Regeringens Togfonden DK, som sender 27,5 milliarder kroner ud til nye skinner, elektrificering og broer, baserer sine indtægter på kunstigt høje oliepriser. Det risikerer at slå bunden ud af fonden, skriver Jyllands-Posten på baggrund af nye beregninger fra Skatteministeriet.
Togfonden DK er finansieret af nye skatteregler for de selskaber, som indvinder olie og gas i Nordsøen. Men læser man i Skatteministeriet beregninger står det klart, at regeringen regner med en gennemsnitlig oliepris på 134 dollars pr. tønde i perioden 2015-2020.
Det er en del højere end den markedspris, som er realistisk, nemlig 100-110 dollars pr. tønde, vurderer Thina Margrethe Saltvedt, olieanalytiker i Nordea. Hvis man regner med det konservative bud fra Nordea, vil Togfonden DK kun blive på 16 milliarder kroner.
Foruden Nordea henviser olieselskabet Bayerngas til, at man allerede i dag kan købe kontrakter om levering af olie frem mod 2018 på helt ned til 88 dollars pr. tønde. I samme år regner regeringen med at beskatte olieselskaberne af en pris på 138 dollars pr. tønde.
Kritik fra flere fronter
I maj rettede to norske topøkonomer også en skarp kritik mod Togfonden DK. De pegede på, at regeringens beregninger ikke tager højde for, at store fund af skifergas og skiferolie kan ændre energimarkederne fundamentalt.
Også konsulentfirmaet Wood Mackenzie har regnet på regeringens 'tog for olie-strategi' og kaldt de fremtidige oliepriser for urealistiske.
Læs også: Økonomer: Milliarder til Togfonden er overvurderet
På Christiansborg langer Venstre og de Konservative ud efter skatteminister Holger K. Nielsen (SF).
»Man kan ganske enkelt ikke tillade sig at narre befolkningen på denne måde og reelt udskrive regninger til en fremtidig togfond, som udelukkende hentes ved at opkræve flere skatter og afgifter,« siger energiordfører Mike Legarth (K) til Jyllands-Posten.
Fra Venstres klima- og energiordfører, Lars Christian Lilleholt, lyder det til den jyske morgenavis:
»Vi vil indkalde skatteministeren til nye samråd. Det er ganske enkelt uacceptabelt på den måde at sende milliardregninger videre til kommende regeringer. Vi må til bunds i, hvem der har ansvaret for det her.«
Skatteordfører Thomas Jensen (S) har stadig tillid til tallene, for 'pengene skal nok komme', siger han til Jyllands-Posten.
