forgasning og omvendt forbrænding,« siger han.

Emner : Brændeovne
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den bedste ovn, vi indtil nu har testet, udleder 0,64 gram pr. kilo brænde. Men her er der også tale om en ovn, der virker ved forgasning og omvendt forbrænding.

Hvilken ovn var det?

Findes der en rapport eller liste over de testede ovne?

  • 0
  • 0

Det kan godt være, men de nye svanemærkede brændeovne udleder for meget Dioxin, som er den farligste miljøgift der findes.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten