»I dag er det nærmest, som om jernbanen lider af et mindreværdskompleks,« skriver civilingeniør og redaktør af magasinet "Jernbanen" Tommy O. Jensen, som er en af skribenterne på den nye blog "Tog til tiden" på ing.dk.
Sætningen dækker meget godt den omsorg for skinnetrafikken, som de fem skribenter for togbloggen bærer med sig. Tilsammen har de mange års erfaring med togudvikling og -drift, og hver især bidrager de med deres vinkel på et transportsystem, der i årtier har lidt under den ene skandale efter den anden og som i bloggernes øje ikke har fået den samme politiske bevågenhed, som biltrafikken har nydt godt af.
De tre første indlæg er allerede præsenteret i bloggen. Om jernbanen og Midt- og Vestjylland, der nærmest er blevet glemt. Om det uhensigtsmæssige i at hælde grøn brændstof på fly frem for på tog. Om politikernes manglende succes med at få gods over på togvogne.
Vi har bedt de fem togfolk komme med deres bud på, hvad der er jernbanens største udfordring, og hvad de fremover planlægger at skrive om i bloggen.
Svend Poulsen: Største udfordring
Investeringerne i en nutidig jernbane går for langsomt, og derfor risikerer vi at tabe jernbanen som en vigtig del af løsningen, når vi skal sikre, at transporten af mennesker og gods sker bæredygtigt. Det skal være muligt at købe en international togbillet lige så nemt, som det i dag er at købe en flybillet. Der mangler nemlig en intereuropæisk organisering, der kan sikre passagerer og godskunder en enkel indgang til at bruge jernbanen.
Det vil jeg skrive om
At beslutningstagerne alt for ofte glemmer jernbanen som aktiv del i at skabe et bæredygtigt transportsystem. Eksempelvis vil jeg skrive om, at Klimarådet ikke har nogen med jernbanekompetence, hvilket tydeligt afspejles i, at man arbejder med at gøre vejtrafikken elektrisk. Jeg vil skrive om, hvordan vores politikere behandler den danske jernbane stedmoderligt, hvordan vi kun ser på os selv og ikke ser de internationale perspektiver, og om hvordan vi stadig tror, at vi fx. i Øresundsregionen løser problemer med regularitet ved at isolere os (Kystbanens adskillelse fra Øresundstrafikken).
Niels Wellendorf: Største udfordring
Den største udfordring for den danske togdrift er manglen på en overordnet trafikplan for al trafik i landet med fokus på en bæredygtig omstilling væk fra bilismen og dermed også manglen på en vision for, hvordan jernbanen skal udvikle sig. Senest tydeliggjort med aftalen om en infrastrukturplan frem til 2035, der blot er en oplistning af tilfældige projekter, der ikke hænger sammen og hvor nogle endog er i modstrid med hinanden.
Det vil jeg skrive om
I bloggen vil jeg skrive om den manglende plan, om behovet for udbygninger af skinnetrafikken og om behovet for omstilling til en bæredygtig trafik.
Tommy O. Jensen: Største udfordring
Engang var jernbanen i Danmark en respekteret transportorgan, som uundværligt bandt landet sammen på kryds og tværs. Bysamfund voksede op omkring stationerne, og jernbanen bragte velstand. I dag er det nærmest, som om jernbanen lider af et mindreværdskompleks og har svært ved at finde sin rolle i det moderne samfund. Ganske uberettiget, for jernbanen kan sin alder til trods stadig flytte gods og passagerer hurtigt, effektivt og sikkert, hvis man giver den lov.
Det vil jeg skrive om
I bloggen vil jeg skrive om de mange barrierer, der gør at jernbanen i dag hænger i bremsen. Tilsat en tvist af historiefortælling, som jernbanen heldigvis er utrolig rig på. Hvorfor skal det tage måneder og år at opgradere jernbanen med adskillige spærringer, når det i gamle dage kunne gøres på ganske kort tid, uden at der skulle indsættes togbusser. At kende historikken er mange gange vejen til at finde en bedre løsning.
Ole Kien: Største udfordring
Jernbanen i Danmarks største udfordring er den svigtende betydning som transportmiddel i kundernes bevidsthed – både for passagerer og for godskunder. Årsagen er talrige dårlige oplevelser og omtale. Det er forsinkelser, aflysninger, talrige lukninger af strækninger i længere perioder under banearbejder og indsættelse af togbusser. Hertil kommer omtale af nødlidende fornyelsesprojekter eksempelvis signalprogrammet, elektrificeringen, materielanskaffelser. Der er en meget stor opgave med at vende udviklingen, så jernbanen kan få den rolle, som den fortjener som et effektivt og hurtigt transportmiddel, som den har i andre lande.
Det vil jeg skrive om
I mine bidrag til bloggen vil jeg fokusere på de tiltag, som kan genskabe jernbanens betydning. Herunder vil jeg særligt fremhæve, hvordan jernbanen kan tage en meget større del af godstransporterne både nationalt og internationalt, men også tage passagerernes parti med kommentarer og forslag til, hvordan togrejser kan blive en hurtig, komfortabel og attraktiv rejseform. Jeg vil bidrage til debatten om igangværende, nye eller manglende tiltag, og derved gerne bidrage til, at beslutninger tages på et fagligt mere oplyst grundlag.
Jørgen Gade: Største udfordring
Manglende overordnet styring og politikernes svindende forståelse for jernbanens potentiale, både i forbindelse med at finde en løsning på transportsektorens miljøproblemer men også som et middel til at skabe et Danmark i ”balance”. Manglende koordinering og suboptimering med ensidig fokus på kontrakter har særligt på passagersiden fjernet fokus fra slutbrugerne. Pris og kvalitet hænger slet ikke sammen mere, hvilket jo tydeligt afspejles i udviklingen i passagertallene.
Det vil jeg skrive om
Jernbanens muligheder, hvis der blev ført en trafikpolitik, hvor man udnyttede banens muligheder, ikke blot i Hovedstadsområdet og i Østjylland men i hele Danmark. Både hvad angår gods og passagerer.
